Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Purposeful: Μια ελληνική Startup ενάντια στις πιο σπάνιες ασθένειες, με “όπλο” την τεχνολογία

Με την πανδημία του κορωνοϊού να «κοστίζει» καθημερινά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε όλον τον κόσμο, πολλές εταιρείες σε όλον τον κόσμο «βγήκαν μπροστά» το προηγούμενο διάστημα, προσφέροντας νέες λύσεις, η καθεμία από το δικό της πεδίο δράσης.

Μεταξύ των εταιρειών αυτών ήταν και πολλές Startups, οι οποίες γρήγορα προσαρμόστηκαν στις ανάγκες της εποχής και, μέσω της τεχνολογίας και της επιστημονικής πολλές φορές κατάρτισής τους, προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια σε διάφορα «μέτωπα». Η ελληνική Purposeful είναι μία από αυτές.

Δεδομένου ότι η βασική δραστηριότητα της εταιρείας είναι η ανακάλυψη εναλλακτικών χρήσεων για φάρμακα που υπάρχουν ήδη στην αγορά, με τη χρήση προηγμένων υπολογιστικών ροών, η «στροφή» προς την αναζήτηση κατάλληλων φαρμάκων για τον SARS-CoV-2, ήταν κατά κάποιο τρόπο μονόδρομος.

Το προηγούμενο διάστημα, η ομάδα συνέταξε τον πρώτο κατάλογο υποψηφίων φαρμάκων και τον διάθεσε στο κοινό, ώστε οποιοσδήποτε οργανισμός έχει τους πόρους να προχωρήσει στην πειραματική τους επιβεβαίωση.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτέλεσε μια πολύ καλή αφορμή να γνωρίσουμε καλύτερα την Purposeful και την ομάδα της, να μάθουμε το έργο, τους στόχους της αλλά και το πώς λειτουργεί η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία της.

Μια «παγκόσμια» ιδέα…

Η Purposeful ιδρύθηκε το 2018 από τους Γιώργο Δρακάκη (CEO), Χαράλαμπο Χωμενίδη (CTO), Γεωργία Τσιλίκη (COO), και Αριστείδη Δοκουμετζίδη (Advisor), μια ομάδα με εμπειρία σε χημειοπληροφορική, βιοπληροφορική, αρχιτεκτονική λογισμικού, μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη από τη βιομηχανία και την ακαδημία με σπουδές στο ΕΜΠ.

Σκοπός της ήταν εξαρχής να αντιμετωπίσει το τεράστιο κόστος ανάπτυξης των φαρμάκων χρησιμοποιώντας την έξυπνη υπολογιστική μεθοδολογία επανατοποθέτησης φαρμάκων, συμβάλλοντας στην ανακούφιση ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων που ιστορικά έχει αγνοηθεί. Έτσι, η ομάδα συνδύασε τις γνώσεις της και δημιούργησε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα υπολογιστικής επανατοποθέτησης φαρμάκων, και ξεκίνησε να διερευνά νέες εφαρμογές για τα φάρμακα που βρίσκονται ήδη στην αγορά.

Η Purposeful είδε να ανοίγεται μπροστά της μια «παγκόσμια ευκαιρία, καθώς οι ασθένειες δεν έχουν σύνορα» εξηγεί ο Γιώργος Δρακάκης και συνεχίζει: «Η επανατοποθέτηση φαρμάκων σε σπάνιες νόσους με τη χρήση μηχανικής μάθησης είναι ένας συνδυασμός που δίνει περιθώριο σε μικρότερες εταιρείες να δοκιμαστούν στο χώρο του φαρμάκου, καθώς μιλάμε για πιο έγκυρες προβλέψεις, πιο ασφαλείς ουσίες, πιο φθηνά πειράματα και πιο γρήγορη διαδικασία, σε σχέση με την κλασική ανακάλυψη φαρμάκων».

Με αυτά κατά νου, η ομάδα της Purposeful εντάχθηκε στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Invent ICT, το οποίο μεταξύ άλλων την βοήθησε στην κατανόηση της φιλοσοφίας των VC. Αμέσως μετά, εξασφάλισε την πρώτη της pre-seed χρηματοδότηση, ύψους 200 χιλ. ευρώ από τη Metavallon VC, και ξεκίνησε επίσημα πια το έργο της.

…με μεγάλο αντίκτυπο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν είχε ποτέ στόχο να αξιοποιήσει την ίδια την πλατφόρμα της εμπορικά – αντιθέτως πιστεύει ότι η «αξία» βρίσκεται στην  πληροφορία που αυτή παράγει. «Αυτή η πληροφορία θα προχωρήσει σε πειραματική επιβεβαίωση, θα πατενταριστεί και έπειτα θα πουληθεί ή θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του τελικού προϊόντος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα φάρμακο στα ράφια των φαρμακείων» εξηγεί ο CEO της Purposeful.

Για την ομάδα, αυτό που έχει σημασία, πέραν της εμπορικής επιτυχίας που μπορεί να έχει μια τέτοια ιδέα, είναι ο αντίκτυπός της στην ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι αυτή τη στιγμή, το 95% των σπάνιων ασθενειών, παρόλο που επηρεάζουν 350 εκατ. ανθρώπους, δεν έχει πιστοποιημένη θεραπεία!

Γι’ αυτό, η εταιρεία δρα παράλληλα σε πολλαπλά μέτωπα, διερευνώντας θεραπείες για πολλές διαφορετικές ασθένειες. Αυτή τη στιγμή, η Purposeful ασχολείται μεταξύ άλλων με το σύνδρομο Fragile X (FXS), μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ήπια έως μέτρια διανοητική υστέρηση, και τη Μυική Δυστροφία Duchenne, ένας είδος κληρονομικής μυοπάθειας όπου χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία και ατροφία των μυών.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθεί, η εταιρεία συνεργάζεται με αρκετές εταιρείες φαρμακευτικής ενώ το προσεχές διάστημα πρόκειται να συνεργαστεί με μια άλλη ελληνική Startup από τον χώρο της βιοτεχνολογίας, προκειμένου μαζί να πραγματοποιήσουν πειράματα γα το γλοιοβλάστωμα, μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου.

Επενδυτικά, αυτήν την περίοδο, η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με VCs εσωτερικού και εξωτερικού για το seed γύρο, αν και η πανδημία φαίνεται να «καθυστερεί» τη διαδικασία για κάποιους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η Purposeful σκοπεύει να συνεχίσει με αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης για τουλάχιστον δύο γύρους, λέει ο Γιώργος Δρακάκης.

Το μέλλον όπως φαίνεται επιφυλάσσει νέες χρηματοδοτήσεις και σημαντικές “ανακαλύψεις” για την Purposeful, η οποία ελπίζει σύντομα να φτάσει στο milestone που έχει θέσει: την πρώτη proof-of-concept κλινική της δοκιμή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις