Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κορίνα Σαΐας: “Η ViOS δεν παρέχει απλώς έναν εργασιακό χώρο, αλλά μια εμπειρία”

Έναν πολυχώρο εργασίας που δεν θυμίζει σε τίποτα τα συνηθισμένα εταιρικά γραφεία ή co-working spaces έχει δημιουργήσει στην Αθήνα η εταιρεία ViOS, προσφέροντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενοικιαζόμενα γραφεία σχεδιασμένα με το πρότυπο WELL Building Institute. Η COO της εταιρείας ViOS Κορίνα Σαΐας σε μια αποκλειστική συνέντευξη παρουσιάζει στο STARTUPPER MAG το «γραφείο του μέλλοντος» και τις νέες τάσεις στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, που συνδυάζει αποδοτικότητα, δημιουργικότητα, ευεξία και υγεία.

S.M. Η δημιουργία ενός νέου χώρου, όπως το ViOS, στον τομέα των co-working spaces και shared offices στην Ελλάδα, θεωρείται στην παρούσα φάση μια μεγάλη πρόκληση τόσο εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, όσο και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς. Πώς αποφασίσατε να επενδύσετε στην Αθήνα; Ποιοι ήταν οι επιχειρηματικοί λόγοι που συνετέλεσαν στη λήψη της συγκεκριμένης επενδυτικής απόφασης;

Κορίνα Σαΐας: Η πανδημία του 2020 αλλά και οι πολυάριθμες έρευνες εδώ και χρόνια δείχνουν ότι πλέον είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαχωρίσουμε την ευημερία, είτε αυτή είναι σωματική, είτε αυτή είναι ψυχική, από τη δουλειά μας. Συνεπώς, ήταν ένα λογικό και αυτονόητο επακόλουθο να δημιουργηθεί η ViOS, η οποία έχει σχεδιαστεί βάσει του προτύπου WELL, που πιστοποιεί ότι ένα κτίριο έχει κατασκευαστεί επηρεάζοντας στα μέγιστα την ανθρώπινη υγεία και ευεξία.

Συγκεκριμένα, εστιάζουμε σε 100 χαρακτηριστικά και 11 ενότητες, οι οποίες, ας πούμε για παράδειγμα, είναι ο αέρας, το νερό, η διατροφή, ο φωτισμός, η φυσική κατάσταση, η θερμοκρασία, ο ήχος, τα υλικά, ο νους, η κοινότητα και η καινοτομία. Σύμφωνα με μια έρευνα του HRExecutive που είχα διαβάσει πρόσφατα, ο συνολικός προϋπολογισμός για προγράμματα ευημερίας και υγείας της εταιρείας αυξήθηκε περίπου κατά 22% από το 2020. Συνεπώς, η ελληνική αγορά είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις καινούργιες τάσεις. Άλλωστε, η μεγαλύτερη επιβεβαίωση είναι η μεγάλη ζήτηση που έχουμε.

S.M. Αναφερθήκατε στη συγκεκριμένη έρευνα η οποία παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την αγορά. Υπάρχουν όμως πολλές έρευνες που έχουν γίνει μέσα στο 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αν και δεν το γνωρίζει το ευρύ κοινό, αυτές οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι μεγαλύτερες τεχνολογικές και πολυεθνικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο εκσυγχρονίζουν και μετασχηματίζουν τα γραφεία τους όπως εσείς έχετε σχεδιάζει το ViOS. Γιατί συμβαίνει αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο;

H Κορίνα Σαΐας

Κορίνα Σαΐας: Λοιπόν, όπως διάβασα πρόσφατα σε ένα άρθρο, η υγεία είναι πλούτος! Συγκεκριμένα ήταν αγγλικό άρθρο και έλεγε: «Health is wealth». Θεωρώ ότι πλέον αυτό έχει καταγραφεί βαθιά στο μυαλό των C-executives, CEOs, CFOs κ.λπ. Και γι’ αυτό αποφασίζουν να επενδύσουν στο πιο σημαντικό κεφάλαιό τους. Δηλαδή στην πνευματική και σωματική υγεία των εργαζομένων τους. Είναι αδιαμφισβήτητο και εμπεριστατωμένο πλέον γεγονός από πολυάριθμες έρευνες ότι οι υγιείς και χαρούμενοι υπάλληλοι είναι πιο παραγωγικοί. Έχουν ενισχυμένο το ηθικό τους και παραμένουν πιο πιστοί στις εταιρείες τους. Για όλους αυτούς τους λόγους δηλαδή υπάρχουν αυτές οι καινούργιες τάσεις που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

Η ερώτηση που θέτω εγώ όμως είναι η ακόλουθη: Το 2021 και ενώ διανύουμε την εποχή Covid υπάρχει εταιρεία στον κόσμο που θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα να αγνοήσει την υγεία των υπαλλήλων της; Μάλλον όχι. Αλλά όπως έδειξαν οι έρευνες τουλάχιστον, από τις πρώτες που έγιναν στην Google και το Facebook, η απόδοση ήταν μεγαλύτερη, οι υπάλληλοι ήθελαν να πηγαίνουν στο γραφείο και να παραμένουν περισσότερες ώρες. Έτσι, πολλές φορές μετά από ξεκούραση ή διάλειμμα ήταν πιο παραγωγικοί. Είχαν γίνει πιο δημιουργικοί. Ακριβώς αυτό συνέβη, έγιναν πιο creative. Αυτό αναπτύσσει τη δημιουργικότητά τους, γίνονται πιο παραγωγικοί, πιο χαρούμενοι και, μην το παραλείψουμε, είναι πιο πιστοί στην εταιρεία. Όταν ο άλλος περνάει καλά και είναι καλά, δεν είναι μόνο το οικονομικό, είναι οι προοπτικές που έχεις μέσα στην εταιρεία, είναι πόσο άνετα είσαι, πόσο καλά περνάς, αλλά όλα αυτά έχουν… παίζουν το ρόλο τους.

S.M. Σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες co-working space που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές του ViOS; Πώς θα ωφεληθεί μέσα από τη συνεργασία σας μια νέα εταιρεία, μια Startup ή ένας νέος επαγγελματίας;

Κορίνα Σαΐας: Επειδή αναφερόμαστε σε Startup και νέους επαγγελματίες, θα ’θελα να αρχίσω με αυτό (το σημείο). Να δηλώσω ότι υπάρχει ζήτηση από πολυεθνικές, που μας ζητάνε ορόφους ή ακόμα και όλο το κτίριο, μέχρι και φοιτητές. Άρα το target-market μας είναι πάρα πολύ μεγάλο και έχουμε ζήτηση από διαφορετικές εταιρείες. Όσον αφορά στον ανταγωνισμό, θα μπορούσαμε να μιλάμε για… ώρες, γιατί νομίζω δεν έχουμε καμία σχέση και θεωρώ ειλικρινά ότι είμαστε μοναδικοί στην ελληνική αγορά.

Η ViOS δεν παρέχει απλώς έναν εργασιακό χώρο, αλλά μια εμπειρία. Στις εγκαταστάσεις μας θα βρείτε: γυμναστήριο, αίθουσα yoga, δωμάτιο μασάζ, χώρο διαλογισμού, αποδυτήρια, ζώνη συγκέντρωσης, αίθουσες εκδηλώσεων και συναντήσεων, αίθουσες σεμιναρίων. Τέλος, σημαντική διαφοροποίηση είναι ότι προσφέρουμε από τα ισχυρότερα μέτρα στην αγορά κατά του Covid-19. Μεταξύ άλλων, ανανεώνουμε το 100% του εσωτερικού αέρα ανά 20 και 30 λεπτά, κάτι που δεν θα το βρείτε στην αγορά και είναι το πιο σημαντικό μέτρο που μπορείς να πάρεις. Επιπλέον πραγματοποιείται απολύμανση με ultra-violetlights. Μια άλλη σημαντική παροχή είναι ότι τα μέλη μας έχουν πρόσβαση 24×7 στους χώρους… ακόμα και στο γυμναστήριο.

Τέλος, τεχνολογικά η υπεροχή μας είναι ξεκάθαρη. Διαθέτουμε οπτική ίνα και redundant μικροκυματική πρόσβαση, παρέχουμε SSID για κάθε πελάτη, έχουμε ups για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και, τέλος, διαθέτουμε τα πιο εξελιγμένα συστήματα στις αίθουσες συναντήσεων για συνεδριάσεις εξ αποστάσεως και παρουσιάσεις.

Πώς θα επωφεληθούν από τη συνεργασία μας οι εταιρείες; Ανάλογα με το χώρο όπου δουλεύει ο κόσμος, αυξάνεται η παραγωγικότητά τους, το creativity τους. Εδώ μπορούν να δικτυωθούν με άλλες εταιρείες. Η ViOS μπορεί να καλύψει όλες τις επιχειρηματικές ανάγκες σε έναν μόνο χώρο. Δηλαδή μπορείτε να εντυπωσιάσετε τους πελάτες σας, να διοργανώσετε τις εταιρικές εκδηλώσεις σας στους βιοφιλικούς χώρους μας, να πραγματοποιήσετε τις εκπαιδεύσεις σας, να χαλαρώσετε και να φορτίσετε τις μπαταρίες σας, να προσέξετε τη διατροφή σας και να αναθέσετε διοικητικές υπηρεσίες στο εκπαιδευμένο προσωπικό μας.

Αυτά όσον αφορά στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς από την πλευρά μας τις εταιρείες και τους επαγγελματίες.

S.M. Ο πρώτος παράγοντας είναι οι συνθήκες του χώρου εργασίας και το περιβάλλον που δημιουργείται για τον εργαζόμενο και το προσωπικό. Το άλλο όμως είναι το οικονομικό κόστος γιατί -ας μην το ξεχνάμε – ακόμα δεν έχουμε βγει από τη δημοσιονομική κρίση ως χώρα, ενώ υπάρχουν και οι επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση της πανδημίας. Από πολλές εταιρείες θεωρείται εξίσου σημαντικό. Πόσο οικονομικά συμφέρουσα είναι η επιλογή ενός co-working space με τις υπηρεσίες, τις παροχές και τις προδιαγραφές που προσφέρει η ViOS για μια Startup ή έναν επαγγελματία;

Κορίνα Σαΐας: Ε, βέβαια και είναι σημαντικό! Λοιπόν, έχουμε προσομοιώσει οικονομικά σενάρια και έχουμε διαπιστώσει ότι η ενοικίαση ενός γραφείου στη ViOS μπορεί να αποφέρει, και αυτό είναι πραγματικότητα, έως και 60% οικονομία σε μια επιχείρηση. Αυτό, βέβαια, είναι μόνο αν συνυπολογίσουμε όλα τα κόστη που συμπεριλαμβάνει η συνδρομή της ViOS, όπως τα κοινόχρηστα, η σύνδεση fiberoptics και η πρόσβαση microwave – ο καθαρισμός και η απολύμανση, η ρεσεψιόν και η υποδοχή, η ασφάλεια. Η τεχνολογία, το firewall, τα έπιπλα, οι επισκευές, το ηλεκτρικό και ο εξοπλισμός γραφείου.

Αν συνυπολογίσεις όλα αυτά στο κόστος, θα δεις ότι τελικά βγαίνει πιο οικονομικά η συνδρομή στη ViOS. Δεν πρέπει βέβαια να συγκρίνουμε ενοίκιο με ενοίκιο, πρέπει να συγκρίνεις όλο το πακέτο. Για παράδειγμα, αν χαλάσει ο printer μας παίρνεις απλώς τηλέφωνο και κατόπιν το ξεχνάς. Εμείς ασχολούμαστε για όλα και επιβαρυνόμαστε όλα τα έξοδα. Στη ViOS υπάρχει μια ενιαία τιμή χωρίς κρυφές χρεώσεις και κυρίως χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, άγχος και υποχρεώσεις που είναι χρονοβόρες.

S.M. Εκτός από το περιβάλλον, τον εργασιακό χώρο και το οικονομικό κόστος, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια η επιλογή των γραφείων από τις ελληνικές εταιρείες γινόταν με βασικό κριτήριο την τοποθεσία, σε συνδυασμό βέβαια και με τις θέσεις εργασίας. Όμως, τα τελευταία 20 χρόνια, αρχής γενομένης από τη SiliconValley, η επιλογή μετατοπίστηκε στο εργασιακό περιβάλλον, ώστε να είναι  φιλικό προς τον εργαζόμενο. Η ViOS βασίζεται στα πρότυπα WELL, που αναδεικνύονται τα τελευταία χρόνια. Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η διασφάλιση της ευεξίας, της υγείας και της ευελιξίας στο σύγχρονο εργασιακό χώρο;

Κορίνα Σαΐας: Θεωρώ ότι πλέον είναι η Νο1 προτεραιότητα. Παλιά οι εταιρείες έψαχναν έναν χώρο εργασίας με κύριο γνώμονα την τοποθεσία, το γνωστό σε όλους «location – location – location». Πλέον είναι ξεπερασμένη αυτή η ιδέα. Και οι επιτυχημένες επιχειρήσεις αναζητούν χώρους εργασίας με βάση το τρίπτυχο «τοποθεσία, ευεξία και ευελιξία»! Γιατί και η ευελιξία είναι πολύ σημαντικό όπως έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια με τις κρίσεις. Η πανδημία έκανε ακόμη και τους πιο δύσπιστους να γίνουν υποστηρικτές πλέον αυτής της φιλοσοφίας.

S.M. Μιας και αναφέραμε τις διεθνείς τάσεις, από το «location – location – location», περάσαμε σε έναν συνδυασμό «location, ευεξία και ευελιξία» ως καινούργια τάση. Από την εμπειρία σας, ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις διεθνώς ως προς τη δημιουργία και τη λειτουργία των χώρων εργασίας που αλλάζουν τα δεδομένα; Ειδικά για τις εταιρείες που πλέον τους χρησιμοποιούν.

Κορίνα Σαΐας: Οι τάσεις της αγοράς είναι ξεκάθαρες, όπως δήλωσε και ο David Smith, που είναι επικεφαλής της έρευνας για τους εργαζομένους στην Cushman & Wakefield. Δεν ερχόμαστε πλέον στο χώρο εργασίας για να δουλέψουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις μιας εταιρείας χρησιμεύουν πλέον για να ενισχύσουν τη συνεργατικότητα, αυτό είναι το σημαντικό. Να συμβάλουν στην κοινωνικοποίηση και να βοηθήσουν στα προγράμματα mentoring. Μπορούμε να δουλέψουμε κι από άλλους χώρους, δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε στα γραφεία μας.

Η ViOS έχει συνδυάσει τους χώρους της με γνώμονα την κοινωνικοποίηση, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της συνεργατικότητας. Κάθε χώρος δημιουργήθηκε βασισμένος στην ιδέα activity basedworking environment, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζομένους να εναλλάσσουν τους χώρους όπου δουλεύουν ανάλογα με τη φύση της εργασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Γιατί δεν κάνουμε πάντα την ίδια φύση εργασίας. Βάζουμε τέλος στη μονότονη εργασία!

Για παράδειγμα, εάν ένα μέλος χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση, μπορεί να εργαστεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μας στην «πράσινη ταράτσα» μας που έχει θέα το Λυκαβηττό και δεν επιτρέπονται οι συζητήσεις ούτε και τα τηλέφωνα. Αν θέλει να αλλάξει παραστάσεις, μπορεί να δουλέψει στο χειμερινό κήπο μας, στο ισόγειο κάτω από τις λεμονιές μας. Κι αν χρειάζεται να ανταλλάξει ιδέες, να κοινωνικοποιηθεί ή να διευρύνει το δίκτυό του, μπορεί να κατέβει στο lounge, στο ισόγειο όπου θα βρίσκονται κι άλλα μέλη της κοινότητάς μας. Άρα, ανάλογα με το τι θέλει να κάνει κάθε χρονική στιγμή, υπάρχει κι ένας ειδικός χώρος εδώ στη ViOS.

S.M. Η τηλεργασία λόγω της πανδημίας μπήκε στην ελληνική πραγματικότητα. Πιστεύετε ότι η ραγδαία εξάπλωση της τηλεργασίας αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα στις αποφάσεις των διοικήσεων των εταιρειών –ειδικά των Start-ups– στην Ελλάδα για την επιλογή των χώρων εργασίας;

Κορίνα Σαΐας: Θεωρώ ότι με την πανδημία έγινε ένα sprint και όλες οι καινούργιες τάσεις στο χώρο εργασίας, που είχαν ήδη ξεκινήσει εδώ και χρόνια, υιοθετήθηκαν πολύ γρήγορα. Η τηλεργασία μάς ανάγκασε καταρχάς να θέσουμε προτεραιότητες και να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας όσον αφορά στο χώρο εργασίας. Φαντάζομαι ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι πλέον η ασφάλεια της υγείας μας στην εργασία είναι το Νο1 κριτήριο.

Στη ViOS παίρνουμε μέτρα που δεν θα δείτε αλλού, π.χ. έχουμε φτάσει σε σημείο να παραγγέλνουμε πιστοποιημένα χερούλια πορτών με αντιμικροβιακές ιδιότητες για όλες τις κοινόχρήστες εισόδους. Επίσης, φάνηκε ξεκάθαρο ότι πρέπει να δοθεί μια λύση για τις χαμένες ώρες των μετακινήσεων. Μεγάλες πολυεθνικές, όπως πολύ πρόσφατα διάβαζα σε ένα άρθρο, στο Dropbox προωθούν την ιδέα και ενισχύουν οικονομικά τους εργαζομένους τους να δουλέψουν σε συνεργατικούς χώρους κοντά στα σπίτια τους. Για να γλιτώσουν το commuting. Σκεφτείτε πόση ώρα χάνουμε καθημερινά σε commute!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις