Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

e-Government: Μάλτα, Εσθονία και Αυστρία “δείχνουν” το δρόμο στην υπόλοιπη Ευρώπη

Μάλτα, Εσθονία και Αυστρία “δείχνουν” το δρόμο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ Λετονία, Λιθουανία και Φινλανδία ακολουθούν από πολύ κοντά.

Σύμφωνα με την έκθεση eGovernment benchmark 2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτές είναι οι χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τη συνολική ωριμότητα. Αντίθετα, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης “πέφτουν” κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 65%.

Η συνολική ωριμότητα είναι ουσιαστικά ο μέσος όρος τεσσάρων κριτηρίων (που περιλαμβάνουν πολλαπλούς υποδείκτες):

  • Η Εμπειρία του χρήση (Ο βαθμός στον οποίο μια υπηρεσία είναι διαθέσιμη online, η φιλικότητα προς τον χρήστη και η χρηστικότητα)
  • Η Διαφάνεια (των δραστηριοτήτων των κυβερνητικών αρχών, των διαδικασιών παροχής υπηρεσιών και του επιπέδου του ελέγχου που έχουν οι χρήστες όσον αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα)
  • Η Διασυνοριακή χρήση (Ο βαθμός στον οποίο οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε Ευρωπαίους πολίτες εκτός εθνικών συνόρων)
  • Τα Εργαλεία (η διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, ηλεκτρονικών εγγράφων κλπ)

Η “Εμπειρία του χρήστη” ήταν η κατηγορία στην οποία οι 28 χώρες της ΕΕ είχαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία, με 85%. Στη “Διαφάνεια”, ο μέσος όρος ήταν 62% και στα Εργαλεία 58%, ενώ ο χαμηλότερος μέσος όρος καταγράφηκε στη “Διασυνοριακή χρήση”, με το “σκορ” να φτάνει μόλις το 53%.

Πέρα από τη συνολική ωριμότητα όμως, στην έκθεση αναφέρονται και οι “επιδόσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης” κάθε χώρας, οι οποίες υπολογίστηκαν βάσει δύο κριτηρίων: της “Διείσδυσης” και της “Ψηφιοποίησης”.

Η Διείσδυση καταγράφει την υιοθέτηση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης online. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για αυτόν τον δείκτη αυξήθηκε από πέρυσι σε 57% (+ 4%), με τις χώρες της ΕΕ να παρουσιάζουν ευρύ φάσμα βαθμολογιών. Η Ψηφιοποίηση μετρά το επίπεδο ψηφιοποίησης του back και front office των δημόσιων φορέων. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 68%, σημειώνοντας αύξηση 5% από πέρυσι.

Με βάση αυτά, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία παρουσιάζουν υψηλότερες επιδόσεις (από το μέσο όρο) τόσο στην Ψηφιοποίηση όσο και στη Διείσδυση, ενώ η Δανία, η Ισπανία και η Γαλλία ξεπερνούν το μέσο όρο όσον αφορά τη Διείσδυση, ενώ “πάνε” με το μέσο όρο στην ψηφιοποίηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο η Μάλτα και η Ρουμανία, από την άλλη ξεπερνούν το 57% στη Διείσδυση, αλλά πέφτουν κάτω από το μέσο όρο στην Ψηφιοποίηση.

Βέλγιο, Κύπρος, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πολωνία και Σουηδία τα “πάνε καλά” σύμφωνα με σχετικούς δείκτες, δηλαδή αντιστοιχούν στις προσδοκίες βάσει των χαρακτηριστικών τους. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με Βέλγιο, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Σλοβενία, χώρες που δεν αποδίδουν στο θέμα της Διείσδυσης όπως θα έπρεπε, δεδομένων των χαρακτηριστικών τους. Παρ’ όλ’ αυτά οι χώρες αυτές ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όσον αφορά την Ψηφιοποίηση.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι Γερμανία και Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες που παρουσιάζουν απόδοση κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο στη Διείσδυση όσο και στην Ψηφιοποίηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις