Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

IWG: Η υβριδική εργασία μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης στους εργαζόμενους

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι το 72% του εργατικού δυναμικού είχε βιώσει το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burnout) πολύ πριν από τη μετάβαση στο υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Νέα έρευνα της International Workplace Group, του μεγαλύτερου παρόχου ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο, φανερώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που έχουν μεταβεί στο υβριδικό μοντέλο εργασίας έχουν μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) στην καθημερινότητά τους.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την IWG σε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους που αξιοποιούν το υβριδικό μοντέλο εργασίας, έδειξε ότι τα τρία τέταρτα (75%) ανέφεραν δραματική μείωση των συμπτωμάτων επαγγελματικής εξουθένωσης, από τη στιγμή που έχουν υιοθετήσει το νέο αυτό μοντέλο εργασίας.

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι το 72% του εργατικού δυναμικού είχε βιώσει το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burnout) πολύ πριν από τη μετάβαση στο υβριδικό μοντέλο εργασίας. Μέσα από την υιοθέτηση του νέου αυτού μοντέλου οι εργαζόμενοι μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ ενός κεντρικού γραφείου, τοπικών ευέλικτων χώρων εργασίας και του σπιτιού τους χωρίς να χρειάζεται πλέον να κάνουν καθημερινά μετακινήσεις, κάτι που τους εξασφαλίζει περισσότερο προσωπικό χρόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η αύξηση του ελεύθερου χρόνου έχει οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (86%), περισσότερη σωματική άσκηση (54%), πιο υγιεινή προετοιμασία γευμάτων (58%) και καλύτερη ποιότητα ύπνου (68%) γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων επαγγελματικής εξουθένωσης. Συνολικά, περισσότερο από τα δύο τρίτα των εργαζομένων (68%) δήλωσαν ότι η σωματική τους υγεία έχει βελτιωθεί λόγω της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονται λιγότερο εξαντλημένοι (79%), λιγότερο αγχωμένοι (78%) και λιγότερο ανήσυχοι (72%), με το συντριπτικό 86% των εργαζομένων να δηλώνει ότι αισθάνεται πως μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας όταν αξιοποιεί το ευέλικτο μοντέλο εργασίας.

Δεδομένου του σημαντικού θετικού αντίκτυπου της υβριδικής εργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα (76%) δήλωσαν πως η επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα θα επηρέαζε αρνητικά την ευεξία τους.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι η υβριδική εργασία μπορεί να επηρεάσει θετικά και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Το 74% των εργαζομένων δήλωσε ότι είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται υβριδικά, ενώ ανάλογο ποσοστό εργαζομένων (76%) ανέφερε ότι μέσα από την υιοθέτηση αυτού του τρόπου εργασίας αποκτούν περισσότερα κίνητρα. Επιπρόσθετα, το 85% των εργαζομένων δήλωσε ότι η υβριδική εργασία έχει βελτιώσει το αίσθημα ικανοποίησης από την εργασία τους.

Υψηλόβαθμα στελέχη στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού συμφωνούν, με τέσσερις στους πέντε (86%) να δηλώνουν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη για την ευεξία των υπαλλήλων και το (85%) να αναφέρει ότι η υβριδική εργασία αυξάνει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων**.

Αυτό αντανακλά έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Τράπεζα της Αγγλίας, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ υπό την επίβλεψη του διάσημου οικονομολόγου και ακαδημαϊκού Nick Bloom. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, κάθε ημέρα που ένας υπάλληλος μιας εταιρείας εργάζεται υβριδικά, η παραγωγικότητα της εταιρείας αυξάνεται κατά περίπου $19.000.

Το προηγούμενο έτος, η IWG, ο κορυφαίος πάροχος λύσεων υβριδικής εργασίας στον κόσμο με επωνυμίες όπως τα Spaces και η Regus, πρόσθεσε 867 νέες τοποθεσίες παγκοσμίως για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για υβριδική εργασία.

Ο Mark Dixon, CEO & Ιδρυτής της IWG, δήλωσε: “Η παγκόσμια μετάβαση στην υβριδική εργασία φέρνει όχι μόνο αύξηση στην παραγωγικότητα, ισχυρά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις και βελτιώσεις στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής για τους υπαλλήλους, αλλά και σημαντικά σωματικά, ψυχολογικά και ολιστικά οφέλη για την υγεία.

Η μείωση των καθημερινών μετακινήσεων των εργαζομένων προς τα κεντρικά γραφεία σημαίνει ότι οι υπάλληλοι εξασφαλίζουν περισσότερο προσωπικό χρόνο μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για burnout. Είναι σημαντικό οι εταιρείες να αντιληφθούν ότι μέσω του υβριδικού μοντέλου εργασίας όχι μόνο θα έχουν πιο ευτυχισμένους, πιο υγιής εργαζόμενους, αλλά και ανθρώπους που θα είναι περισσότερο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί στην εργασία τους.”

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις