Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δικαίωση για την Airbnb στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μια σημαντική νίκη πέτυχε σήμερα η αμερικανική Αirbnb, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι μία online πλατφόρμα και όχι μια κανονική κτηματομεσιτική εταιρεία και επομένως μπορεί να εξαιρεθεί από τους αυστηρούς κανόνες της Ε.Ε. για την κτηματαγορά.

Το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ εξέτασε την υπόθεση της Airbnb μετά από κατηγορίες της Ένωσης Τουρισμού της Γαλλίας ότι παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας ωστόσο έκρινε ότι δεν χρειάζεται να διαθέτει επαγγελματική άδεια κτηματομεσίτη, καθώς η Γαλλία δεν κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απαίτηση αυτή σύμφωνα με την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Επιπλέον, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε η υπηρεσία που παρέχει το Airbnb πρέπει να χαρακτηρισθεί ως «υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας» εμπίπτουσα στην οδηγία 2000/31 για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Με βάση την σημερινή απόφαση, η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα στην Γαλλία και δεν θα χρειαστεί να έχει άδεια κτηματομεσίτη.

Για την Airbnb η γαλλική υπόθεση ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με την εταιρεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που θα οργανωθούν στο Παρίσι. Παράλληλα, η απόφαση του Δικαστηρίου θεωρείται σημαντική για ολόκληρο τον κλάδο αφού αναμένεται να έχει συνέπειες και σε άλλες χώρες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις