Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Oyo: Από αποτίμηση 10 δισ. δολαρίων,  πέφτει στα 2,5 δισ. δολάρια και οριστικοποιεί νέα χρηματοδότηση 

Η startup λειτουργούσε κάποτε σε δεκάδες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά έκτοτε έχει περιορίσει το διεθνές παιχνίδι της.

Η Oyo, η ινδική αλυσίδα οικονομικών ξενοδοχείων, ολοκληρώνει μια νέα συγκέντρωση κεφαλαίων περίπου 100 έως 125 εκατομμυρίων δολαρίων που μειώνει την αποτίμησή της στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν δύο άτομα εξοικειωμένα με το θέμα στο TechCrunch.

Πρόκειται για μια απότομη πτώση της αξίας της startup με έδρα το Gurgaon, η οποία άξιζε 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Το TechCrunch ανέφερε στις αρχές του περασμένου μήνα ότι η Oyo επεδίωκε να συγκεντρώσει κεφάλαια σε αποτίμηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή χαμηλότερη. Εκείνη την εποχή, η Oyo αρνήθηκε κατηγορηματικά τις φήμες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της αποτίμησης.

Η νέα χρηματοδότηση ακολουθεί το σχέδιο της Oyo για IPO τον περασμένο μήνα. Η startup, με υποστηρικτές μεταξύ άλλων τις SoftBank, Peak XV Ventures, Lightspeed, Airbnb και Microsoft, απέσυρε την αίτησή της για IPO από την ινδική ρυθμιστική αρχή αγορών, το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας, δύο φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η Oyo είχε αρχικά καταθέσει έγγραφα στη SEBI το 2021 για δημόσια εισαγωγή, αλλά τα απέσυρε και υπέβαλε εκ νέου το 2023. Η εταιρεία, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα, προσπάθησε να συγκεντρώσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην IPO το 2021.

Κάποτε μία από τις πιο καυτές ινδικές νεοσύστατες επιχειρήσεις, η Oyo παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα για να βοηθήσει τους ξενοδόχους να δέχονται ψηφιακές κρατήσεις και πληρωμές. Η startup λειτουργούσε κάποτε σε δεκάδες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά έκτοτε έχει περιορίσει το διεθνές παιχνίδι της.

Σημείωσε καθαρό κέρδος 12 εκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Ritesh Agarwal. Ο Agarwal το 2019 πήρε χρέος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αυξήσει το μερίδιό του στην Oyo, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή. Επένδυσε 700 εκατομμύρια δολάρια ως πρωτογενές κεφάλαιο στην Oyo και ξόδεψε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δευτερογενή αγορά μετοχών της Oyo.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις