Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Fintech Forum: Η ΤτΕ θετική στο Digital On Boarding, φτάνει να υπάρχει ασφάλεια δεδομένων

Σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχείο NJN Athens Plaza το Fintech Forum, το οποίο επικεντρώνεται στους τρόπους δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, στο οποίο μπορούν να δραστηριοποιηθούν καινοτόμες ψηφιακές επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό και
στους τρόπους αξιοποίησης του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρα μας.

Η Σταυρούλα Καμπουρίδου, Head of Fintech Innovation Hub, Σύμβουλος του Διοικητή της ΤτΕ στην ομιλία της αναφέρθηκε στο Innovation Hub, το οποίο αποτελεί ένα εξειδικευμένο σημείο επαφής για τις εταιρείες, προκειμένου να απευθύνουν ερωτήσεις στις αρμόδιες αρχές σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τεχνολογίες FinTech και να αναζητήσουν μη δεσμευτικές οδηγίες/πληροφορίες σχετικά με την κανονιστική
συμμόρφωση καινοτόμων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, επιχειρηματικών μοντέλων, σχετικά με απαιτήσεις αδειοδότησης και ρυθμιστικές/εποπτικές προσδοκίες.

Όπως εξήγησε, πίσω από το Innovation Hub είναι μια ομάδα στελεχών της ΤτΕ που απαντά στις ερωτήσεις. Παρέθεσε δε, τις τέσσερις πιο βασικές κατηγορίες ερωτημάτων.

Συγκεκριμένα, 28% των ερωτήσεων αφορούν στις κανονιστικές απαιτήσεις για άδεια AISP / PISP / ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος, 12% αφορούν σε θέματα identity management (βάσει του Κανονισμού eIDAS), KYC και digital onboarding, 8% αφορούν σε ανοιχτή τραπεζική (open banking) και APIs και 8% αφορούν σε blockchain / cryptocurrencies / stablecurrencies. Αυτά τα ερωτήματα προήλθαν κυρίως από startups και εταιρείες τεχνολογίας και κανένα από τα εποπτευόμενα ιδρύματα.

Πρόσθεσε δε ότι το πρόσφατο παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας έδειξε ότι η ΤτΕ δεν εμποδίζει το Digital On Boarding αρκεί να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των δεδομένων και του πελάτη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Regulatory Sandbox, το οποίο αποτελεί ένα περιβάλλον προστατευμένης εκτέλεσης που έχει δημιουργηθεί από ρυθμιστικές αρχές, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της χρηματοοικονομικής, τεχνολογίας  και σε άλλες καινοτόμες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν ζωντανές δοκιμές σε ελεγχόμενο περιβάλλον για χρηματοπιστωτικά προϊόντα που χρησιμοποιούν της
τεχνολογία, υπό την εποπτεία της ρυθμιστικής αρχής.

Επισήμανε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 6 Regulatory Sandbox σε ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, το σημαντικότερο από όλα στην Μ. Βρετανία.

Πρόσθεσε δε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλε επίσημη αίτηση στις 12/10/2019, μέσω της Eλληνικής Kυβέρνησης, για να λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSP), προκειμένου να δημιουργήσει ένα regulatory sandbox στην Ελλάδα. Κλείνοντας, στάθηκε σε ένα μέρος του οράματος της ΤτΕ για το μέλλον, το οποίο περιλαμβάνει τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό του κοινού (μέσω της νέας ιστοσελίδας http://www.bankofgreece.gr, δράσεων μουσείου, ομιλιών), την προώθηση της καινοτομίας (μέσω τουFinTech Hub), να βοηθήσει την κυβέρνηση στην ανανέωση των νόμων σχετικά με το FinTech (μέσω του regulatory sandbox), τις πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού εσωτερικά στην Τράπεζα και τις τις πρωτοβουλίες της διοικητικής αναδιοργάνωσης της Τράπεζας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις