Γιατί οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στην καινοτομία;

Το χάσμα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για Deep Tech και την εμμονή των τραπεζών σε παραδοσιακά μοντέλα δανεισμού.

Βαγγέλης Γραικόπουλος
2'

Η διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τη μέθοδο της «συγκέντρωσης στην κορυφή» δημιουργεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του ελεύθερου ανταγωνισμού. Όπως χαρακτηριστικά αναδεικνύει ο «Διογένης», η κριτική του ΙΟΒΕ δεν αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά την ίδια τη δομή της κατανομής των δανείων, η οποία φαίνεται να πριμοδοτεί συγκεκριμένους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας την πραγματική καινοτομία στο περιθώριο.

Το εθνικό ζητούμενο της περιόδου είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός, όμως αυτό που παρατηρούμε είναι μια συντηρητική προσέγγιση στην καινοτομία. Οι μεγάλοι όμιλοι, θωρακισμένοι με την προνομιακή πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα, τείνουν να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια για την «ασφαλή» αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη κινείται προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας, με συμφωνίες-πλαίσιο που απαιτούν βαθιά ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της πράσινης μετάβασης.

Προγράμματα όπως το SAFE που αναμένεται να διοχετεύσουν σημαντικούς πόρους τα επόμενα χρόνια για την ενεργειακή θωράκιση και την καινοτομία, κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ένα ακόμη κλειστό κλαμπ προνομιούχων αν δεν αλλάξει το μοντέλο αξιολόγησης.

Η αντίφαση είναι κραυγαλέα: ενώ οι Βρυξέλλες πιέζουν για ρηξικέλευθες επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την υψηλή τεχνολογία, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα επιλέγει να χρηματοδοτήσει το «σιγουράκι» των μεγάλων ισολογισμών, απορρίπτοντας τα καινοτόμα project των μικρότερων παικτών. Οι ευέλικτες ΜμΕ, που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν άμεσα λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, στεγνώνουν από κεφάλαια την ώρα που το Ταμείο Ανάκαμψης οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Αν η καινοτομία δεν διαχυθεί στη βάση, η χώρα θα βρεθεί με «εθνικούς πρωταθλητές» που θα έχουν εκσυγχρονιστεί μερικώς, αλλά με μια οικονομία που θα έχει χάσει το τρένο της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο businessvoice.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο