Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ομάδες του 5ου διαγωνισμού BlueGrowth και το 1ο Κέντρο Καινοτομίας στον Πειραιά

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο 5ος διαγωνισμός BlueGrowth ο οποίος στοχεύει να αναδείξει καινοτόμες ιδέες γύρω από την γαλάζια οικονομία και το οικοσύστημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Προτού προχωρήσουμε στα του διαγωνισμού θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η πρωτοβουλία του δήμου του Πειραιά κέρδισε πρόσφατα το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Προώθηση της επιχειρηματικότητας» των European Enterprise Promotion Awards της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Gratz της Αυστρίας.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας στον Δ. Πειραιά, Πέτρος Κόκκαλης, στην ομιλία του ανέφερε ότι το πρόγραμμα BlueGrowth έχει δεχτεί συνολικά 122 αιτήσεις, έχει εκπαιδεύσει 41 ομάδες, 26 από αυτές λειτουργούν σήμερα, διατηρεί 8 διεθνείς συνεργασίες, έχει 42 μέλη στην συμβουλευτική επιτροπή και 15 μέντορες οι οποίοι έχουν παραδώσει 600 εκπαιδευτικές ώρες στις ομάδες.
Όπως επεσήμανε, «η πόλη του Πειραιά είναι η πρώτη πόλη στην Ευρώπη, η οποία σχεδίασε και υλοποιεί μια στρατηγική γαλάζιας ανάπτυξης και έχει προγραμματίσει 76 έργα με προϋπολογισμό 81 εκατ. ευρώ με άξονα τη γαλάζια οικονομία».
Επίσης, ο Δήμος Πειραιά υλοποιεί 3 ευρωπαϊκά έργα σε συνεργασία με 9 ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος «BlueGrowth» σε άλλες πόλεις αλλά και για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας στην Ευρώπη.

Επίσης, το BlueGrowth ανακοίνωσε τη συνεργασία με τα UniFund και Velocity Partners ενώ σχεδιάζεται η ανάπτυξη και σε άλλες πόλεις – λιμάνια της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο 1o Κέντρο Καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη, το οποίο θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2019, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, τόνισε ότι θα αποτελέσει το κέντρο της βιώσιμης θαλάσσιας οικονομίας της πόλης και το οποίο θα υποδέχεται μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες, νέους επιχειρηματίες, ώστε να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες της γαλάζιας ανάπτυξης. Επιπλέον – πρόσθεσε – εντός του 2019, ο Δήμος Πειραιά θα προκηρύξει τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ, μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τη στήριξη της γαλάζιας επιχειρηματικότητας.

Στον 5ο διαγωνισμό συμμετείχαν 12 ομάδες διαφόρων σταδίων με άμεση ή έμμεση σχέση με την γαλάζια οικονομία.

Την πρώτη θέση κέρδισε η οικογενειακή Startup Fishing Trips η οποία έχει φτιάξει μια πλατφόρμα αλιευτικού τουρισμού, συνδέοντας τουρίστες με μικρούς ψαράδες. Ήδη έχει τρέξει πιλοτικά σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας με πολύ καλά αποτελέσματα. Με αυτόν το τρόπο θα σωθούν πολλά μικρά αλιευτικά, γύρω στις 15.000 υπολογίζονται στην Ελλάδα, και θα παραμείνουν στον χώρο οικογένειες ψαράδων που διαφορετικά θα έπρεπε να “σπάσουν” τα καΐκια τους.

Την δεύτερη θέση κέρδισε η λύση Sentinel της Soldecom, η οποία έχει φτιάξει ένα cloud on the edge με στόχο την ασφαλή αποθήκευση του μεγάλου όγκου δεδομένων που συλλέγουν και διαχειρίζονται τα σύγχρονα πλοία.

Την τρίτη θέση πήρε το φωτογραφικό – λαογραφικό site pculiar το οποίο έχει στόχο να γίνει το παγκόσμιο κέντρο καταγραφής λαογραφικών δρώμενων, ηθών και εθίμων, αλλά και μια τουριστική υπηρεσία γύρω από αυτές τις τοπικές εκδηλώσεις.

Την τέταρτη θέση κέρδισε η ομάδα MySkipper, η οποία έχει φτιάξει ένα marletplace εύρεσης και αξιολόγησης skippers.

Την πέμπτη θέση κέρδισε η λύση Marine Enorasys της Meton Innovatence η οποία έχει φτιάξει τη πρώτη φορητή και ασύρματη θερμική κάμερα.

Στην έκτη θέση βρέθηκε η ομάδα Seaview με μια λύση απεικόνισης 360 μοιρών, κόλπων και ακτών αλλά και 3D απεικόνιση του βυθού.

Οι υπόλοιπες ομάδες που συμμετείχαν είναι οι:

CargoShare, με μια πλατφόρμα εύρεσης θαλάσσιων μεταφορών.
ΔΠ Diagnostics, με ένα σύστημα ανίχνευσης μηχανικών προβλημάτων σε πλοία και αεροπλάνα μέσω καταγραφής των κραδασμών.
Auxion, μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης για τη μεταφορά φορτίων.
Οργάνωση δράσεων για τον ναυτικό πολιτισμό της Ελλάδας.
SatShipAI, ταξινόμηση κατηγορίας πλοίου σε δορυφορικές εικόνες SAR.
Costal City, θαλάσσια σύνδεση Πειραιά, Λαυρίου και Ραφήνας με ταχύπλοα σκάφη 100 θέσεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις