Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Γαλλία μετατρέπεται σε hub τεχνητής νοημοσύνης με τη στήριξη της κυβέρνησης!

Η «επιθετική» προσπάθεια της Γαλλίας να αναπτύξει το οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης της φαίνεται να αποδίδει, αφού ο αριθμός των startups στη χώρα αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Γαλλία 432 startups που ασχολούνται με τεχνητή νοημοσύνη ενώ πέρυσι υπήρχαν 312 και το 2016 μόλις 180! Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Roland Berger, μια διεθνή συμβουλευτική εταιρεία, και την France Digitale, μια ένωση που αντιπροσωπεύει επενδυτές και επιχειρηματίες.

Οι startups αυτές εργάζονται σε διάφορες βιομηχανίες όπως η ανάλυση big data, το εμπόριο, η υγειονομική περίθαλψη και η υποστήριξη πελατών. Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν ότι οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι η Γαλλία πλέον ανταγωνίζεται παραδοσιακά ευρωπαϊκά hubs τεχνητής νοημοσύνης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Όσο «εντυπωσιακός» είναι ο αριθμός των startups άλλο τόσο είναι και τα ποσά που έχουν εξασφαλίσει σε χρηματοδοτήσεις. Συγκεκριμένα, το διάστημα 2014-2019 οι γαλλικές startups τεχνητής «σήκωσαν» 1,268 δισ. δολάρια, ενώ την ίδια περίοδο -σύμφωνα με την ίδια έρευνα- οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου «σήκωσαν» 1,241 δις. δολάρια και αυτές του Ισραήλ, 902 εκατ. δολάρια.

Επιπλέον, οι γαλλικές AI startups εξασφάλισαν σχεδόν τα διπλά ποσά από ότι έκαναν το 2018. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε κάποιους μεγάλους γύρους που σήκωσαν συγκεκριμένες εταιρείες. Μία από αυτές είναι η Meero, μια πλατφόρμα φωτογραφίας, η οποία κατάφερε να «κλείσει» έναν γύρο 230 εκατ. δολαρίων το περασμένο καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις τεχνολογίες τις οποίες η γαλλική κυβέρνηση αναγνώρισε, αρκετά χρόνια πριν, ως απαραίτητες για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας. Η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει εξαρχής ότι δεν θα βασιστεί γι’ αυτό σε τεχνολογικές υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα και, στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφόρησε πέρυσι μία μελέτη ονόματι «AI for Humanity», με την οποία είχε στόχο να αναδείξει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που μπορεί να «φέρει» αυτή η αναδυόμενη τεχνολογία καθώς και στρατηγικές για την ανάπτυξη του κλάδου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε επίσης, πρόσφατα, τη δημιουργία ενός επενδυτικού fund 5,5 δισ. δολαρίων με στόχο μεγαλύτερους, late-stage γύρους χρηματοδότησης καθώς αυτό είναι κάτι που λείπει από τη γαλλική οικονομία, στην οποία οι startups σηκώνουν σχετικά εύκολα μικρούς, αρχικούς γύρους χρηματοδότησης και «παλεύουν» στα μετέπειτα στάδιά τους.

Οι συντάκτες της έρευνας συμφωνούν ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλους γύρους και προσθέτουν ότι είναι απαραίτητες επίσης και οι εξαγορές, προκειμένου να «μεταμορφωθούν» οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Σίγουρα, αυτά μπορεί να πάρουν χρόνο, όμως όπως φαίνεται, η Γαλλία έχει μπει ήδη σε μια σωστή «τροχιά» ανάπτυξης του οικοσυστήματος, που θα της αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο μέλλον.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις