Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Που και πως επενδύουν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες

Όπως πολλές βιομηχανίες έτσι και η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε περίοδο ψηφιακού μετασχηματισμού. Ενώ στο MedTech και HealthTech δραστηριοποιούνται πολλές τεχνολογικές Startups, η φαρμακοβιομηχανία φαίνεται να επικεντρώνεται σε καθετοποιημένες αγορές.

Βέβαια στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται και οι δυο μεγάλοι της τεχνολογίας, Amazon και Google, με το πιο γνωστό παράδειγμα την επένδυσή που έχουν κάνει στην Grail, η οποία ασχολείται με την διάγνωση πολλών καρκίνων σε αρχικό στάδιο μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος. Στην ίδια Startup έχουν επενδύσει και οι Merck, Johnson & Johnson.

Βέβαια η Google έχει μπει στα “λημέρια” της φαρμακοβιομηχανίας με την Verily, η οποία όμως συνεργάζεται με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες σε διάφορα καινοτομικά projects στο χώρο της υγείας και της νοσηλείας.

Σύμφωνα με το CBInsights, από το 2015, οι κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει 413 επενδύσεις σε 28 τομείς – από την ανάπτυξη φαρμάκων έως το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η Novartis ξεχωρίζει μια και έχει πραγματοποιήσει 74 επενδύσεις, ακολουθούμενη από την Johnson & Johnson και Novo Nordisk με 73 επενδύσεις, την Eli Lilly με 72, ενώ Pfizer και Merck έχουν πραγματοποιήσει 64 επενδύσεις.
Οι μεγαλύτερες χρηματικά επενδύσεις ήταν τα 914 εκατ. δολ. του Β’ γύρου της Grail, ακολουθούμενη από τους γύρους 320 εκατ. δολ. και 300 εκατ. δολ. των Immunocore και Allogene Therapeutics , αντίστοιχα.

Ο μεγαλύτερος τομέας ενδιαφέροντος των φαρμακοβιομηχανιών είναι η βιοτεχνολογία, (έχει το μεγαλύτερο μέγεθος επενδύσεων και αγοράς συνολικά), ενώ πολλές εταιρείες προσπαθούν να επεκταθούν σε νέους τομείς όπως η παράδοση φαρμάκων (έναν τομέα τον οποίο εποφθαλμιά και η Amazon).

Η Johnson & Johnson εστιάζει στο χώρο των ιατρικών συσκευών, με 20 από τις 51 επενδύσεις να έχουν γίνει σε αυτή την αγορά. Οι αξιοσημείωτες συμφωνίες περιλαμβάνουν αυτές των RefleXion Medical, CVRx και V-Wave αλλά και την Verb Surgical, η οποία δημιουργεί χειρουργικά προϊόντα που υποστηρίζονται από ρομπότ.

Η Novartis φαίνεται να στοχεύει στην λήψη φαρμάκων με την επένδυση στην Rani Therapeutics, η οποία έχει αναπτύξει μια νέα από του στόματος προσέγγιση για την παροχή πεπτιδίων, πρωτεϊνών και αντισωμάτων (που μέχρι σήμερα είναι ενέσιμα). AstraZeneca, GeneScience Pharmaceuticals και Shire έχουν επενδύσει επίσης στην ίδια εταιρεία.
Επίσης, μέσω της Novartis Ventures, έχει επενδύσει στην Oculis, η οποία αναπτύσσει φάρμακα για οφθαλμικές παθήσεις.

Η Merck διερευνά τομείς πέρα από τους παραδοσιακούς για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Για παράδειγμα είναι η μοναδική εταιρεία με επενδύσεις στον χώρο των τσιπ και των ημιαγωγών. Το 2017, επένδυσε στις Wiliot και Peratech (μέσω της Merck Ventures), οι οποίες έχουν εφαρμογές στην υγειονομική περίθαλψη.
Η Merck έχει επίσης επιδείξει ενδιαφέρον για υπηρεσίες και λογισμικό μια και έχει πραγματοποιήσει 8 από τις 13 επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. Μεταξύ των 8 επενδύσεων είναι Livongo Health, η οποία εστιάζει στην διαχείριση του διαβήτη, αλλά και η PatientSafe Solutions.
Τέλος, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στην εταιρεία εναλλακτικής παραγωγής κρέατος Mosa Meat and υλικών Aveni ενώ έχει υποστηρίξει και την δική μας Fresh Strips με την σήμανση “φρεσκότητας” πάνω σε συσκευασίες τροφίμων σε σουπερμάρκετ.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις