Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Pfizer-CDI: «Το start4health εξελίσσεται σε θεσμό για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας»

O Θάνος Σταυρόπουλος, Technology & Innovation Senior Manager του Pfizer CDI και ο Θωμάς Καρεκλάς, Technology & Innovation Senior Manager του Pfizer CDI αποκαλύπτουν στο StartupperGR όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πρόγραμμα επιτάχυνσης του φαρμακευτικού κολοσσού

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γίνει πόλος έλξης για πολλές πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες επιλέγουν τη χώρα μας για επενδύσεις. Μία από αυτές είναι και η Pfizer. Πιο συγκεκριμένα, για μία ακόμα χρονιά, το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) του φαρμακευτικού κολοσσού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει το Start4Health, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης (accelerator) που εστιάζει στην ψηφιακή υγεία. Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε θεσμό για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, προσκαλεί ελληνικές Startup εταιρείες να παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις πρωτοποριακής τεχνολογίας, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του Start4Health ο Θάνος Σταυρόπουλος, Technology & Innovation Senior Manager του Pfizer CDI και ο Θωμάς Καρεκλάς, Technology & Innovation Senior Manager του Pfizer CDI αποκαλύπτουν στο StartupperGR όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πρόγραμμα. Ειδικότερα, ο Θάνος Σταυρόπουλος και ο Θωμάς Καρεκλάς μας μιλούν για τους στόχους του φετινού Start4Health, τις αλλαγές που περιμένουμε να δούμε, αλλά και είναι αυτό που κάνει το CDI να επενδύει σε τέτοιου είδους προγράμματα.

 

 

StartupperGr: Πρόσφατα ξεκίνησε ο νέος κύκλος του Προγράμματος start4health του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer για το 2023. Τι προσδοκά το CDI από το Πρόγραμμα φέτος και τι θα πρέπει να περιμένει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας;

Θ. Σταυρόπουλος: Tο start4health εξελίσσεται πια σε θεσμό για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος θα έρθουμε σε επαφή με μοναδικές, πρωτοποριακές προτάσεις, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον στόχο του CDI να αναπτύσσει νέες λύσεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών. Μέσα από το Πρόγραμμα, το CDI προσκαλεί το ελληνικό οικοσύστημα startup με τις οραματικές ιδέες του να χαράξει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης αξιοποιώντας την Ψηφιακή Καινοτομία. Ο πήχης έχει μπει ψηλά, ειδικά μετά την επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, και προσδοκία μας είναι φέτος να δούμε ακόμα περισσότερες καινοτόμες ιδέες και λύσεις πρωτοποριακής τεχνολογίας από τις συμμετέχουσες startup, κάποιες από τις οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για συνεργασία με το CDI και, τελικά, για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο πεδίο των υπηρεσιών υγείας που θα αλλάξουν τη ζωή των ασθενών. Και ακριβώς αυτή η προοπτική είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο συμμετοχής για τις ελληνικές startup, οι οποίες μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουν την ευκαιρία να βελτιστοποιήσουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους, να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά αλλά και να διεκδικήσουν μελλοντική συνεργασία με την Pfizer, και μάλιστα φέτος σε ένα ακόμα ευρύτερο πεδίο.

 

StartupperGr:Υπάρχουν, δηλαδή, αλλαγές στον φετινό κύκλο του προγράμματος;

Θ. Καρεκλάς: Η ουσιαστική αλλαγή είναι ότι φέτος το CDI αναζητά λύσεις ακόμα μεγαλύτερου εύρους, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερες Startups να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, οι λύσεις μπορεί να αφορούν μία ή περισσότερες από τέσσερις θεματικές κατηγορίες:

  • Ψηφιακή Υγεία: Λύσεις που βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών μέσω της χρήσης τεχνολογιών που κυμαίνονται από ψηφιακούς βιοδείκτες, διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες, συσκευές βιοϊατρικής και ενίσχυση των γνώσεων για θέματα υγείας, έως συστήματα υποστήριξης κλινικών αποφάσεων.
  • Βιοπληροφορική: Υπολογιστικές τεχνικές, αλγόριθμοι και πλατφόρμες που επεξεργάζονται, αναλύουν και ερμηνεύουν βιολογικά δεδομένα και βοηθούν αποτελεσματικά σε νέες και ταχύτερες ανακαλύψεις στον τομέα των βιοεπιστημών.
  • Επιχειρηματική Ευφυία: Λύσεις που βασίζονται σε δεδομένα που περιλαμβάνουν ανάλυση δεδομένων, reporting και μοντέλα λήψης αποφάσεων, βελτιστοποιώντας τόσο τη στρατηγική όσο και την επιχειρησιακή διαδικασία.
  • Πράσινη Καινοτομία: Πρωτοβουλίες με επίκεντρο τη βιωσιμότητα εντός της αλυσίδας αξίας της φαρμακευτικής βιομηχανίας, που εκτείνονται από την παραγωγή έως την διανομή, όπως π.χ. φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και βιώσιμες τεχνολογίες, προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα, βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση, στα υλικά, στις μεταφορές και στη διαχείριση απορριμμάτων.
Θωμάς Καρεκλάς, Technology & Innovation Senior Manager at Pfizer CDI

 

Οι προτεινόμενες λύσεις μπορούν να εξυπηρετούν οποιοδήποτε στάδιο της φαρμακευτικής διεργασίας, από την ανακάλυψη φαρμάκων, μέχρι την παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα.

 

StartupperGr: Η διαδικασία παραμένει ίδια; Πώς μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή;

Θ. Σταυρόπουλος: Ναι, η διαδικασία δεν αλλάζει. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε στις 3 Μαΐου με την Ανοιχτή Πρόσκληση και θα έχει συνολική διάρκεια περίπου 3 μηνών. Συγκεκριμένα, η φάση της Ανοιχτής Πρόσκλησης θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί με την επιλογή πέντε προτάσεων που θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα Επιτάχυνσης έξι εβδομάδων (Ιούνιος – μέσα Ιουλίου). Κατά τη φάση της επιτάχυνσης, οι 5 κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με έναν αποκλειστικό διεθνή ή τοπικό μέντορα από τη Pfizer και να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες με ειδικούς για να βελτιώσουν την τεχνολογία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αλλά και το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να μεγιστοποιήσουν την πρόταση αξίας τους.

Το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την Final Pitch Day, στη διάρκεια της οποίας οι εξελιγμένες και ώριμες πλέον προτάσεις θα παρουσιαστούν σε μια Κριτική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας και των Επιχειρήσεων. Η Επιτροπή θα επιλέξει και θα βραβεύσει τις δύο καλύτερες προτάσεις με χρηματικά έπαθλα 25.000€ και 10.000€ για την πρώτη και δεύτερη νικήτρια ομάδα, αντίστοιχα. Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο https://centerfordigitalinnovation.pfizer.com/start4health

 

StartupperGr: Τι είναι αυτό που κάνει το CDI να επενδύει σε τέτοιου είδους προγράμματα; Ενισχύουν ουσιαστικά τη συνεργασία με το οικοσύστημα καινοτομίας;

Θ. Καρεκλάς: Η συνεργασία με το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οράματος και των δράσεων του CDI. Μέσα από προγράμματα όπως το start4health μας δίνεται μια διπλή ευκαιρία: αφενός να δούμε στην πράξη την υψηλή ποιότητα του οικοσυστήματος και αφετέρου να διευρύνουμε το πεδίο συνεργασίας του Κέντρου μας με αυτό. Άλλωστε εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, οι συμμετέχοντες που διακρίνονται έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν περαιτέρω το επιχειρηματικό μοντέλο τους και να διεκδικήσουν μελλοντική συνεργασία με την Pfizer. Ήδη, η e-Nios (e-NIOS Applications ΙΚΕ), η εταιρεία που έλαβε το πρώτο βραβείο του περσινού start4health, έχει ξεκινήσει μία φιλόδοξη συνεργασία με το CDI, που έχει ως στόχο να απαντήσει στην κορυφαία πρόκληση της εξατομίκευσης των θεραπειών για ένα μεγάλο φάσμα ασθενειών. To project αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον και κάνει πράξη τη δέσμευσή μας για συστηματική συνεργασία με το οικοσύστημα, και ανυπομονούμε, μέσα από τον νέο κύκλο του start4health αλλά και από άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, να ξεκινήσουμε και άλλες τέτοιες συνεργασίες που θα φέρουν πιο κοντά τον στόχο μας να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις