Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μεγάλες οι ευκαιρίες για τις Ελληνικές Startups στον διαγωνισμό PowerUP Challenge!

Με αφορμή τον μεγάλο διαγωνισμό EIT InnoEnergy PowerUp! Challenge 2020  αλλά και την πρόσφατη χρηματοδότηση ελληνικής Startup μιλήσαμε με τον Γιάννη Γεραγωτέλλη, partner στην KiNNO Consultants, η οποία τρέχει το ελληνικό hub της EIT Innoenergy.

Startupper: Θα μας πείτε μερικά πράγματα για τον διαγωνισμό PowerUp!2020 Challenge;
Γ. Γεραγωτέλλης: Το PowerUp! είναι ένας Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός καινοτομίας στο χώρο της ενέργειας, που υλοποιείται φέτος για 5η συνεχόμενη χρονιά! Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το EIT InnoEnergy και αναζητά προϊόντα και ιδέες στο χώρο της ενέργειας και των έξυπνων τεχνολογιών, τα οποία επιλύουν προβλήματα του σήμερα, με τεχνολογίες του αύριο.To PowerUp! διεξάγεται σε δύο φάσεις, σε εθνικό επίπεδο – όπου οι συμμετέχοντες μιας χώρας διαγωνίζονται μεταξύ τους, και έπειτα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο – όπου οι καλύτερες ιδέες που επιλέχθηκαν σε κάθε χώρα, διαγωνίζονται μεταξύ τους για τα χρηματικά έπαθλα! Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός συντονίζεται από την KiNNO, το HUB του EIT InnoEnergy για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Startupper: Μπορείτε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια τις πρωτοβουλίες της EIT Innonergy έτσι ώστε να τη γνωρίσουμε καλύτερα;
Γ. Γεραγωτέλλης: 
Η EIT InnoEnergy είναι ο κινητήρας καινοτομίας της βιώσιμης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Η InnoEnergy ιδρύθηκε το 2010 και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ).

Έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή εφευρέτες και βιομηχανία, απόφοιτους και εργοδότες, ερευνητές και επιχειρηματίες, επιχειρήσεις και αγορές, προκειμένου να προάγει τη βιώσιμη ενέργεια στην Ευρώπη. Η έμφαση δίνεται σε 3 βασικούς τομείς της καινοτομίας:

  • Στην εκπαίδευση, για τη δημιουργία καταρτισμένου και φιλόδοξου εργατικού δυναμικού που κατανοεί τις απαιτήσεις τις βιωσιμότητας και τις ανάγκες της αγοράς.
  • Σε καινοτόμα προγράμματα που συνδέουν ιδέες, εφευρέτες και τη βιομηχανία για τη δημιουργία εμπορικά ελκυστικών τεχνολογιών που προσφέρουν πραγματικά αποτελέσματα στους πελάτες.
  • Σε υπηρεσίες δημιουργίας επιχειρήσεων για την υποστήριξη επιχειρηματιών και νεοσύστατων εταιρειών που επεκτείνουν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα ενέργειας με καινοτόμες προσφορές.

Διαβάστε όλη την κάλυψη του Startupper.gr για την InnoEnergy και τον PowerUP! Challenge

Startupper: Θα μας πείτε λίγα λόγια για την KiNNO;
Γ. Γεραγωτέλλης: Η εταιρεία KiNNO Ltd, αποτελεί το HUB της InnoEnergy στην Ελλάδα και την Κύπρο προωθώντας και υποστηρίζοντας τις δράσεις και τις υπηρεσίες της. Η KiNNO είναι συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης καινοτομίας που εστιάζει στις νέες τεχνολογίες και την Επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα δρα ως ενδιάμεσος (intermediary) με σκοπό την προώθηση καινοτομιών στην αγορά. Η KiNNO επιπλέον προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών στρατηγικής για την καινοτομία και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά τόσο σε ιδιώτες όσο και σε οργανισμούς Έρευνας & Τεχνολογίας.

Startupper: Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό;
Γ. Γεραγωτέλλης: Το PowerUp!2020 είναι ανοιχτό για startups αλλά και ΜμΕ από 24 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Οι θεματικές περιοχές που αναζητούνται είναι:
1. Η ενέργεια για κυκλική οικονομία, 2. Η ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές, 3. Έξυπνες τεχνολογίες, 4. Ενεργειακή αποδοτικότητα, 5. Αποθήκευση ενέργειας και 6. Κινητικότητα και Ηλεκτρικά Οχήματα. Ωστόσο, ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για όλες τις καινοτόμες ιδέες!

Startupper: Γιατί να συμμετάσχει κάποιος στον διαγωνισμό;
Γ. Γεραγωτέλλης:
Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα ύψους έως 65.000 € και τον τίτλο του Start-up της Χρονιάς! Επιπρόσθετα, μέσω της διαδικασίας θα λάβουν πολύτιμες συμβουλές και κατευθύνσεις από ειδικούς επαγγελματίες στο χώρο της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της ενέργειας καθώς και θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο δίκτυο συνεργατών που προέρχονται από τη βιομηχανία αλλά και ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Startupper: Έχουμε ήδη ένα ελληνικό “Success Story” από τον διαγωνισμό, μπορείτε να μας πείτε τις λεπτομέρειες;
Γ. Γεραγωτέλλης: H νικήτρια ομάδα του ελληνικού τελικού το 2018, RecyTrust, έγινε η πρώτη επένδυση της InnoEnergy στην Ελλάδα! Η RecyTrust έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα για διεπιχειρησιακή (B2B) χρήση και μια εφαρμογή κινητού συλλογής απορριμμάτων, με σκοπό να συνδέσει απευθείας χώρους και οργανισμούς που παράγουν απορρίμματα, με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συλλογή και αξιοποίηση απορριμμάτων, με σκοπό να παρέχει στους μεν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη ή άμεση ανταμοιβή από την καταμετρημένη ανακύκλωση που πραγματοποιούν και στους δε τη δυνατότητα στοχευμένης συλλογής και αποκομιδής, στην πηγή παραγωγής, καθαρών και διαχωρισμένων απορριμμάτων συσκευασίας.

Για να το πετύχει αυτό, η RecyTrust κατασκεύασε και διαθέτει ειδικές τεχνολογικά ανεπτυγμένες ψηφιακές ζυγαριές, οι οποίες τοποθετούνται κάτω από οποιονδήποτε κοινό κάδο ανακύκλωσης και μέσω ΙοΤ τεχνολογίας συνδέονται με τη διαδικτυακή πλατφόρμα και την εφαρμογή του κινητού της RecyTrust, με τρόπο που καθιστά δυνατή την άμεση και σε πραγματικό χρόνο συλλογή και επεξεργασία των συλλεχθέντων δεδομένων, που αφορούν στη συνολική ποσότητα και στην κατηγορία των παραγόμενων απορριμμάτων. Η RecyTrust εισήλθε στον επιταχυντή InnoEnergy Highway® αποκτώντας πρόσβαση σε χρηματικά κεφάλαια και υποστηρικτικές υπηρεσίες ύψους 150.000€. Επιπρόσθετα η Pleione Energy SA κατέκτησε τη 2η θέση στον Ευρωπαϊκό τελικό του 2016, λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000€.

Startupper: Τι να προσέξει o ενδιαφερόμενος στην αίτηση;
Γ. Γεραγωτέλλης:
Αποφύγετε να δώσετε μεγάλη έκταση στην επιστημονική περιγραφή της ιδέας σας, το σημαντικό είναι να τονίσετε ποιο πρόβλημα λύνει και όχι πως. Σκεφτείτε ότι οι αξιολογητές σας είναι επενδυτές και ενδιαφέρονται κυρίως για το κέρδος. Εάν έχετε εντοπίσει τον πρώτο πελάτη σας και ενδιαφέρεται για τη λύση που διαθέτετε, μην ξεχάσετε να το αναφέρετε στην αίτηση!

Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές έως τις 5 Μαρτίου. Έπειτα θα ακολουθήσει μια περίοδος αξιολόγησης των αιτήσεων. Οι συμμετέχοντες που θα επιλεχθούν, θα κληθούν να συμμετάσχουν στο 2ήμερο bootcamp προετοιμασίας στις 4 και 5 Απριλίου στα γραφεία της KiNNO στην Αθήνα, όπου θα συνεργαστούν στενά με έμπειρους συμβούλους και μέντορες για τη βελτίωση της επιχειρηματικής τους ιδέας και την προετοιμασία της παρουσίασής τους. Ο Ελληνικός τελικός του PowerUp!2020 θα λάβει χώρα στην Αθήνα, Ελλάδα στις 7 Απριλίου 2020, όπου οι φιναλίστ θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις ιδέες τους ενώπιον της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού και το κοινό.

Η κορυφαία ομάδα που θα διακριθεί, θα κληθεί να λάβει μέρος στον Μεγάλο Τελικό στην Κρακοβία στις 3 Ιουνίου 2020, ο οποίος θα υλοποιηθεί εντός του Impact’20 – του σημαντικότερου event για τη ψηφιακή οικονομία για νεοσύστατες επιχειρήσεις, ερευνητές και δημόσιους φορείς. Τα έξοδα για συμμετοχή στον τελικό για την ελληνική ομάδα που θα διακριθεί, καλύπτονται από τους διοργανωτές.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση / υποστήριξη μπορείτε να επικοινωνείτε με τοn Γιάννη Γεραγωτέλλη και την Βικτώρια Κατσαρού, τηλεφωνικά στο 2106838950 και στα email: [email protected] , [email protected].

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις