Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Να “αντικαταστήσουν” το δολάριο επιθυμούν οι τραπεζίτες παγκοσμίως

Υπεύθυνοι σε θέματα νομισματικής πολιτικής από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο φετινό οικονομικό συμπόσιο της Federal Reserve Bank στο Κάνσας, προκειμένου να συζητήσουν ιδέες που θα μπορούσαν να “ανατρέψουν” την ισχύ του δολαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το συνέδριο απαρτίστηκε από σημερινούς και πρώην κεντρικούς τραπεζίτες, όπως ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, ο οποίος αμφισβήτησε τη θέση του δολαρίου και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια παγκόσμια ψηφιακή εναλλακτική λύση, ένα νόμισμα σαν το Libra του Facebook. Αν και κανείς δεν κατέληξε ότι η ιδέα του Carney για εικονικό αποθεματικό νόμισμα είναι η λύση, σε γενικές γραμμές οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος αποτελεί πρόβλημα.

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι βασίζονται στο δολάριο, υποστήριξε ο Adam Posen, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, τονίζοντας ότι υπήρξαν χώρες που προσπάθησαν να λανσάρουν εναλλακτικά νομίσματα στο παρελθόν, ανεπιτυχώς. “Η επιθυμία να βγούμε από την πλήρη κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος είναι μάλλον υγιής”, δήλωσε ο Posen στο Bloomberg. […] η ιδέα ότι υπάρχει μια τεχνολογική λύσει που θα το επιτύχει μου φαίνεται λάθος.”

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το Libra

Στο μεταξύ, και ενώ το Libra, το ψηφιακό νόμισμα που έχει ανακοινώσει το Facebook συζητιέται όπως είδαμε από τους τραπεζίτες ως εναλλακτική στο δολάριο, η αμερικανική πολιτική σκηνή συνεχίζει να το βλέπει με μεγάλη επιφύλαξη.

Την Κυριακή, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής, Maxine Waters, συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελβετία σχετικά με το Libra και δήλωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του νομίσματος.

«Ενώ εκτιμώ τον χρόνο που αφιέρωσαν οι Ελβετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να συναντηθούν μαζί μας, συνεχίζω να ανησυχώ για το αν θα επιτρέψουμε σε μια τεράστια εταιρεία τεχνολογίας να δημιουργήσει ένα ιδιωτικά ελεγχόμενο, εναλλακτικό, παγκόσμιο νόμισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις αντιδράσεις του για το Libra έχει εκφράσει και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής Jerome Powell αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις