Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Βουλγαρία “σημειώνει” ρεκόρ τεχνολογικών επενδύσεων

Η Βουλγαρία, η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσελκύει ρεκόρ ξένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, κυρίως στον τομέα του ICT (information and communications technology).

Μόνο το 2018, ο συγκεκριμένος τομέας «κατέγραψε» πωλήσεις 3,2 δις. δολαρίων ενώ η χώρα «φιλοξένησε» 16 projects αξίας 240 εκατ. δολαρίων, κυρίως στη Σόφια. Στους πιο πρόσφατους επενδυτές, περιλαμβάνεται η Facebook και η Παγκόσμια Τράπεζα, οι οποίες άνοιξαν γραφεία στη Σόφια φέτος αλλά και οι Financial Times που «εγκαινίασαν» τον Απρίλιο ένα τεχνολογικό κέντρο στην πρωτεύουσα της χώρας.

Σημειώνεται ότι σχεδόν το ήμισυ των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία από το 2018 έχουν λάβει τη μορφή επέκτασης υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ειδικά σε projects R&D με προστιθέμενη αξία. Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν επεκταθεί στη Βουλγαρία είναι η βρετανική Genius Sports Group, της οποίας το βουλγαρικό γραφείο απασχολεί 320 άτομα αλλά και η Acronis. Το νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που δημιούργησε η τελευταία απασχολεί 200 μηχανικούς ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό του στα 1,000 άτομα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μια χώρα “φιλική” προς τους επενδυτές

Κάποια από τα κίνητρα που οδηγούν τους επενδυτές στην γείτονα χώρα είναι η διαθεσιμότητα ειδικευμένων εργαζομένων και η ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς.

Εκτός αυτών, είναι ζωτικής σημασίας για τους επενδυτές το γεγονός ότι η Βουλγαρία προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες που είναι μεταξύ των ταχύτερων στην ΕΕ, σταθερό φορολογικό συντελεστή 10% για τα εταιρικά κέρδη και το προσωπικό εισόδημα, καθώς και ανταγωνιστικό κόστος εργασίας και διαβίωσης.

Σημαντικό είναι επίσης ότι η χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό της ΕΕ στις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα του ICT, με ποσοστό περίπου 45% στις αρχές του 2018 αλλά και νόμους που επιτρέπουν την εύκολη αδειοδότηση εταιρειών πληροφορικής.

Σύμφωνα με τον Jakov Milatovic, οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η θέση της χώρας στην ΕΕ είναι ένας παράγοντας έλξης, καθώς και η υψηλή ποιότητα ζωής σε σχέση με το χαμηλό κόστος διαβίωσης, η πολιτική σταθερότητα και η μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά ποσοστό 4% από το 2016. Η χώρα επωφελείται επίσης από την εγγύτητά της με τη Ρουμανία και τη Σερβία, σχηματίζοντας ένα “τρίγωνο τεχνολογίας” που ορισμένοι αποκαλούν τη Silicon Valley της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ναι μεν, αλλά…

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται «ειδυλλιακά» ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος αναλυτής «η Βουλγαρία έχει ακόμα δουλειά να κάνει».

Η χώρα έχει «πέσει» περίπου 25 θέσεις στον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορά την ευκολία έναρξης μιας επιχείρησης τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ άλλες χώρες ανεβαίνουν».  Επίσης, η χώρα πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να βελτιώσει την κοινωνική της πολιτική και ειδικά την οικογενειακή μέριμνα προκειμένου να ενισχύσει τον ιδιωτικό της τομέα.

Με πληροφορίες από Fincancial Times

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις