Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Equifund: Επίσημη έναρξη σε μια μεγάλη εκδήλωση παρουσία του Αλέξη Τσίπρα!

Η χθεσινή εκδήλωση σε κάθε περίπτωση ήταν, και έπρεπε να είναι, ένα μεγάλο γεγονός μια και σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας των funds του Equifund, εννέα τον αριθμό. Πρόκειται για την διάδοχη κατάσταση των Jeremie funds και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό οικοσύστημα Startups να δεχτεί μια μεγάλη ώθηση αλλά και να εκμεταλλευτεί επιτέλους το πολυ-διαφημιζόμενο ταλαντούχο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό αλλά και να αντιστραφεί το brain-drain.

Πρώτα απ΄όλα θα ξεκινήσουμε με μερικά παράπονα. H χθεσινή εκδήλωση διοργανώθηκε από το EquiFund και είχε υποστηρικτές την Ελληνική Δημοκρατία, με όλους τους ομιλητές να ήταν Έλληνες, εκτός του CEO του EIF και δυο επιχειρηματίες από Ισπανία και ΗΠΑ, αφορά την Ελλάδα, και το κοινό ήταν κατά 95% Έλληνες. Δεν υπήρχε κανένας λόγος η συγκεκριμένη εκδήλωση να γίνει στα Αγγλικά, δεν ήταν pitch event!

Επίσης, παρά τις περγαμηνές του παρουσιαστή Paul Papadimitriou, θα μπορούσε, και ίσως θα έπρεπε, να ήταν στη θέση του ένας Έλληνας του οικοσυστήματος, όπως για παράδειγμα ο Μάρκος Βερέμης, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.

“Guest Star” ο Πρωθυπουργός

Στην έναρξη του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης ακούσαμε τη φωνή από τον “υπολογιστή” της Innoetics να προσφωνεί τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συνομίλησε με τον Paul Papadimitriou, στα Ελληνικά αναφέροντας ότι: “θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, ειδικά τώρα που βγαίνουμε από τη κρίση, να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να επενδύσουμε στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον“.

Στόχος του Εquifund, το οποίο ξεκίνησε πριν από 1,5 έτος, είναι να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στον χώρο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης μέσω ενός δυναμικού funds of funds. Παρά την κρίση εξασφαλίσαμε 200 εκατ. από εθνικούς πόρους, 60 εκατ. ευρώ από το EIF και 40 απο την  ΕΙΒ, μέσω του πακέτου Γιούνγκερ, και αναμένονται άλλα 200 εκατ. από τον ιδιωτικό τομέα, σύνολο 500 εκατ, ευρώ, για να υποστηριχτούν νέες ιδέες στις ΜμΕ καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. Με αυτό το τρόπο θα δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας με όσμωση όλων των μελών, συνεργασίες με το εξωτερικό, για να χτιστεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μοντέλο που το έχει ανάγκη η χώρα”.

Στην αναφορά ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέες επιχειρηματικές προσπάθειες ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: “αν όχι τώρα που η χώρα συνέρχεται από τη κρίση, τότε πότε; Και αν όχι εσείς τότε ποιοι είναι κατάλληλοι να πάρουν αυτό το ρίσκο με το κράτος θα είναι παρόν για να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια“.

Και ολοκλήρωσε απευθυνόμενος στους Έλληνες της διασποράς: “H προσπάθεια έχει στόχο να αλλάξει το brain-drain σε brain-gain και θα πρέπει (Σ.Σ. οι Έλληνες του εξωτερικού) να γίνουν  πρεσβευτές της νέας προσπάθειας της Ελλάδας να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και να επενδύσει στην καινοτομία και την νεοφυή επιχειρηματικότητα. Ακόμα και αν δεν έρθουν Ελλάδα, μπορούν να βοηθήσουν από εκεί“.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι για να βγούμε από την κρίση η Ελλάδα χρειάζεται εκμετάλλευση πολλών εργαλείων, ένα από αυτά είναι η ενίσχυση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και για αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε το Equifund. Το Equifund θα βοηθήσει στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια αλλά και θα επενδύσει στα ταλέντα της χώρας μας.

Ο CEO του EIF, Pier Luigi Gilibert ανέφερε ότι το ΕΙF έχει στόχο την υποστήριξη της καινοτομίας μέσω της επιχειρηματικότητας, μοιράζοντας το ρίσκο των επενδύσεων με τις τράπεζες μια και επενδύουν 50-50 στις ΜμΕ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης υπογραμμίστηκε ότι το EIF παρέμεινε στην Ελλάδα και επένδυσε σε καινοτόμες Startups, όπως για παράδειγμα η Hotel Brain, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει τα επόμενα χρόνια μέσω των εννέα funds, επιδιώκοντας να γίνει μια δύναμη μεταμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας.
Το όραμα του EIF είναι η δημιουργία και η υποστήριξη ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα πέρα από τα funds, μέσω Business Angels για παράδειγμα, αλλά και η έμφαση σε επενδύσεις με κοινωνικό πρόσημο, έμφαση στην γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά και η ανάπτυξη του crowd-funding.

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου του Ιδρύματος Ωνάση, ανέφερε ότι το Equifund ήρθε τη σωστή στιγμή ώστε να δείξει στον έξω κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μέσα στο επενδυτικό τοπίο και ότι δεν βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα, αλλά έχουμε και καινοτομία και ταλέντα. Και σε αυτό το σκοπό συνεισφέρει και το ίδρυμα μια και είναι ιδιώτης επενδυτής στα funds.

Οι παρουσιάσεις του επενδυτή σήμερα Javier Perez – Tenessa De Block, πρώην CEO της eDreams και στελέχους της Netscape, αλλά και της Julie Holmes, founder της Inline Strategy, αφορούσαν την προσωπική τους πορεία, όπου άφησαν σίγουρες και καλά αμειβόμενες δουλειές για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους αλλά και αυτό που ήθελαν πραγματικά να κάνουν… και το έκαναν και πέτυχαν. Αυτό ακριβώς μας παρακίνησαν να κάνουμε και εμείς μια και δεν χρειάζεται, όπως ανέφερε ο  Javier Perez, να είσαι κάτι το ξεχωριστό για να γίνεις επιχειρηματίας, απλά να επιμείνεις στον στόχο σου.

Ο Απόστολος Αποστολάκης ανέφερε ότι ήταν αρκετά αφελείς στα πρώτα επενδυτικά βήματα στο να νομίσουν ότι η διεθνής επέκταση μιας Startup, έστω και αυτή της Taxibeat, είναι μια εύκολη υπόθεση και ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεργασίες με άλλα funds, πολύ πιο έμπειρα και ειδικευμένα, αλλά και την κατάλληλη προετοιμασία. Πλέον υπάρχει η εμπειρία στα ελληνικά funds για αυτές τις κινήσεις συμπλήρωσε.

Ο Σπύρος Μαγιάτης της Workable συμβούλευσε τα νέα funds να ξεχωρίσουν τους founders που πραγματικά πιστεύουν στην ιδέα τους από αυτούς που ασχολούνται κυρίως λόγω ματαιοδοξίας.

Τέλος, στην εξαιρετική παρουσίαση του Μάρκου Βερέμη και της ιστορίας της UpStream, θα σταθούμε στην επισήμανση ότι η χρηματοδότηση είναι μόνο ένα, και ίσως όχι το σημαντικότερο μέρος μιας πετυχημένης επιχειρηματικής προσπάθειας, αναφέροντας σαν παράδειγμα ότι πολλές πετυχημένες Startups δεν έχουν πάρει χρηματοδότηση VC. Η ιδέα, η διοικητική ομάδα αλλά και η στελέχωση με τους καλύτερους του κάθε τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική.
Επίσης, επεσήμανε ότι τα περίπου 500 εκατομμύρια του Equifund είναι ένα μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της Ελλάδας μια και στο Ισραήλ η χρηματοδότηση VC αγγίζει τα 2,5 δισ. δολ.

Θα κλείσουμε με τα λόγια του Αντώνη Παπαδημητρίου και του Αρίστου Δοξιάδη, ότι το Equifund είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει τα μέσα να εισέλθει στην παγκόσμια τεχνολογική και καινοτομική επιχειρηματικότητα και ότι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο ώθησης του οικοσυστήματος για να “απογειωθεί”.

Ευχόμαστε όλοι να συμβεί ακριβώς αυτό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις