Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Mytilineos: Αναβάθμιση από την Fitch σε ΒΒ+

Η αξιολόγηση της Fitch στέκεται κυρίως στην ανάπτυξη της εταιρείας στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών, το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ και την ισχυρή της θέση στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

 

Αναβάθμιση της Mytilineos σε ΒΒ+ από ΒΒ, με σταθερές προοπτικές, ανακοίνωσε χθες ο οίκος αξιολόγησης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ο οποίος προβλέπει περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας (άνω των 900 εκατ. το 2023) τα επόμενα χρόνια.

Η αξιολόγηση της Fitch στέκεται κυρίως στην ανάπτυξη της εταιρείας στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών (και στον κλάδο των κατασκευών έργων ΑΠΕ), το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ και την ισχυρή της θέση στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Σημειώνεται ότι την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Mytilineos για να εγκρίνει την αύξηση του ανώτατου ορίου τιμής αγοράς ιδίων μετοχών από 25 σε 40 ευρώ, καθώς και έγκριση της νέας εταιρικής διάρθρωσης που έχει ανακοινωθεί.

Η Fitch επισημαίνει συγκεκριμένα 9 λόγους που οδηγούν στη βελτίωση της θέσης της εταιρείας που είναι:

1.Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα το 2022 οπότε η εταιρεία, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αξιοποίησε την ισχυρή της θέση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου .

2.Η ανάπτυξη στον τομέα της παραγωγής ενέργειας με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 μεγαβάτ που αναμένεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και θα οδηγήσει (μαζί με την ανάπτυξη στις ΑΠΕ) σε αύξηση του μεριδίου στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας σε 20 % από 10,7 % σήμερα.

3.Το αυξημένο επενδυτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από υγιή ρευστότητα.

4.Η επίτευξη υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA), η οποία εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 900 εκατ. εφέτος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα το EBITDA διαμορφώθηκε το 2022 σε 823 εκατ. έναντι 359 εκατ. το 2021.

5.Η συνέχιση του προγράμματος κατασκευής και πώλησης μονάδων ΑΠΕ με τη μέθοδο BOT.

6.Η βελτίωση των περιθωρίων στον τομέα των κατασκευών.

7.Η επέκταση στον κλάδο των παραχωρήσεων που θα απαιτήσει κεφάλαια στην αρχή αλλά θα εξασφαλίσει στη συνέχει σταθερό εισόδημα για την εταιρεία με την ολοκλήρωση των κατασκευών.

8.Η ανθεκτική συμπεριφορά της μεταλλουργίας η οποία υποστηρίζεται από τις συμφωνίες αντιστάθμισης (hedging) σε ευνοικές τιμές που έχει η εταιρεία για το 2023.

9.Η χαμηλού κόστους μονάδα αλουμινίου η οποία δραστηριοποιείται σε όλη την αλυσίδα αξίας. Η Fitch αναμένει πως η Mytilineos θα παραμείνει ανταγωνιστική ως προς το κόστος, υποστηριζόμενη από τη νέα της πρωτοβουλία να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια από ιδιόκτητες ΑΠΕ και άλλες πηγές ως το 2025.

Στην έκθεση επισημαίνεται τέλος ότι οι επιδόσεις της Mytilineos αξιολογήθηκαν συγκριτικά με τον ανταγωνισμό και προέκυψε ότι στη μεταλλουργία τοποθετείται διεθνώς στο 25 % των μονάδων με το χαμηλότερο κόσμος, στην ενέργεια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στην Ελλάδα, με ανταγωνιστικές μονάδες υψηλής απόδοσης, ενώ στον τομέα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών επισημαίνεται ως θετικό στοιχείο η δραστηριοποίηση σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις