Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Strees: Μια ψηφιακή και… οικολογική λύση αντικαθιστά τους παραδοσιακούς καταλόγους

Ήταν περίπου δύο χρόνια πριν, όταν τρεις φίλοι, ο Στέφανος Παπασπυριδάκος, ο Σπύρος Πηλιούνης, και ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, σκέφτηκαν πόσο «παρωχημένοι» και μη πρακτικοί ήταν πια οι κατάλογοι των καταστημάτων εστίασης και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν, έναν ψηφιακό κατάλογο, που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τον καταναλωτή και θα ήταν πολύ πιο φιλικός προς το περιβάλλον.

Η ιδέα γρήγορα έγινε πράξη και, λίγο αργότερα, δημιουργήθηκε η strees, η εταιρεία των τριών φίλων που είχε στόχο να αλλάξει την αγορά. Fast forward στο σήμερα, με την πανδημία και τον φόβο ενδεχόμενης εξάπλωσης να έχει γίνει πλέον συνήθεια και τον κόσμο να ενδιαφέρεται πια πολύ περισσότερο για το κομμάτι της υγιεινής, οι ψηφιακοί, ανέπαφοι κατάλογοι της strees έχουν αποκτήσει, προφανώς, νέα αξία.

Με τα νέα δεδομένα να την ευνοούν, η strees “μπαίνει” πιο δυναμικά στα καταστήματα και ετοιμάζεται να κατακτήσει την ελληνική αγορά. Η ιδρυτική ομάδα της εταιρείας μιλά στο Startupper για τους νέους στόχους της και εξηγεί τα πάντα για το προϊόν και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το “προσέξουμε”.

Startupper.gr: Ποια είναι η ιδέα, το προϊόν και ο τομέας δραστηριοποίησης σας;

strees: Η ιδέα ήταν η δημιουργία  δυναμικού  ψηφιακού καταλόγου για όλους τους χώρους μαζικής εστίασης. Ο επιχειρηματίας αλλάζει τον κατάλογο του από προσωπικό διαχειριστικό σύστημα ανά πάσα στιγμή, πολύ εύκολα και ευέλικτα. Ο κάθε πελάτης μπορεί να φορτώνει τον κατάλογο μέσω  ασύρματης τεχνολογίας στο κινητό του με μια απλή κίνηση. Επομένως είναι κάτι που αφορά όλους τους χώρους μαζικής εστίασης. Εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία, beach bar και γενικότερα οποιαδήποτε επιχείρηση έχει menu.

Startupper.gr: Πως και πότε γεννήθηκε η ιδέα, ποια ήταν η ευκαιρία που διακρίνατε;

strees:  Σε μια βραδινή έξοδο σε μπυραρία πριν δύο χρόνια  περίπου, αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με τους καταλόγους. Το συγκεκριμένο μαγαζί είχε 3-4 καταλόγους για  τα διάφορα προϊόντα , πολυκοσμία και βαβούρα, που δυσκολευόμασταν να βρούμε τη σερβιτόρα και να παραγγείλουμε. Όταν μας έφερε τους καταλόγους διαπιστώσαμε ότι ο φωτισμός ήταν χαμηλός και έπρεπε να βρούμε αναπτήρα για να διαβάσουμε τον κατάλογο. Κανένας από εμάς δεν καπνίζει, όποτε σκεφτήκαμε ότι από το να αρχίσουμε το τσιγάρο θα ήταν καλύτερο να είχαμε τον κατάλογο του καταστήματος στο κινητό μας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του ψηφιακού καταλόγου. Σε μια έρευνα που κάναμε είδαμε ότι υπήρχε μεγάλο κενό στην ελληνική αγορά και γενικότερα στην Ευρώπη. Δημιουργήσαμε ένα διαφορετικό  στυλ καταλόγου, μοναδικό, κάτι αντίστοιχο του οποίου δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή.

Startupper.gr: Ποια είναι τα οφέλη του προϊόντος για τη συγκεκριμένη εποχή, της πανδημίας; Ποιες ανάγκες μπορεί να καλύψει τώρα και στο μέλλον;

strees: Η νέα πρωτόγνωρη για όλους μας εποχή της πανδημίας είναι εδώ. Ξεκίνησε και θα συνεχίσει να μας προβληματίζει για αρκετό καιρό ακόμα. Το δικό μας προϊόν

στηρίζεται έτσι κ αλλιώς στο ανέπαφο. Με μια απλή ανέπαφη κίνηση φορτώνουμε τον κατάλογο στο κινητό του κάθε πελάτη. Επομένως μπορεί εύκολα να προφυλαχθεί ο καθένας από το πρόβλημα που θα δημιουργούσε η επαφή με τους καταλόγους

Επίσης και οι τρεις μας πιστεύαμε ως άτομα πριν τη συνεργασία μας ότι ο τρόπος ζωής στην εποχή μας και η υλιστική νοοτροπία του ανθρώπου απέναντι στη φύση οδηγεί σε μια σειρά από γεγονότα καταστροφής του πλανήτη μας, Φανταστείτε πόσοι τόνοι χαρτιού καταναλώνονται ετησίως για να δημιουργηθούν οι κατάλογοι των χώρων μαζικής εστίασης. Αλήθεια πόσα δέντρα καταστρέφονται κάθε χρόνο γι αυτό το σκοπό; Ας σταματήσει επιτέλους κάποια στιγμή αυτό.

Το strees σημαίνει ακριβώς αυτό! Βγαίνει από το πρώτο γράμμα της λέξης save και το trees. Σώστε τα δέντρα. Επίσης υπάρχουν πολλοί που το διαβάζουν στρες αν και δεν γράφεται έτσι. Θέλαμε όμως να δώσουμε και αυτή την έννοια στην υπηρεσία μας. Όχι άλλο στρες στους σερβιτόρους. Φίλε σερβιτόρε έχω πλέον τον κατάλογο στο κινητό μου με τις τιμές, τις φωτογραφίες των προϊόντων σε ό,τι γλώσσα θέλω και δε θα σε φωνάξω 30 φορές στο τραπέζι μου. Όπως επίσης έχω και το WiFi της επιχείρησης μέσω του strees χωρίς να σε καλέσω να μου δώσεις τους κωδικούς για να μπω. Μπορείς να χαλαρώσεις λίγο ειδικά σε μέρες που πνίγεσαι στη δουλειά.

Startupper.gr: Πως καλύψατε/θα καλύψετε επιχειρηματικά και εμπορικά αυτή την ιδέα;

strees: Φτιάξαμε μια μασκότ με τη βοήθεια των γραφιστριών μας, που θα τη θυμάσαι αν τη δεις. Ένα φαντασματάκι που συμβολίζει τον άυλο σερβιτόρο. Βρήκαμε γραφεία, πωλητές και βάλαμε όλοι μαζί τις γνώσεις και την εμπειρία μας από άλλα projects για να βγούμε στη αγορά και να τους δείξουμε κάτι πολύ πρωτοποριακό και συνάμα χρήσιμο εργαλείο.

Startupper.gr: Σε τι στάδιο βρίσκεστε τώρα όσον αφορά το προϊόν; 

Ο ψηφιακός κατάλογος της strees

strees: Βγήκαμε στην αγορά πριν ένα χρόνο περίπου. Σταδιακά χωρίς μεγάλη διαφήμιση γιατί θέλαμε να τεστάρουμε το προϊόν μας σε όλες τις πτυχές του. Κάναμε αρκετές πωλήσεις στην αρχή με αποτέλεσμα το project να αυτοχρηματοδοτείται. Στη συνέχεια το χειμώνα και λόγω του κορωνοϊού κάναμε λίγο πίσω, αλλά αυτή η περίοδος υπήρξε αρκετά εποικοδομητική ώστε να διορθώσουμε πράγματα και πλέον να είμαστε έτοιμοι να μπούμε δυναμικά στην ελληνική αγορά.

Startupper.gr: Απευθυνθήκατε σε κάποιο VC της Ελλάδας ή του Εξωτερικού; 

strees: Αρχικά δεν απευθυνθήκαμε σε κάποιο VC γιατί η πορεία του strees ήταν από την αρχή ιδανική για εμάς και παράλληλα θέλαμε να τεστάρουμε και να βελτιώσουμε το προϊόν μας όσο το δυνατό περισσότερο. Τώρα όμως και επειδή έχουν γεννηθεί αρκετές ιδέες και ανάγκες από την ομάδα, ίσως απευθυνθούμε σε κάποιο VC γιατί η τελειοποίηση της ιδέας που υπάρχει γύρω από το strees ίσως κάνει την υπηρεσία μας μοναδική ακόμα και εκτός συνόρων.

Startupper.gr: Συμμετείχατε σε κάποιο πρόγραμμα επιτάχυνσης; 

strees: Στην αρχή όχι. Όμως στην πορεία αναζητώντας διάφορους τρόπους ανάπτυξης της επιχείρησής μας ήρθαμε σε επαφή με το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξαιτίας του ότι εγώ ήμουν απόφοιτος του ΕΚΠΑ, ενταχθήκαμε ως ομάδα στο πρόγραμμα που μας βοήθησε και συνεχίζει να μας βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη της επιχείρησης μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε γι αυτό τους κυρίους Σιέμο, Λιβιεράτο και βέβαια τον καθηγητή κύριο Μυλωνά διευθυντή του προγράμματος.

Startupper.gr: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε στην επιχειρηματική σας προσπάθεια μέχρι σήμερα;

strees: Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν να πείσεις τους επιχειρηματίες ότι το μέλλον είναι ο ψηφιακός κατάλογος και  η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε αυτή που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια. Υπήρχαν επιχειρηματίες που μόλις είδαν το προϊόν δεν το σκέφτηκαν καν. Έκλεισαν συνεργασία μαζί μας αμέσως και μάλιστα κάποια μεγάλα brands στο χώρο της εστίασης. Άλλοι είναι πιο διστακτικοί και λόγω της κατάστασης με τον ιό προβληματίζονται. Όμως πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα καταργηθούν οι έντυποι κατάλογοι για το καλό όλων μας.

Startupper.gr: Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον, τα επόμενα βήματά σας;

strees: Ήδη βγήκαμε με πωλητές στην αγορά ειδικά αυτή την εποχή που ο κόσμος χρειάζεται ανέπαφο κατάλογο. Στο μέλλον θέλουμε να αναπτύξουμε όλες τις ιδέες που έχουμε γύρω από τo strees και να δημιουργήσουμε μια μοναδική υπηρεσία. Μακάρι να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι και εμείς στην προστασία του περιβάλλοντος. Και λόγω της δύσκολης εποχής με τον ιό ανάμεσα μας, θα απαντήσουμε και με στίχους από ένα τραγούδι του Παύλου Παυλίδη «Θα ‘ρθει μια μέρα που θ’ αφήσω αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα είναι χαρτί που στροβιλίζει ο αέρας μακριά».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις