Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ελλάδα έχει αποστείλει τα περισσότερα έργα στη δικτυακή πύλη επενδύσεων

Με αφορμή τη πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen, αρμόδιου για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση του πρώτου έργου στην Ελλάδα που επωφελείται από το Επενδυτικό Σχέδιο, ή αλλιώς πακέτο Γιούνκερ, για την Ευρώπη αλλά και η έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων.

Το Επενδυτικό Σχέδιο επικεντρώνεται στην άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, στην προβολή και την τεχνική υποστήριξη επενδυτικών έργων και στην αποτελεσματικότερη χρήση νέων και υφιστάμενων χρηματοοικονομικών πόρων.

Jyrki Katainen_702*336

 

Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει 57 έργα τα οποία αντιπροσωπεύουν συνολικά κονδύλια ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει εγκρίνει 165 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜΜΕ, ενώ η συνολική χρηματοδότηση που χορηγείται από το Επενδυτικό Σχέδιο ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Η πρώτη ελληνική εταιρεία που πήρε δάνειο 15 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στα πλαίσια του Επενδυτικού Σχεδίου είναι η Creta Farm.

Περίπου 136.000 ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να ωφεληθούν. Συνολικά οι ενέργειες αυτές αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους 82 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή θα θέσει σε πλήρη λειτουργία την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η οποία θα προσφέρει τη δυνατότητα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να προβάλουν τα έργα τους σε δυνητικούς επενδυτές, ένα είδος υπηρεσίας αντιστοίχισης έργων και πόρων. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει αποστείλει τα περισσότερα έργα στη δικτυακή πύλη.

Για να ενταχθεί ένα σχέδιο στην χρηματοδότηση θα πρέπει:

  1. Να έχει κόστος εκκίνησης 10 εκατ. ευρώ.
  2. Να ανήκει στους τομείς ψηφιακής οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, κοινωνικές δομές-εκπαίδευση-τουρισμός, φυσικές πηγές και περιβάλλον αλλά και στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  3. Να ξεκινήσει μέσα σε τρία έτη από την αίτηση χρηματοδότησης.
  4. Η δημόσια ή ιδιωτική εταιρεία να έχει την έδρα της σε μια χώρα της Ε.Ε.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις