Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μικαέλα Πλάκα: Η Cordella αλλάζει τα δεδομένα στα δώρα και τις λίστες γάμου

Η Founder και CEO της Cordella, της πρώτης online λίστα δώρων στην Ελλάδα, μιλά αποκλειστικά στο Startupper.gr

Ο γάμος ή η βάπτιση ενός παιδιού δίχως αμφιβολία αποτελεί ένα από τα πιο χαρμόσυνα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου. Φυσικά, μία τόσο σημαντική στιγμή οι συγγενείς και οι φίλοι πάντα επιθυμούν να την κάνουν ακόμα πιο όμορφη, προσφέροντας ένα ξεχωριστό δώρο. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίσουμε η εξεύρεση του κατάλληλου δώρου πολλές φορές κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι και εδώ είναι που έρχεται η Cordella, η πρώτη online λίστα δώρων στην Ελλάδα για να μας λύσει τα χέρια! Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα επιτρέπει σε ζευγάρια και καλεσμένους να επιλέξουν ανάμεσα από μία μεγάλη ποικιλία δώρων γάμου και βάπτισης, από 70+ διαφορετικά καταστήματα και brands, με πάνω από 6.500 διαθέσιμα προϊόντα, δώρα εμπειρίας, αλλά και χρηματικά δώρα. Όπως καταλαβαίνουμε η ελληνική Startup έχει καταφέρει να κάνει disrupt σε μία από τις πιο παραδοσιακές βιομηχανίες στην Ελλάδα, ενώ οι πρωτοποριακές της λύσεις της εξασφάλισαν πρόσφατα και την πρώτη της χρηματοδότηση, η οποία φτάνει τα 100.000 ευρώ!

Η Founder και CEO της Cordella, Μικαέλα Πλάκα, μιλά αποκλειστικά στο Startupper.gr για τα πρώτα βήματα της Startup, αλλά και για τους λόγους που αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία. Όπως αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά «η δημιουργία της Cordella στηρίχθηκε σε κάποιες κοινές αλήθειες: Τα τελευταία 20+ χρόνια, με αφορμή την οικονομική κρίση και έπειτα λόγω ευκολίας, τα δώρα γάμου είχαν καταλήξει να είναι μία αμήχανη χρηματική συναλλαγή μεταξύ ζευγαριού και καλεσμένων. Παράλληλα, οι παραδοσιακές λίστες δώρων σε ένα και μόνο φυσικό κατάστημα, περιόριζαν πολύ τα ζευγάρια, με αποτέλεσμα ζευγάρια και καλεσμένοι να αφιερώνουν πολύ χρόνο στην αναζήτηση των δώρων που επιθυμούσαν από διάφορα καταστήματα, αλλά και στις αναπόφευκτες αλλαγές των δώρων που δεν τους άρεσαν ή δε χρειαζόντουσαν τελικά».

Στη συνέχεια, η Μικαέλα Πλάκα μας εξηγεί αναλυτικά τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει η Cordella, όπως οι «Κουμπαράδες» χρημάτων και τα Ομαδικά δώρα. Επίσης, μας μιλά για το πόσο εύκολο είναι ακόμα και σήμερα για μία γυναίκα να βρίσκεται στο τιμόνι μιας Startup στην Ελλάδα, αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε περισσότερες γυναίκες στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας.

Τέλος, η Founder της Cordella μας αποκαλύπτει το πως η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια της χρηματοδότησης, αλλά και τα σχέδια της για το μέλλον.

 

 

Startupper: Πώς ξεκίνησε η πορεία της Cordella; Πότε γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της Startup;

Μικαέλα Πλάκα: H ιδέα της Cordella ξεκίνησε μέσα από μία φιλική συζήτηση του Δεκέμβρη 2018 γύρω από τις ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα ήθη, έθιμα και υποχρεώσεις των κουμπάρων σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Μετά από εκτενή έρευνα, προετοιμασία και αρκετούς μήνες υλοποίησης, η πλατφόρμα του www.cordella.gr λανσαρίστηκε το καλοκαίρι του 2021, για να αλλάξει τα δεδομένα στα δώρα και τις λίστες γάμου. 

Η δημιουργία της Cordella στηρίχθηκε σε κάποιες κοινές αλήθειες: Τα τελευταία 20+ χρόνια, με αφορμή την οικονομική κρίση και έπειτα λόγω ευκολίας, τα δώρα γάμου είχαν καταλήξει να είναι μία αμήχανη χρηματική συναλλαγή μεταξύ ζευγαριού και καλεσμένων. Παράλληλα, οι παραδοσιακές λίστες δώρων σε ένα και μόνο φυσικό κατάστημα, περιόριζαν πολύ τα ζευγάρια, με αποτέλεσμα ζευγάρια και καλεσμένοι να αφιερώνουν πολύ χρόνο στην αναζήτηση των δώρων που επιθυμούσαν από διάφορα καταστήματα, αλλά και στις αναπόφευκτες αλλαγές των δώρων που δεν τους άρεσαν ή δε χρειαζόντουσαν τελικά. 

 

Startupper: Γνωρίζουμε ότι η Cordella εκσυγχρονίζει την εμπειρία της λίστας γάμου και βάπτισης. Πώς ακριβώς διευκολύνει τη διαδικασία επιλογής δώρου; Τι λύσεις προσφέρει;

Μικαέλα Πλάκα: Η Cordella ήρθε για να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ζευγάρια με τα δώρα του γάμου τους ή της βάπτισης του παιδιού τους. Η Cordella είναι η 1η online λίστα δώρων στην Ελλάδα: συνεργαζόμαστε με δεκάδες διαφορετικά καταστήματα και brands, διαθέτοντας χιλιάδες δώρα για να επιλέξουν τα ζευγάρια και οι καλεσμένοι τους, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, από όπου κι αν βρίσκονται!

Η εγγραφή και χρήση της Cordella είναι εντελώς δωρεάν και καλύπτουμε όλες τις κατηγορίες δώρων που μπορεί να χρειάζεται ή να θέλει ένα ζευγάρι: από τις παραδοσιακές κατηγορίες δώρων γάμου (όπως σερβίτσια, διακοσμητικά, λευκά είδη κ.α.) μέχρι είδη για hobby, κατοικίδια, ακόμα και εμπειρίες (όπως ταξίδια, διαμονές, δραστηριότητες κ.α.)! Πρόσφατα επίσης εντάξαμε και την κατηγορία προϊόντων Baby για ζευγάρια που οργανώνουν γαμο-βαπτίσεις, βαπτίσεις, ακόμα και baby showers! Φυσικά, τα ζευγάρια εφόσον το επιθυμούν, μπορούν μέσω της Cordella να ζητήσουν και χρηματικά δώρα από τους καλεσμένους τους, με τους «Κουμπαράδες» χρημάτων (χωρίς να χρειάζεται να βάλουν αριθμό IBAN στο προσκλητήριο).

Επιπλέον, μία ακόμα πρωτοπορία της Cordella είναι τα Ομαδικά δώρα: οποιοδήποτε δώρο αξίας μεγαλύτερης των 200€ προστεθεί σε μία λίστα δώρων, αυτό μετατρέπεται αυτομάτως σε Ομαδικό, και γίνεται πρακτικά ένα crowdfunding δώρο όπου πολλαπλοί καλεσμένοι μπορούν να συνεισφέρουν, ο καθένας με το ποσό που επιθυμεί, μέσω της Cordella. Έτσι, δώρα όπως ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ένας καινούριος καναπές ή μία ακριβή μηχανή espresso, δεν είναι πλέον απαγορευτικά για να τα ζητήσει ένα ζευγάρι από τους καλεσμένους του!

 

Startupper: Πρόσφατα καταφέρατε να εξασφαλίσετε την πρώτη σας χρηματοδότηση. Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα φρέσκα αυτά κεφάλαια;

Μικαέλα Πλάκα: Η εξασφάλιση της πρώτης μας pre-seed χρηματοδότησης, με τη συμμετοχή Angel Investors του HeBAN και άλλων στρατηγικών ιδιωτών επενδυτών, είναι μία μεγάλη επιτυχία για την Cordella. Τα άμεσα πλάνα μας αποσκοπούν στην ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης, επενδύοντας σημαντικά σε marketing και ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων πελατών, τη διεύρυνση του portfolio των συνεργατών μας για τη διάθεση ακόμα περισσότερων προϊόντων και εμπειριών μέσω της Cordella, αλλά και την ανάπτυξη των συνεργασιών μας με επαγγελματίες γάμου και βάπτισης. Επιπλέον, έχουμε ήδη δρομολογήσει την υλοποίηση νέων πρωτοποριακών features στην πλατφόρμα μας, για την περαιτέρω επέκταση της επιχείρησης, μέσω νέων business verticals και revenue streams. 

 

Startupper: Η Cordella είναι μια Startup γυναικείας ηγεσίας. Πόσο εύκολο είναι ακόμα και σήμερα για μία γυναίκα να βρίσκεται στο τιμόνι μιας Startup στην Ελλάδα; Πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε περισσότερες γυναίκες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας;

Μικαέλα Πλάκα: Καθώς το 2022 λιγότερο από 2% των χρηματοδοτήσεων από VCs στις ΗΠΑ και λιγότερο από 1% στην Ευρώπη επενδύθηκε σε female-founded startups, είναι δεδομένο ότι επενδυτές και επιχειρηματίες έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να διανύσουμε. Προσθέτοντας στην εξίσωση και την παράμετρο της «Ελληνικής πραγματικότητας», οι εγχώριες startups γυναικείας ηγεσίας έχουν -δυστυχώς- ακόμα δυσκολότερο έργο να επιτελέσουν. Αποδεδειγμένα επίσης όμως, οι startups με γυναίκες founders έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας (καλύτερο performance κατά 63% και υψηλότερο ROI κατά 35%). Όμως η αλλαγή ξεκινάει από κάθε μικρό success story όπως αυτό της Cordella, και των γυναικών και αντρών επενδυτών μας που χρηματοδότησαν και στήριξαν ενεργά μία ακόμη Ελληνική startup γυναικείας ηγεσίας, ανοίγοντας έτσι σιγά σιγά το δρόμο προς την επιτυχία για ακόμα περισσότερες γυναίκες αλλά και άλλες μειονότητες του οικοσυστήματος.

 

Startupper: Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Θα θέλατε να επεκταθείτε σε περισσότερες αγορές ή να «σηκώσετε» νέα κεφάλαια; 

Μικαέλα Πλάκα: Καθώς το startup industry παγκοσμίως περνάει σε μία πιο «ώριμη» και συντηρητική εποχή, κύριος στόχος μας είναι η υγιής και σταδιακή ανάπτυξη της επιχείρησης σε επίπεδο market penetration, με ρεαλιστικά burn rates και data-driven τακτικές, εστιάζοντας σε positive cash-flow στρατηγική ανάπτυξης, είτε αυτό αφορά μελλοντικά σε small & big bets για το business, την επέκταση σε νέες αγορές, ακόμα και πιθανούς νέους γύρους αύξησης κεφαλαίου της επιχείρησης. Σίγουρα όμως, με αυτή την πρώτη επένδυση, ξεκινάει ένα νέο, ακόμα πιο συναρπαστικό ταξίδι για την Cordella και το disruption ενός από τα πιο «παραδοσιακά» industries στην Ελλάδα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις