Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Bolt: “Κοντά στην κερδοφορία” η ανταγωνίστρια της Uber

Ο CEO τη Bolt, της ανταγωνίστριας της Uber από την Εσθονία, δηλώνει ότι η εταιρεία του “πλησιάζει” την κερδοφορία στις περισσότερες από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Πιο συγκεκριμένα, ο Markus Villig αναφέρει στο CNBC, ότι η εταιρεία είναι κοντά στον ισοσκελισμό εσόδων και εξόδων στο 66% των αγορών, προσθέτοντας ότι η επίτευξη κέρδους “καταλήγει στο ερώτημα του πόσο γρήγορα θέλουμε να επεκταθούμε».

“Το Λονδίνο και οι περισσότερες από αυτές τις μεγάλες αγορές απαιτούν τεράστια επένδυση εκ των προτέρων προκειμένου να προσελκύσουμε αρκετούς οδηγούς και πελάτες στην πλατφόρμα“, εξήγησε. “Αν σταματούσαμε την επέκταση, θα είχαμε κέρδος ακόμα και το επόμενο έτος”. 

Η Bolt, πρώην Taxify, έχει 25 εκατ. χρήστες και μισό εκατομμύριο οδηγούς σε περίπου 35 χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική. Στο παρελθόν, προσπάθησε να “μπει” στο Λονδίνο, όμως δεν κατάφερε να πάρει άδεια. Φέτος, που προσπάθησε ξανά, έγινε δεκτή και σύμφωνα με τον Villig, το Λονδίνο εξελίσσεται σε μια “δυνατή” αγορά για την εταιρεία, με ενάμιση εκατομμύριο επιβάτες και 30 χιλιάδες οδηγούς.

Σημειώνεται εδώ ότι η Uber πρόσφατα “έχασε” την άδεια λειτουργίας της στη Βρετανική πρωτεύουσα για λόγους ασφαλείας, ωστόσο μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που έχει υποβάλει συνεχίζει να δραστηριοποιείται κανονικά στην πόλη. Αυτή τη στιγμή, η Uber έχει σχεδόν 3,5 εκατ. χρήστες και 45 χιλιάδες οδηγούς στην χώρα, επομένως είναι ακόμα αρκετά πιο “μπροστά από την Bolt – όλα αυτά όμως μπορεί να αλλάξουν ραγδαία μετά την τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Επίσης είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί το εξής: η Bolt είναι στον “δρόμο” προς την κερδοφορία, όμως ακόμη δεν βγάζει χρήματα. Το 2018, η εταιρεία έχασε 61 εκατ. ευρώ ενώ είχε έσοδα περίπου 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο Vilig – ο οποίος στα 25 του είναι ο νεότερος CEO μη εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας στην Ευρώπη- ισχυρίζεται ότι η Bolt είναι η είναι η “οικονομικά αποδοτικότερη εταιρεία (αυτού του είδους) στον κόσμο”.

“Τώρα οι επενδυτές εξετάζουν ποια εταιρεία (έχει) ένα βιώσιμο μοντέλο και θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα γρήγορα”, δηλώνει προσθέτοντας ότι η εταιρεία του δέχεται “τεράστιο ενδιαφέρον από επενδυτές”, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής εταιρίας Didi Chuxing και της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις