Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EE: 405 δισ. ευρώ επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και σε 74.000 Startups την περίοδο 2014-2020

Σε έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρονται τα αποτελέσματα των πέντε ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων την περίοδο 2014 – 2020. Έως τον Οκτώβριο του 2018, περίπου τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) για την περίοδο 2014-2020 είχαν δεσμευτεί για συγκεκριμένα έργα.

Έως τα τέλη του 2017, 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις —από τις οποίες οι 74.000 ήταν νεοφυείς— είχαν λάβει στήριξη για επέκταση, καινοτομία, προώθηση νέων προϊόντων και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Συνολικά, 1,7 εκατ. έργα ανά την Ευρώπη έχουν επιλεγεί για να λάβουν στήριξη από την ΕΕ, μαζί με 2,7 εκατομμύρια δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σ’ όλη την Ευρώπη, τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία έχουν συμβάλει στην επούλωση των πληγών της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έως τα τέλη του 2017, 15,3 εκατομμύρια άνθρωποι —αριθμός διπλάσιος από πέρυσι— έλαβαν στήριξη για την εύρεση θέσης εργασίας ή την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. 42,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν πλέον πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία στηρίζουν τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. 330.000 νοικοκυριά επωφελούνται ήδη από εργασίες ανακαίνισης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης οι οποίες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ενώ πάνω από 3 τεραβατώρες, ενέργεια που αντιστοιχεί στην καύση περίπου 370.000 τόνων άνθρακα, πρόκειται να εξοικονομηθούν χάρη σε χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια.

Τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό και Επενδυτικό Ταμείο (ESIF), το οποίο επενδύει 110 δισ. ευρώ για την καινοτομία, στις ΜμΕ επιχειρήσεις και στο ICT αλλά και για την ευρωπαϊκή συνοχή σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, η περιφερειακή ανάπτυξη, η αλιεία κ.α. Τα γνωστά σε όλους μας ΕΣΠΑ προέρχονται από το συγκεκριμένο ταμείο και εθνικούς πόρους.

Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020), είναι ένα επενδυτικό ταμείο που επικεντρώνεται στην ερευνητική κυρίως καινοτομία και μέσα σε 7 έτη είχε διαθέσιμα 80 δισ. ευρώ.

Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI), με στόχο τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Από εκεί πέρα υπάρχουν και άλλα μικρότερα προγράμματα που εστιάζουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ, την υποστήριξη της απασχόλησης, την κοινωνικής προστασίας όπως για παράδειγμα τα COSME, EaSI, Erasmus+ που είναι εξαιρετικά ενεργά στην χώρα μας, μέσω των τραπεζών τα δυο πρώτα.

Μια και αναφερθήκαμε στην Ελλάδα στην περίοδο 2014 – 2020 έτρεξαν 20 εθνικά προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό και Επενδυτικό Ταμείο (ESIF) ύψους 21,4 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 2.000 ευρώ για κάθε έναν από εμάς!

Οι πέντε βασικοί τομείς που επενδύθηκαν αυτά τα χρήματα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αποδοτικότητα των φυσικών πόρων, η ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ, οι εθνικές δομές μεταφορών και ενέργειας, η μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην βιώσιμη απασχόληση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις