Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δίνει ώθηση στις ελληνικές EnergyTech Startups

Μετά από ένα χρόνο ολοκληρώθηκε η εταιρική σύσταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EXE) με τη πρώτη συμμετοχή – επένδυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε ένα τέτοιο τομέα. Θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2019 και αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά ενέργειας στην χώρα μας και σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή και φυσικά θα ωφελήσει σημαντικά τους καταναλωτές.

Η εταιρεία θα οργανώσει και θα λειτουργήσει τη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, παρέχοντας πρόσβαση σε νέες αγορές ενέργειας και εισάγοντας νέα προϊόντα που τα χρειαζόμαστε επειγόντως στην εγχώρια αγορά.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ανήκει στον κρατικό Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (ΔΕΣΦΑ), στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην EΒRD, η οποία επένδυσε 1 εκατ. ευρώ, με το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου να φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της EBRD: “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα προσφέρει πρόσβαση σε νέες αγορές υγρών ενεργειακών προϊόντων και προϊόντων που θα υποστηρίξουν, μεταξύ άλλων, τον εγχώριο ανταγωνισμό, θα μειώσουν τα εμπόδια εισόδου νέων συμμετεχόντων στην αγορά ενέργειας και θα επιτρέψουν την αποτελεσματική συμμετοχή των παραγωγών ανανεώσιμης ενέργειας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα υποστηρίξει επίσης την περιφερειακή ολοκλήρωση διευκολύνοντας τη σύνδεση της αγοράς με τους γείτονες της Ελλάδας, για παράδειγμα την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Η δημιουργία της νέας ενεργειακής ανταλλαγής είναι κρίσιμη για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο του ενωτικού προτύπου για τις αγορές ενέργειας, το οποίο η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει“.

Στον πρόσφατο ελληνικό τελικό του διαγωνισμού PowerUP! της Innoenergy υπήρχαν τουλάχιστον 3 ομάδες οι οποίες θα επωφεληθούν άμεσα και προετοιμάζονται πυρετωδώς θα λέγαμε για την λειτουργία του EXE. Για παράδειγμα η Community Energy River προσφέρει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης – αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από κοινότητες ή και μεγάλες μονάδες όπως ξενοδοχεία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις