Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άσε το Startup και πιάσε το StartApp!

Ξέρω ότι έχετε συνηθίσει να διαβάζετε λίστες τύπου “τα 10 μεγαλύτερα λάθη ενός νέου επιχειρηματία” ή “τα 7 πράγματα που κάνει πριν το πρωινό ο Bill Gates πριν φάει το αυγό του”.  Θα σας απογοητεύσω. Είναι από αυτά τα άρθρα που πρέπει να τελειώσεις “όλη την παράγραφο”. Πιθανώς το Facebook αργά ή γρήγορα να το επιβάλλει, μια και αρκετός κόσμος κοινοποιεί posts πριν καν τα διαβάσει.

Ας το πάρουμε αλλιώς.  Αν η Startup σας ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες, σας μισώ*.

Το ψευτοκοινωνικό πρόσωπο
Προτιμώ να μου πείτε ότι θα αρχίσετε εταιρεία καταπολέμησης φαντασμάτων, παρά να μου πείτε ότι θα ανοίξετε σουβλατζίδικο αποκλειστικά με υπάλληλους vegan ανάπηρους πολέμου από το Σουδάν.  Παραλλαγή αυτού είναι το “δεν έχει λεφτά αυτή η ιδέα”. Θα κάνουμε ένα μέρος που θα μαζεύουμε όλα τα παλιά παιδικά παπούτσια που βρίσκουμε πεταμένα, θα τα καθαρίζουμε, θα τα κάνουμε ζευγάρια κι αν δεν μοιάζουν θα τα βάφουμε να μοιάζουν και μετά θα τα χαρίζουμε σε άπορους. Βλέπετε τον κοινό παρανομαστή σε αυτά; Περιμένετε επιχορήγηση και κάνει κρα!

Το ξεκάθαρο αντίγραφο ξένης ιδέας σε πασπάτεμα “αλά ελληνικά”
“Ναι, το ξέρω ότι έχει ξαναγίνει αλλά εμείς διαφέρουμε … Έρχεται ο άλλος με μισή ιδέα την οποία έχει πάει το ένα δέκατο του δρόμου για να γίνει μισή ιδέα και θέλει να μας πείσει ότι θα ξεπεράσει τον άλλον με την ολόκληρη ιδέα και ⅞ του πλανήτη, μετρημένα, ήδη πελάτες του. “Γιατί εμείς έχουμε την εξής διαφορά…” σου λέει και αρχίζει έναν συλλογισμό τύπου “ένα κι ένα κάνουν δύο, άρα δύο μείον ένα κάνει ένα”. Σαν την Κοκκινοσκουφίτσα μπροστά στον λύκο, εμφανής ηλιθιότητα σε όλους μας εκτός από την ίδια που της αρκούσε ότι ήταν ίδια τα ρούχα.

Οι “θα τα βρούμε μωρέ στην πορεία αυτά”
Έχω μιλήσει ίσως με μισή ντουζίνα Έλληνες που θα πουλήσουν ελληνικό ελαιόλαδο επειδή “είναι το καλύτερο”. Γιατί είναι το καλύτερο; Γιατί έτσι λέμε! Έχετε κερδίσει κάποιον διεθνή διαγωνισμό; Όχι, αυτά είναι στημένα. Έχετε σκεφτεί αν πάει καλά που θα βρούμε άλλο ίδιας ποιότητας; Έχει η θειά μου άλλα δέκα στρέμματα λίγο παραπέρα.  Αν μας ζητήσει ο προμηθευτής πιστοποίηση ποιότητας; Θα βγάλουμε ISO, κανένα πρόβλημα. Ένας από τους λόγους που χαίρομαι που υπάρχει το Facebook είναι για να απασχολούνται περισσότερη ώρα κάτι τέτοιοι εκεί, να τους λένε μπράβο οι φίλοι τους και να μην ακούω εγώ τέτοιες βλακείες.

Μπορώ να συνεχίσω με άπειρα τέτοια παραδείγματα.  Ως θετικό συμπέρασμα να πω απλά ότι προτιμώ κατά πολύ μια StartApp από StartUp. Αν έχετε να κάνετε με τεχνολογία, σας αγαπώ διπλά. Στον χώρο της τεχνολογίας είναι μετρήσιμα τα πράγματα. Αν κάνει το plug in σας κάτι χρήσιμο, κάποιοι, έστω λίγοι, θα το χρειάζονται. Είναι μια πολύ καλή αρχή. Τουλάχιστον δεν βαράνε τα καμπανάκια μου ότι είστε κρατικοδίαιτος με ρούχα entrepreneur. Αρκεί να μην είναι ιδέα τύπου “επειδή το έφτιαξα, την επόμενη μέρα θα το χρησιμοποιούν όλοι και εφόσον το χρησιμοποιούν όλοι τοοοοότε…” Τεχνολογία.  Πολύ καλύτερα.  Ας επικεντρωθούμε στην τεχνολογία.

* Αν έχω κάτι να προσφέρω στον κόσμο των ελληνικών Startups είναι την τελειότητά μου στην πάταξη του κεφιού σας.  Όσοι νομίζετε ότι έχετε βρει “το τέλειο” και ζορίζεστε εκεί που λέει “weaknesses” και “threats” το PowerPoint template σας, θα πρέπει να μιλήσουμε, έστω και για δέκα λεπτά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις