Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο διεθνές digital hub της Pfizer!

Η πολυεθνική εταιρεία PFIZER αποφάσισε μόλις την περασμένη Δευτέρα να δημιουργήσει στην Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στη ΔΕΘ, συμπληρώνοντας πως η απόφαση αυτή αποτελεί μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης.

Η επένδυση αυτή, συνέχισε, θα δημιουργήσει σύντομα 200 νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες καθώς πρόκειται για μια επένδυση σε τεχνολογίες του μέλλοντος.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέες επενδύσεις αξίας 460 εκατ. ευρώ από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ τόνισε ότι τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη στα χέρια των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ως ελάχιστο κίνητρο η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

“Όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, κάτι στο οποίο υστερεί σημαντικά η ελληνική οικονομία, όποιος δημιουργεί μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όποιος φέρνει προστιθέμενη αξία στην οικονομία ανταμείβεται”.

“Η δημιουργία του κέντρου είναι μια συνολική διαφήμιση για την Ελλάδα”

Για την επένδυση της Pfizer μίλησε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στα εγκαίνια του περιπτέρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στην 84η ΔΕΘ.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, τον Ιανουάριο του 2020 θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις μηχανικών υψηλής εξειδίκευσης, που θα στελεχώσουν στο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων της φαρμακευτικής Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

“Μέσα σε αυτόν τον χρόνο (το 2019) θα ιδρυθεί η εταιρεία και οι προσλήψεις των πρώτων 200 υψηλά εξειδικευμένων μηχανικών θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2020, ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το κέντρο. Καταλαβαίνετε τι θα πει να ακούγεται στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Pfizer, μεταξύ όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, τελικά επέλεξε την Ελλάδα (για τη δημιουργία του κέντρου). Αυτό είναι μια συνολική διαφήμιση για την Ελλάδα, πολύ μεγαλύτερη από αυτό καθεαυτό το πρότζεκτ, που δεν είναι μικρό. Κι αυτό είναι δείγμα ότι το κλίμα, η αντίληψη για την Ελλάδα αλλάζει και είναι δική μας δουλειά να το κάνουμε αυτό να ενισχυθεί περισσότερο” σημείωσε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις