Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σε «νέα εποχή» το PJ Tech Catalyst Fund

Υπό νέα διοίκηση βρίσκεται πλέον το Piraeus Jeremie Tech Catalyst Fund, το Venture Capital επενδυτικό ταμείο που έχει δημιουργήσει η Τράπεζα Πειραιώς με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπό το σχήμα JEREMIE, όπως πρώτο είχε ενημερώσει το Startupper.gr.

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ταμείου έχει αναλάβει εδώ και τρεις περίπου μήνες ο Ίων Τσάκωνας με σπουδές μηχανολογίας, οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο και επενδυτική εμπειρία σε αμερικανικό hedge fund.

Το PJ Tech Catalyst Fund (όπως και η πλειοψηφία των JEREMIE Funds) τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν ήταν και το πλέον «ορατό» επικοινωνιακώς σε ό,τι αφορά στη δημοσιοποίηση των συμμετοχών του, Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίζουν σε συζήτησή τους με το Startupper.gr ο Ίων Τσάκωνας και ο Νίκος Αντωνίου, διαχειριστής επενδύσεων, είναι πως το επενδυτικό ταμείο παραμένει δραστήριο και εξακολουθεί να αναζητά ενεργώς νέες επενδυτικές ευκαιρίες από startup εταιρείες που βρίσκονται σε αρχικά στάδια, αλλά έχουν ολοκληρώσει την αρχική εκδοχή του προϊόντος τους και έχουν τις πρώτες αποδείξεις αποδοχής του από την αγορά.

Αυτήν την στιγμή στο πορτφόλιο του ταμείου υπάρχουν 10 εταιρείες (Intale, Radiojar, Pollfish, Pinnatta, Offerial, Qrator, ParkAround, Captainwise, Mist.io, e-NIOS), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και δεύτεροι γύροι σε τέσσερεις από αυτές (Intale, Radiojar, Pollfish, Offerial). Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του PJ Tech Catalyst Fund εκφράζει στο Startupper.gr την άποψη πως το μεγαλύτερο μέρος του πορτφολίου του ταμείου σημειώνει σημαντική εξέλιξη, παρά τις αρκετές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές startups.

Με βάση τις δεσμεύσεις του JEREMIE, το PJ Tech Catalyst Fund μπορεί να «βάλει» μέχρι και 750.000 ευρώ σε μία εταιρεία κατά τη διάρκεια της επενδυτικής του περιόδου. Στόχος του ταμείου, όπως αναφέρει ο Ι. Τσάκωνας, είναι να προσθέσει και άλλες επενδύσεις μέσα στο 2015 – χρονιά κατά την οποία, σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση από το πρόγραμμα, κλείνει η επενδυτική περίοδος των JEREMIE Funds – ενώ ήδη κατά τη χρονική στιγμή της συζήτησής μας η ομάδα του ταμείου βρισκόταν στο στάδιο της εκτέλεσης δύο νέων επενδύσεων. Στόχος της νέας διοίκησης του PJ είναι να κλείσει την επενδυτική περίοδο του ταμείου με ένα σημαντικό αριθμό επενδύσεων στο πορτφόλιό του και να επενδύσει ολόκληρο το κεφάλαιό του, το οποίο ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό που τονίζει ο Ίων Τσάκωνας στο Startupper.gr είναι ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό του fund να επενδύσει όλα τα κεφάλαιά του εάν δεν βρει τις κατάλληλες εταιρείες. «Κοιτάζουμε και την απορροφητικότητα, αλλά αν δεν μπορούμε να επιτύχουμε επικερδείς συμφωνίες για τους επενδυτές μας, δεν θα κάνουμε συμφωνίες. Άλλωστε το fund δεν είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός ούτε δίνει επιδοτήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά ο νέος διαχειριστής του PJ Tech Catalyst Fund. «Οι αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών αρκετές φορές είναι αρκετά υψηλές και δεν συνάδουν ούτε με τις δυνατότητες των ιδρυτών να εκτελέσουν τα επιχειρηματικά σχέδια ούτε με το μέγεθος της αγοράς στις οποίες απευθύνονται. Παρ’ όλ’ αυτά βλέπουμε και ομάδες με καλή συναίσθηση της δυσκολίας του εγχειρήματος τους και ρεαλιστικές προσδοκίες» προσθέτει ο Ι. Τσάκωνας.

Ένα στοιχείο που επιδιώκει να αναπτύξει περαιτέρω στην νέα εποχή του το PJ Tech Catalyst Fund είναι η αναζήτηση ακόμη πιο εξωστρεφών και «ώριμων» ομάδων ή εταιρειών, οι οποίες να έχουν ξεκινήσει την παρουσία τους στο εξωτερικό. Ένα ιδανικό παράδειγμα εταιρείας θα ήταν κάποια που δημιουργεί εξαρχής έδρα και δίκτυα επιχειρηματικής ανάπτυξης ή πωλήσεων στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα έχει έντονη λειτουργική παρουσία στην Ελλάδα (κέντρο ανάπτυξης προϊόντων, κέντρο διασφάλισης ποιότητας ή πελατειακή υποστήριξη στη χώρα). Ένας τέτοιος συνδυασμός, θεωρούν οι ιθύνοντες του ταμείου, θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος εισόδου σε αγορές του εξωτερικού που αντιμετωπίζουν συνήθως οι ελληνικές startups.

Στο πλαίσιο αυτό, το PJ Tech Catalyst Fund αναζητεί – όπως και στην προηγούμενή του περίοδο – και startup εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες θα ήταν διατεθειμένες να έλθουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν κι εδώ μία μόνιμη εταιρική μορφή (υποκατάστημα ή θυγατρική εταιρεία) η οποία θα “συνοδεύεται και από μια σημαντική/ουσιαστική λειτουργική παρουσία, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία”.

Σε ό,τι αφορά στους τομείς ενδιαφέροντος, παραμένουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και οι εφαρμογές του σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Μέχρι σήμερα το Fund έχει επενδύσει σε τομείς που αφορούν συστήματα ERP, big data, βιο-πληροφορική, τουρισμό, mobile marketing, διαδικτυακές κοινότητες, διαχείριση υπηρεσιών cloud, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για startup εταιρείες στον τομέα του hardware και της διαδικτυακής ασφάλειας.

Ένα επιπλέον σημείο το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το PJ Tech Catalyst Fund για εταιρείες στις οποίες επενδύει είναι η σύνδεση που υπάρχει με την Τράπεζα Πειραιώς και η οποία μπορεί να αποφέρει “σημαντικές ευκαιρίες λειτουργικών συνεργασιών και συνεργιών” τόσο σε επίπεδο τραπέζης όσο και σε επίπεδο πελατών της.

Τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρηθεί αρκετές συνεπενδύσεις από ελληνικά και ξένα ταμεία στις ελληνικές εταιρείες, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην περίπτωση του PJ Tech Catalyst Fund (ή τουλάχιστον δεν έχει δημοσιοποιηθεί). Ρωτάμε, λοιπόν, τους ιθύνοντες του ταμείου κατά πόσο είναι στρατηγική επιλογή η συνεργασία με ξένα funds.

«Ήδη έχουμε φέρει στις εταιρείες μας ξένους επενδυτικούς ‘αγγέλους’ και όσο ωριμάζουν οι εταιρείες μας θα γίνουν συνεπενδύσεις με ξένα ταμεία. Στους επόμενους γύρους θα δούμε και ξένα funds να επενδύουν στις startups μας», αναφέρει ο Νίκος Αντωνίου και προσθέτει: «Παράλληλα, πολλές startups του χαρτοφυλακίου μας δρομολογούν την ίδρυση εταιρικής μορφής και στο εξωτερικό, κυρίως στις ΗΠΑ. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα καταστήσει πιο εύκολη την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Ήδη σε μία από τις εταιρείες μας θα μπει και ξένος επενδυτής».

Το Startupper.gr έχει παρουσιάσει παλαιότερα τα πρώτα βήματα που έχει κάνει στις ΗΠΑ η Pollfish, ενώ πληροφορείται ότι και η Radiojar έχει «στοχεύσει» πλέον στην αμερικανική αγορά, καθώς πολλοί από τους χρήστες των υπηρεσιών ραδιοφωνικού streaming που αναπτύσσει προέρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Προκειμένου, μάλιστα, να υποστηρίξει τις δυνατότητες ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου του στο εξωτερικό, το PJ Tech Catalyst Fund διατηρεί στελέχη σε ΗΠΑ και Λονδίνο. «Στο ‘ραντάρ’ μας βρίσκεται σίγουρα η Αμερική, αλλά και η Ευρώπη. Εκτός από το Λονδίνο, που είναι οικονομικό κέντρο, δεν πρέπει να ξεχνούμε και την ευρωπαϊκή αγορά της Γερμανίας, με πόλεις όπως το Βερολίνο και το Μόναχο, που διαθέτει μεγάλη αγορά», τονίζουν στο Startupper.gr οι Ίων Τσάκωνας και Νίκος Αντωνίου.

Εκτός από τις προοπτικές συνεπενδύσεων με ξένες επενδυτικές εταιρείες, τα δύο στελέχη του PJ Tech Catalyst Fund αναφέρουν ότι συνεργασίες θα συνεχίσουν να γίνονται και με τα υπόλοιπα ελληνικά επενδυτικά ταμεία, ενώ κάνουν λόγο και για την κοινότητα των «funds graduates» που κτίζεται σταδιακά στο ελληνικό οικοσύστημα: εταιρείες οι οποίες έχουν «σηκώσει» κεφάλαια από τα δύο seed funds (PJ Tech Catalyst Fund και Openfund II) και εν συνεχεία πηγαίνουν για μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης στα δύο μεγαλύτερα funds (Odyssey και Elikonos). Οι υφιστάμενες συνεργασίες του PJ Tech Catalyst Fund με το υπόλοιπο ελληνικό οικοσύστημα – IQbility, Found.ation, The Cube, Innovation Farm – επίσης θα συνεχισθούν, διαβεβαιώνουν τα στελέχη του ταμείου.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ζητούμε από τα δύο στελέχη του PJ Tech Catalyst Fund να καταθέσουν στο Startupper.gr τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη του startup οικοσυστήματος. Αναφέρουν πως “εξακολουθεί να υπάρχει δυναμική, η οποία τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από την δραστηριοποίηση των JEREMIE funds αλλά και από άλλες προσπάθειες όπως διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας και πρωτοβουλίες οργανισμών όπως οι τράπεζες ή σύνδεσμοι επιχειρηματικότητας”. Τονίζουν πως πλέον “έχει δημιουργηθεί μία κοινότητα η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται και στην οποία έχουν τοποθετηθεί αρκετά χρήματα σε σχέση με το παρελθόν”, αλλά “η εξέλιξη αυτή πρέπει να συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό και περαιτέρω ενέργειες και δράσεις”.

Τονίζουν πως πλέον υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθούν παραδείγματα εταιρειών με θετικές εξελίξεις, ενώ θεωρούν πως περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχουν εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί από πιο έμπειρες και πιο ολοκληρωμένες ομάδες, καθώς έχουν μία επαγγελματική πορεία και γνωρίζουν καλύτερα τον τομέα πάνω στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Τέλος, στη συζήτηση που γίνεται σχετικώς με το κατά πόσο στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές επιχειρηματικές ιδέες ή αρκετά επενδυτικά κεφάλαια, αναφέρουν πως “στην αρχή του ελληνικού οικοσυστήματος, πριν από 3-4 χρόνια, οι ιδέες ήταν περισσότερες από τα χρήματα”, ενώ τώρα, “με τη δραστηριοποίηση των JEREMIE Funds, υπάρχουν αρκετά πλέον κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν «fundable» εταιρείες”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις