Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η σύντηξη ως «ιερό δισκοπότηρο» της καθαρής ενέργειας

Ο Gour-Lavie εκτιμά ότι ο χώρος της ενέργειας θα παρουσιάσει άλματα στο πρόσφατο μέλλον.

Ο Oded Gour-Lavie, CEO και συνιδρυτής της NT-Tao Ltd, μίλησε για το πώς διαμορφώνεται ο ενεργειακός χώρος στις επόμενες δεκαετίες, στο πλαίσιο του 1ου ΜΙΤ EmTech Europe, το παγκόσμιο συνέδριο του MIT Technology Review το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 17 και 18 Ιανουαρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Gour-Lavie επισημαίνει, «εάν δεν έχουμε ενέργεια, παλεύουμε να επιβιώσουμε αντί να ευδοκιμούμε», προσθέτοντας «Θέλουμε πολλή ενέργεια, τη θέλουμε να είναι καθαρή και θέλουμε επίσης να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια», συμπλήρωσε, μιλώντας για τα πλεονεκτήματα διαφορετικών μορφών καθαρής ενέργειας, όπως ηλιακή, αιολική, γεωθερμική και υδροηλεκτρική, αλλά και τα μειονεκτήματά τους, όπως η στοχαστικότητα, ο χώρος που απαιτείται, γεωγραφικοί παράγοντες κ.ά.

«Υπάρχει όμως λύση και θα πρέπει να αρχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε: αυτή είναι η πυρηνική ενέργεια», υποστήριξε. Μίλησε για τα μειονεκτήματα της πυρηνικής σχάσης (ασφάλεια, κατάλοιπα κ.λπ.), τονίζοντας τα οφέλη της σύντηξης, η οποία μπορεί να είναι «καθαρή, ασφαλής, άφθονη και βιώσιμη το ιερό δισκοπότηρο της ενέργειας που προσπαθούμε να πετύχουμε».

Στη συζήτηση που ακολούθησε,  ο κ. Gour-Lavie επισήμανε ότι η ενέργεια είναι «στον πυρήνα κάθε γεωστρατηγικής συζήτησης», αναφερόμενος στις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν σε ό,τι αφορά τη σύντηξη και εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του ότι ο χώρος αυτός θα βιώσει τεράστια άλματα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τέλος, σημείωσε ότι «η σημερινή τεχνολογία μας επιτρέπει να πάμε σε ένα νέο επίπεδο. Ταυτόχρονα ο ιδιωτικός τομέας είναι ενεργός, δεν είναι πλέον ακαδημαϊκός ο χαρακτήρας της έρευνας, προωθώντας διαφορετικές τεχνολογίες που πιέζουν για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Πρόκειται για μια προσπάθεια που κρατά 80 χρόνια. Πιστεύω ότι αν συνεργαστούμε σωστά, μπορούμε να πετύχουμε την αρμονία μεταξύ ανθρώπου και φύσης».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις