Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Orange Grove ωριμάζει στην Ελλάδα και “αντιγράφεται” στην Αφρική!

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου στην οικία του Πρέσβη του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Αθήνα, Κασπάρ Βέλντκαμπ με θέμα το παρόν και το μέλλον του Orange Grove.

Το Orange Grove λίγο ως πολύ είναι γνωστό στο κοινό του Startupper.gr. Για όσους δεν το γνωρίζουν είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα με στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη των νέων κατά βάση επιχειρηματικών ομάδων σε Αθήνα και Πάτρα.

Το Orange Grove ξεκίνησε το 2014 με υποδειγματική υλοποίηση από τα πρώτα του βήματα μια και πάταγε πάνω σε δοκιμασμένες συνταγές της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Ειδικά ο διαγωνισμός The Squeeze είναι ένα ευχάριστο στη παρακολούθηση και στη συμμετοχή, απ’ όλες τις πλευρές, show με σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

Το Orange Grove λειτουργεί με τη λογική του Incubator, σαν εκκολαπτήριο νέων ιδεών οι οποίες έχουν στόχο να γίνουν προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Όλη αυτή η προσπάθεια υποστηρίζεται από θέσεις γραφείων, σεμινάρια, εκπαιδεύσεις, καθοδήγηση, δικτύωση και πολλές ομιλίες ειδικών προσκεκλημένων απ΄όλο τον κόσμο οι οποίοι πάντα σχεδόν κάνουν μια στάση στην Λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου.

Στη Πάτρα λειτουργεί το “παράρτημα” Orange Grove Patras με πολλές και ενδιαφέρουσες ομάδες όπως για παράδειγμα την PGenius και την Be Your Kid. Όπως αναφέρθηκε δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέα Orange Grove σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας αλλά θα ενισχυθούν οι συνεργασίες με τοπικά hubs.

Μερικά στατιστικά στοιχεία για τη περίοδο 2014-2018, (για τα οποία βγάζουμε το καπέλο στο Orange Grove και θα σας εξηγήσουμε το γιατί αμέσως μετά), είναι τα ακόλουθα:

149 Startups υποστηρίχθηκαν και υποστηρίζονται συνολικά, 53% εξ’ αυτών είναι σε λειτουργία και το 47% σταμάτησαν τις εργασίες τους. Χαιρόμαστε που ακούμε με αριθμητικά στοιχεία και τα ποσοστά αποτυχίας των Incubators, μια και όλοι γνωρίζουμε πως λειτουργεί το σύστημα στο χώρο των Startups… Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νούμερο και αναφερόμαστε στις νέες επιχειρήσεις που συνεχίζουν και αναπτύσσονται. 23% εξ’ αυτών έχουν την έδρα τους στο Orange Grove και το 29% έχουν μεταφερθεί σε δικά τους γραφεία ή άλλους χώρους με το μεγάλο success story να είναι σίγουρα η Join Cargo αλλά και η Travelmyth!

15% των Startups έχουν έσοδα και έχουν προσελκύσει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις, με το 75% να έχουν τεχνολογική εστίαση και το υπόλοιπο 25% μη τεχνολογικό.

Η μέση ηλικία των Startuppers είναι 32 ετών εκ των οποίων 72% είναι άντρες και 29% γυναίκες ενώ υπάρχουν 4 επιχειρηματίες που έχουν πετύχει στο αντικείμενό τους και βρίσκονται σε μόνιμη βάση στο Orange Grove, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού Robin Schuil, founder του Marktplaats.nl το οποίο πωλήθηκε στο eBay το 2004 για 300 εκατ. δολ., και νυν founder της ελληνικής Vendora.

Ένα από τα πιο σημαντικά δεδομένα του Orange Grove είναι ότι οι εταιρείες που υποστηρίχθηκαν δημιούργησαν 130 νέες θέσεις εργασίας, πλήρους και μερικής απασχόλησης ενώ άλλοι τόσοι εθελοντές συμμετέχουν στα σχήματα.

Τέλος, οι πιο δημοφιλείς τομείς των νέων επιχειρήσεων είναι η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ο Τουρισμός, οι υπηρεσίες και το Software και η αγροδιατροφή.

Ο κ. Βέλντκαμπ στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές τις Ελλάδας στη ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων με υψηλή ειδίκευση και καινοτομία, λόγω ποιοτικού προσωπικού αλλά και γεωγραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών (κάτι που μπορεί να προσελκύσει founders από το εξωτερικό),
αλλά τόνιζε συνεχώς με παράπονο, κάτι που κάνουμε και όλοι εμείς, ότι σε πολλούς δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και ανάπτυξης, η Ελλάδα είναι κάτω από πολλές, μη αναπτυγμένες χώρες…

Τα επόμενα βήματα του Orange Grove, όπως μας τα ανέπτυξε ο κ. Βέλντκαμπ και η κ. Αποστολίδη από την Πρεσβεία, είναι η πλήρης μετεξέλιξή του σε Incubator και η δημιουργία προγραμμάτων διασύνδεσης και καινοτομίας με μεγάλες επιχειρήσεις της Ολλανδίας αλλά και άλλων χωρών, όπως σημειώθηκε, με την αρχή να γίνεται με το Ideas That Change Us από NN Hellas, το οποίο είναι σε εξέλιξη.

Κλείνοντας το παρόν θέμα μια αρκετά ενδιαφέρουσα είδηση που βγήκε είναι ότι η Ολλανδία “πάτησε πάνω” στο πετυχημένο Orange Grove της Αθήνας και με τη βοήθεια πρώην στελεχών του έστησε τα λεγόμενα Orange Corners σε διάφορες χώρες τις Αφρικής βοηθώντας με αυτό το τρόπο το τοπικούς και εξαιρετικά δραστήριους επιχειρηματίες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις