Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Διαγωνισμός “JA Start Up”: από τα έδρανα… Startuppers!

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο τελικός του διαγωνισμού του εξαιρετικά δραστήριου Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων – Junior Achievement Greece o οποίος αφορά την ολοκλήρωση ενός μαθήματος σχεδιασμού και υλοποίησης μιας επιχείρησης στο Πανεπιστήμιο.

Φέτος στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού Κόσμου στην οδό Πειραιώς συμμετείχαν ομάδες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κυρίως, με πολύ καλές ιδέες και υψηλό επίπεδο ωριμότητας οι περισσότερες, με τους φοιτητές και αποφοίτους να αναφέρουν με έμφαση ότι δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη ενός μαθήματος αφού δημιούργησαν ομάδες, σχεδίασαν και επεξεργάστηκαν την ιδέα τους με τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε να γίνει “κανονική επιχείρηση”.

Η βοήθεια των καθηγητών τους ήταν σίγουρα μεγάλη αφού στην ουσία έτρεξαν μαζί με τα παιδιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Start Up» του Junior Achievement Europe, που διδάσκεται ταυτόχρονα σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15,000 φοιτητών.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα προσφέρει στα Πανεπιστήμια το ΣΕΝ/JA Greece σε συνεργασία με διακεκριμένους καθηγητές και την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών-επιχειρηματικών συμβούλων από την ασφαλιστική εταιρία MetLife, η οποία είναι και ο χορηγός του προγράμματος. Ο κ. Μιχαηλίδης, υπεύθυνος για την Εταιρική Επικοινωνία και το Marketing της Metlife, μας δήλωσε ότι η ασφαλιστική εταιρεία θα συνεχίσει να υποστηρίζει προσπάθειες σαν και αυτές του ΣΕΝ/JA Greece, οι οποίες ενισχύουν και βοηθούν την ανάπτυξη υγιούς και καινοτόμας επιχειρηματικής κουλούρας στους νέους της Ελλάδας.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στους φοιτητές μίλησε ξεδιπλώνοντας την ιστορία του Πλαισίου, ο ιδρυτής του και τότε “Startupper”, Γιώργος Γεράρδος, αλλά και η περυσινή νικήτρια ομάδα ParkAllou.

Η νικήτρια ομάδα θα μεταβεί σε περίπου ένα μήνα από σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας όπου και θα διαγωνιστεί στον Ευρωπαϊκό Τελικό του προγράμματος με δεκάδες άλλες ομάδες.

Νικήτρια ομάδα ήταν η CargOps με τους Βασίλη Γεωργόπουλο, CEO, Νίκο Δουρελιάδη, CTO, Παναγιώτη Καζαντζή, CFO, Ευάγγελο Ποταμιάνο, COO από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
H ιδέα και η υλοποίηση αφορά την συνεχή παρακολούθηση και διασφάλιση των συνθηκών μεταφοράς των εμπορικών container στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω Internet of Things, με το δίκτυο των αισθητήρων να συλλέγει πολύτιμα analytics μέσω της σχετικής πλατφόρμας.

Το δεύτερο βραβείο πήγε στην ομάδα Event-or, Χαρχαντής Ιωάννης, CEO, Μπόντη Χρυσάνθη, Marketing & Sales Director, Παναγιωτίδου Δέσποινα, App Developer,
Τσακούμη Ευαγγελία,
Marketing & Sales Director, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Το Event-or είναι μια πλατφόρμα σχεδιασμού και συμβουλευτικής για την υλοποίηση εκδηλώσεων. Οι χρήστες  έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν πλήρως την εκδήλωση χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της εφαρμογής για να ορίσουν στόχους και ανάγκες. Έπειτα προτείνονται κατάλληλοι επαγγελματίες ή η ομάδα αναλαμβάνει την υλοποίηση της εκδήλωσης.

Το τρίτο βραβείο πήγε στην ομάδα R-Boost, Νικος Γκολιόπουλος και Κωνσταντίσνος Γλύνης, μια ανεξάρτητη ομάδα από τον σύλλογο αποφοίτων ΣΕΝ/JA και του ΕΜΠ. Ανέπτυξαν μια εφαρμογή δημιουργίας ενός ιδιωτικού δικτύου συλλογής και παράδοσης υλικών προς ανακύκλωση και επι πληρωμή στις μονάδες ανακύκλωσης.

Οι υπόλοιπες ομάδες:

Cross Check Crash, ΟΠΑ, αυτοματοποίηση της διαδικασίας διασταύρωσης στοιχείων μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων με αισθητήρες στα οχήματα.

DSSquared, ΟΠΑ, μια έξυπνη θήκη τιμονιού αυτοκινήτου με ενσωματωμένη IOT τεχνολογία για ασφαλή και βελτιστοποιημένη οδήγηση.

Find Crew, Ανεξάρτητη ομάδα ΟΠΑ, δημιουργία πλατφόρμας με στόχο τη διασύνδεση πλοιοκτήτη ή εταιρείας ενοικίασης σκαφών με το κατάλληλο πλήρωμα.

Giarduino, ΟΠΑ, ένα έξυπνο θερμοκήπιο σε μικρές διαστάσεις κατάλληλο για σπίτια, το οποίο προσφέρει καταγραφή και παρακολούθηση εξ αποστάσεως των συνθηκών του μέσω smartphone.

Ride Along, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μια πλατφόρμα που συνδέει τους ταξιδιώτες με ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο ταξίδι και θέλουν να μοιραστούν τα έξοδά του.

Tech Splash, ΟΠΑ, μια “έξυπνη πισίνα” στην οποία, χρησιμοποιώντας IoT, ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται δυναμικά για την κατάσταση της.

Work Out, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αφορά τη διοργάνωση και πραγματοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με στόχο την εκγύμναση και ψυχική ανάταση των συμμετεχόντων.

ΧLiveIt, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μια εξαιρετικά ώριμη και με καλή παρουσίαση ιδέα η οποία αφορά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι συμμετέχοντες θα διαθέτουν προς ενοικίαση αθλητικό εξοπλισμό ενώ θα υπάρχουν επαγγελματίες προπονητές για κάθε είδους sport, τους οποίους θα μπορούν οι αθλούμενοι να προσλάβουν.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις