Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Microsoft Build 2024 έρχεται 21-23 Μαΐου- Τι αναμένεται να δούμε

Το συνέδριο προγραμματιστών Build της Microsoft ξεκινά την Τρίτη, δίνοντας στην εταιρεία την ευκαιρία να παρουσιάσει τα τελευταία έργα τεχνητής νοημοσύνης, μετά από τις εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν από την OpenAI και την Google, μέσα στο μήνα.

Το Microsoft Build 2024, έχει προγραμματιστεί από τις 21 έως τις 23 Μαΐου, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης και στις ανακοινώσεις νέου υλικού. Το συνέδριο προγραμματιστών Build της Microsoft ξεκινά την Τρίτη, δίνοντας στην εταιρεία την ευκαιρία να παρουσιάσει τα τελευταία έργα τεχνητής νοημοσύνης, μετά από τις εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν από την OpenAI και την Google, μέσα στο μήνα.

Μια ημέρα πριν από το κύριο συνέδριο, στις 20 Μαΐου, η Microsoft θα φιλοξενήσει μια ξεχωριστή εκδήλωση, το Surface AI Event, για την αποκάλυψη νέων φορητών υπολογιστών Surface Pro που τροφοδοτούνται από τσιπ Qualcomm Snapdragon.

Ένας τομέας όπου η Microsoft έχει ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών στον αγώνα για την AI είναι τα Windows, που δίνουν στην εταιρεία μια τεράστια βάση χρηστών υπολογιστών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι το 2024 θα σηματοδοτήσει το έτος κατά το οποίο η AI θα γίνει το βασικό κομμάτι κάθε υπολογιστή.

Η εταιρεία προσφέρει ήδη τον βοηθό chatbot Copilot στη μηχανή αναζήτησης Bing και, έναντι αμοιβής, στο λογισμικό παραγωγικότητας του Office. Τώρα, οι χρήστες υπολογιστών θα ακούσουν περισσότερα για το πώς θα ενσωματωθεί το AI στα Windows και τι μπορούν να κάνουν με αυτό σε νέους υπολογιστές AI.

Τα νέα δεδομένα έρχονται λίγες μέρες μετά το Google I / O, όπου ο γίγαντας αναζήτησης αποκάλυψε το πιο ισχυρό μοντέλο AI μέχρι στιγμής και έδειξε πώς το Gemini AI θα λειτουργεί σε υπολογιστές και τηλέφωνα. Πριν από την εκδήλωση της Google, η OpenAI ανακοίνωσε το νέο μοντέλο GPT-4o. Η Microsoft είναι ο κύριος επενδυτής της OpenAI και η τεχνολογία Copilot βασίζεται στα μοντέλα της OpenAI.

Για τη Microsoft, η πρόκληση είναι διπλή: η διατήρηση εξέχουσας θέσης στην τεχνητή νοημοσύνη και η ενίσχυση των πωλήσεων υπολογιστών, οι οποίες βρίσκονται σε τέλμα τα τελευταία δύο χρόνια μετά από έναν κύκλο αναβάθμισης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ενώ η Microsoft θα παρέχει το λογισμικό για να χειριστεί ορισμένες από τις εργασίες AI που αποστέλλονται στο διαδίκτυο, οι υπολογιστές της θα τροφοδοτούνται από τσιπ από την AMD, την Intel και την Qualcomm για εργασίες AI εκτός σύνδεσης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη χρήση της φωνής σας για να ζητήσετε από το Copilot να συνοψίσει μια μεταγραφή χωρίς σύνδεση.

Η βασική προσθήκη υλικού σε έναν υπολογιστή AI είναι αυτό που ονομάζεται μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας. Οι NPUs υπερβαίνουν τις δυνατότητες των παραδοσιακών κεντρικών μονάδων επεξεργασίας (CPU) και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να χειρίζονται εργασίες τεχνητής νοημοσύνης. Παραδοσιακά, έχουν χρησιμοποιηθεί από εταιρείες όπως η Apple για τη βελτίωση φωτογραφιών και βίντεο ή για αναγνώριση ομιλίας.

Η Microsoft δεν έχει πει ακόμα τι θα μπορούν να κάνουν οι υπολογιστές AI χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Αλλά το τηλέφωνο PIxel 8 Pro της Google, το οποίο δεν διαθέτει πλήρη επεξεργαστή υπολογιστή, μπορεί να συνοψίσει και να μεταγράψει εγγραφές, να προτείνει απαντήσεις μηνυμάτων κειμένου και πολλά άλλα χρησιμοποιώντας το Gemini Nano AI.

Οι υπολογιστές με τα τελευταία τσιπ Lunar Lake της Intel με αποκλειστική NPU αναμένεται να φτάσουν στα τέλη του 2024. Το τσιπ Snapdragon X Elite της Qualcomm με NPU θα είναι διαθέσιμο στα μέσα του τρέχοντος έτους, ενώ το τελευταίο Ryzen Pro της AMD αναμένεται κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Η Intel λέει ότι τα τσιπ επιτρέπουν πράγματα όπως “μετάφραση γλώσσας σε πραγματικό χρόνο, εξαγωγή συμπερασμάτων αυτοματισμού και βελτιωμένα περιβάλλοντα παιχνιδιών”.

Η Apple χρησιμοποιεί NPU εδώ και χρόνια και πρόσφατα τα επεσήμανε στο νέο τσιπ M4 για το iPad Pro. Το τσιπ M4 αναμένεται να κυκλοφορήσει στον επόμενο γύρο Mac κάποια στιγμή φέτος.

Η Qualcomm, σε αντίθεση με την Intel και την AMD, προσφέρει τσιπ που τροφοδοτούνται από αρχιτεκτονική βασισμένη σε Arm. Μία από τις συνεδρίες της Microsoft θα μιλήσει για την “επόμενη γενιά των Windows on Arm”, η οποία πιθανότατα θα καλύψει πώς τα Windows τρέχουν σε τσιπ Qualcomm και πώς αυτό είναι διαφορετικό από τις εκδόσεις Intel και AMD των Windows.

Η Intel εξακολουθεί να ελέγχει το 78% της αγοράς τσιπ PC, ακολουθούμενη από την AMD στο 13%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Canalys. Στο παρελθόν, η Qualcomm έχει προωθήσει υπολογιστές που βασίζονται στο Snapdragon Arm, διαφημίζοντας τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους, τα λεπτότερα σχέδια και άλλα οφέλη όπως οι κυψελοειδείς συνδέσεις. Αλλά οι προηγούμενες εκδόσεις των τσιπ της Qualcomm ήταν περιορισμένες σε αυτό που προσέφεραν στους καταναλωτές. Το 2018, για παράδειγμα, το τσιπ Snapdragon 835 της εταιρείας δεν μπορούσε να τρέξει τις περισσότερες εφαρμογές των Windows.  Η Microsoft έχει βελτιώσει έκτοτε τα Windows για να χειρίζεται παραδοσιακές εφαρμογές στο Arm, αλλά παραμένουν ερωτήματα. Η εταιρεία διαθέτει ακόμη και μια σελίδα FAQ αφιερωμένη σε υπολογιστές που λειτουργούν με υλικό ARM.

Η Microsoft θα φιλοξενήσει επίσης το “AI Everywhere”, δίνοντας μια εικόνα για τον τρόπο “επιτάχυνσης των παραγωγικών μοντέλων AI” σε συσκευές που εκτελούνται στο cloud.  Σε επόμενο στάδιο θα παρουσιαστεί το “Azure AI Studio” που θα εξετάσει πώς οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους chatbots Copilot, τα οποία μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά που κάνουν η Google και η OpenAI με το Gemini και το ChatGPT.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις