Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αφιέρωμα στις 17 semifinalist ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2019, Μέρος 1ο

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος και για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Startupper.gr σε συνεργασία με το MIT Enterprise Forum Greece σας παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 17 semifinalist ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2019 που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο

Οι ομάδες αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στο 3μηνο πρόγραμμα του διαγωνισμού, το οποίο περιλαμβάνει mentoring & workshops και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο.

Ειδικά για φέτος το MIT Enterprise Forum Greece εγκαινίασε μία νέα θεματική ενότητα (track) για τους διαγωνιζόμενους, σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ που θα είναι αποκλειστικός χορηγός του θεματικού track “Energy & Mobility” η οποία τρέχει παράλληλα με τη γενική θεματική ενότητα.

H Τελετή Λήξης και Απονομής του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, 2019, στην Αθήνα. Την ημέρα εκείνη οι 10 finalists θα παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους πρόταση μπροστά στο κοινό και η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις 3 νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού.

Ξεκινάμε το πρώτο μέρος του αφιερώματος με τις πέντε πρώτες ομάδες του General Track στις οποίες τέθηκαν οι ίδιες ερωτήσεις. Την ερχόμενη Πέμπτη και κάθε Πέμπτη θα σας παρουσιάσουμε τις υπόλοιπες ομάδες.

Meton Innovatence – Enorasys

Αριστερά προς δεξιά: οι founders Πέτρος Καραπαππάς, Σταύρος Τσαντζαλής.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η δημιουργία της Meton Innovatence ξεκίνησε από ένα τυχαίο γεγονός. Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης αναψυχής με αεροσκάφος τύπου Piper Pa-28 Archer, οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν απότομα σε χαμηλή νέφωση και περιορισμένη ορατότητα με συνέπεια, οι συνθήκες της πτήσης από VFR (πτήση εξ ‘όψεως) να αλλάξουν σε IFR (πτήση δια οργάνων), παρόλο που, το μετεωρολογικό δελτίο δεν ανέφερε αλλαγές στον καιρό. Η πτήση ολοκληρώθηκε με δυσκολία και ταχεία επιστροφή στο αεροδρόμιο. Αυτό, μας έκανε να σκεφτούμε πως, αν υπήρχε ένα σύστημα για τη γενική αεροπορία που να μπορούσε “να δει” μέσα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (νέφωση, ομίχλη, σκοτάδι, κτλ) και συγχρόνως, να στέλνει την εικόνα στον πιλότο, θα έκανε την αεροπλοήγηση ασφαλέστερη και κατά συνέπεια, θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του πληρώματος.
Η ονομασία της εταιρείας προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα μηχανικό Μέτωνα τον Αθηναίο και τον συνδυασμό των Αγγλικών λέξεων Innovation (Καινοτομία) και Science (Επιστήμη).

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το σύστημα Enorasys, αρκτικόλεξο των λέξεων Enhanced Orasis System (από το αντίστοιχο enhanced vision system), με κύριο σκοπό του, τη βελτίωση της ασφάλειας στον τομέα της της Γενικής Αεροπορίας. Το Enorasys είναι ένα φορητό σύστημα που, δε χρειάζεται σταθερή εγκατάσταση άρα, όχι αλλαγές στο πιστοποιητικό πλοϊμότητας του αεροσκάφους. Δεν απαιτεί ειδικές οθόνες απεικόνισης, αυξάνοντας έτσι, την ευελιξία του και μειώνοντας σημαντικά το κόστος έτσι ώστε, να μπορεί να το προμηθευθεί εύκολα ο μέσος χρήστης ενός αεροσκάφους γενικής αεροπορίας. Ταυτόχρονα, η μη μόνιμη εγκατάσταση του συστήματος, επιτρέπει σε αερολέσχες και σχολές πιλότων, την προμήθεια μερικών συσκευών με σκοπό την ευέλικτη χρήση, όταν και για όσο την χρειάζεται το κάθε σκάφος.

Η συσκευή επίσης, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομη. Για την απεικόνιση χρησιμοποιεί ασύρματη επικοινωνία τύπου Wi-Fi με το “έξυπνο” τηλέφωνο ή το tablet του χρήστη (εφοδιασμένο με λειτουργικό σύστημα Αndroid ή iΟS) και διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα τροφοδοσίας που επιτρέπει τη λειτουργία της για ένα διάστημα, τουλάχιστον 10 ωρών. Το λογισμικό που εγκαθίσταται στην αντίστοιχη πλατφόρμα απεικόνισης, δίνει τη δυνατότητα, όχι μόνο της απλής απεικόνισης αλλά, συγχρόνως, της καταγραφής και αποθήκευσης του συνόλου του video στην πλατφόρμα καθώς και, συγκεκριμένων εικόνων, που μπορούν να επιλεγούν από το χρήστη.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Έχει κατασκευαστεί το πρωτότυπο και έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες δοκιμές στο αεροδρόμιο του Μεσολογγίου καθώς και, δυναμικές δοκιμές στο αεροδρόμιο Hawarden και στο πορθμείο Ρίο-Αντίρριο. Το πρωτότυπο στην 2η έκδοσή του, έχει υποστεί κάποιες αλλαγές και έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Έχει απονεμηθεί η Ελληνική ευρεσιτεχνία, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την παραλαβή της αντίστοιχης Αμερικανικής ευρεσιτεχνίας αναφορικά με τη συσκευή καθώς και, CE. Η πρώιμη έρευνα αγοράς που έχει γίνει είναι ενθαρρυντική και γίνεται ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, με τη βοήθεια του Mitef. Στις επόμενες κινήσεις περιλαμβάνεται η παρουσίαση του προϊόντος σε υποψήφιους πελάτες- επενδυτές, η συμμετοχή της εταιρίας σε εμπορικές εκθέσεις με σκοπό την προώθησή του, καθώς και η οργάνωση της πιλοτικής γραμμής παραγωγής. Τέλος, η εταιρεία ερευνά και άλλους τομείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη χρήση του Enorasys όπως, τη ναυσιπλοΐα, τα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς και τις μονάδες έρευνας και διάσωσης.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε
Οι προσδοκίες της ομάδας μας είναι να βρούμε υποστήριξη στους επιχειρηματικούς τομείς όπως η προώθηση προϊόντος, η κατάστρωση και εκτέλεση επιχειρηματικού σχεδίου καθώς, και πιθανές πηγές χρηματοδότησης. Η πρόσβαση σε μέντορες είναι ιδιαιτέρως σημαντική και ήδη, το τρίμηνο πρόγραμμα μας έχει βοηθήσει στο να αναπτύξουμε περαιτέρω την στρατηγική μας και να βελτιωθούμε ως επαγγελματίες. Επίσης, θεωρούμε εξίσου σημαντικό να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε με άλλους startupers ανταλλάσσοντας ιδέες, εμπειρίες και γνώσεις μαζί τους.

PD Neurotechnology

Η ιδρυτική ομάδα, αριστερά προς δεξιά: Σπυρίδων Κονιτσιώτης, Νίκος Μόσχος, Τάσος Μάνος, Δημήτρης Φωτιάδης.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Δεκάδες ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια σε όλο τον πλανήτη προσπαθούν να βρουν αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο του Πάρκινσον, μια ασθένεια που μετράει περί τα 12 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και αναμένεται να υπερβεί τα 14 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Πλέον οι ασθενείς δεν είναι στη πλειονότητά τους άνω των 65 ετών, αλλά η νόσος εμφανίζεται και από τη δεκαετία των 30. Το συνολικό ετήσιο κόστος στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ με αυξητική τάση για το κόστος στις δημόσιες δομές και συστήματα υγείας και περίθαλψης δομές υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις οικογένειες των ασθενών, τους ίδιους τους ασθενείς.

Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει, η σκέψη λοιπόν ήταν πως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον, δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν καλύτερα τα υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της νόσου, δηλαδή οι κινητικές διαταραχές, Για αυτό το σκοπό ιδρύσαμε τη PD Neurotechnology, πρόκειται για μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσει, παράγει και πωλεί συστήματα που συνδυάζουν αισθητήρες και ευφυείς αλγορίθμους για την υποστήριξη ασθενών με κινητικές διαταραχές. Με το πρώτο της προϊόν που ονομάζεται PDMonitor και αφορά στην παρακολούθηση ασθενών με τη νόσο του Πάρκινσον , επιτυγχάνεται καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών, μείωση των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, καθιστώντας τους ασθενείς πιο ενεργούς στη κοινωνία. Με το προϊόν μας συγκεκριμένα σκοπεύουμε να φέρουμε επανάσταση στο τρόπο διαχείρισης της ασθένειας.

Με απλά λόγια, για το προϊόν μας, οι ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν μικρές εύχρηστες συσκευές παρακολούθησης της κατάστασης τους από απόσταση προκειμένου με άμεσο τρόπο από την συλλογή και την αξιολόγηση των δεδομένων του κάθε ασθενούς να προσαρμόζεται η φαρμακευτική ή άλλη ιατρική αγωγή, σε συνεργασία πάντα με το θεράποντα ιατρό. Με αυτό τον τρόπο η καθημερινότητα του ασθενούς καλυτερεύει όπως και η ζωή του.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Όπως αναφέραμε, το προϊόν μας έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στα πλαίσια των κλινικών δοκιμών σε τρεις κοινοτικές χώρες, σε 120 ασθενείς. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων μέσο των αλγορίθμων είναι εξαιρετική, πετυχαίνοντας ακρίβεια που κυμαίνεται πάνω από το 90-95%. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τέσσερις κατευθύνσεις. Αρχικά και το βασικότερο, υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον από ασθενείς, όσο και από νοσοκομεία για να το χρησιμοποιήσουν στην αξιολόγηση των ασθενών. Σε μια άλλη κατεύθυνση είμαστε ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με διεθνή φαρμακευτική εταιρεία, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας θεραπειών και φαρμάκων, επιτυγχάνοντας σημαντική επιτάχυνση της συγκεκριμένης διαδικασίας, παρέχοντας για πρώτη φορά αντικειμενικά και αξιόπιστα στοιχεία. Τέλος, επιπλέον των παραπάνω, πανεπιστημιακές κλινικές του εξωτερικού έχουνε ζητήσει τη συμμετοχή και τη χρήση των συσκευών και του PD Monitor συστήματος, αντίστοιχα με τις φαρμακευτικές ώστε να έχουνε αντικειμενικά και αξιόπιστα στοιχεία σε νέους δρόμους και λύσεις που αναζητούν για τη διαχείριση της νόσου

Καθ’ υπερβολή, αλλά θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν όρια. Είναι στο πλάνο της εταιρείας μας, την επόμενη διετία να φέρουμε στην αγορά το σύστημα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, μια άλλη πάρα πολύ σημαντική νευρολογική νόσο που δυστυχώς παρατηρούμε πλέον την εμφάνιση της ακόμα και στην εφηβεία. Αντιστοίχως με τη νόσο του Πάρκινσον, η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας αναμένεται να υπερβεί τα 7 εκατομμύρια ασθενείς μέχρι το 2025. Πέρα όμως από αυτές τις δυο παθήσεις, δύναται να αναπτυχθούν λύσεις για πάνω από 20 διαφορετικές κινητικές διαταραχές (καθώς επίσης και για τη παρακολούθηση αποκατάστασης εγκεφαλικών) τα οποία αφορούν περί τους 370 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Η εταιρεία ολοκλήρωσε την έρευνα και ανάπτυξη του προϊόντος, καθώς και τις κλινικές δοκιμές σε σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα. Επιπλέον έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001:2015, ISO 27001:2013 και ISO 13485:2016, ενώ η διαδικασία συλλογής, αποθήκευσης και ανάλυσης των δεδομένων ακολουθεί τις αρχές του GDPR, και ολοκληρώνεται μέχρι τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου και η πιστοποίηση για MEDICAL CE Marking, Class IIA. Οπότε αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή αγορά τον Μάιο του 2018.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι στο 2ο γύρο χρηματοδότησης της, για να υποστηρίξει 4 δράσεις της:
1. Την περαιτέρω ανάπτυξη της συσκευής με δεύτερο προϊόν που να περιλαμβάνει τη γνωστική/ψυχολογική συμπεριφορά καθώς και τη παρακολούθηση στον ύπνο, 2. Την ανάπτυξη της λύσης για τη παρακολούθηση της Σκλήρυνσης κατά πλάκας, 3. Την πιστοποίηση για την είσοδο στην αμερικάνικη αγορά που είναι μεγαλύτερη και της Ευρωπαϊκής, και 4. Μιας πολυκεντρικής μελέτης 1.000 ασθενών ώστε μέσω ανάλυσης δεικτών της οικονομίας υγείας , να τεκμηριωθεί – κάτι που ήδη παρατηρούμε – το οικονομικό όφελος από τη χρήση των συσκευών και να κερδίσει την υποστήριξη των ασφαλιστικών φορέων.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε
Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πόσο κρίσιμη για την επίτευξη του σκοπού μας είναι η ευρύτερη. δραστηριοποίηση των διάφορών φορέων αλλά ιδιωτών της χώρας μας.

Η ανάπτυξη μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, όπου εκτείνεται σε όλο το εύρος, του προϊόντος, από το σχεδιασμό τον ηλεκτρονικών των φορέσιμων συσκευών, της Τεχνικές Εξόρυξης Δεδομένων, τους Αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, μέχρι τις εφαρμογές για κινητά, ταμπλέτες και των αντίστοιχων ιστοσελίδων, απαιτεί κινητοποίηση δυνάμεων της επιχειρηματικότητας, τη σύνδεση και το συνδυασμό τους με την ερευνητική δραστηριότητα, καθώς επίσης την αναζήτηση λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αρχικά λοιπόν μέσο της υποστήριξης Angel Investors και της ΕΤΕ και συγκεκριμένα του προγράμματος NBG Business Seeds, που μας εμπιστεύτηκαν σαν ομάδα και σαν ιδέα στην αρχή της προσπάθειας μας, έγινε εφικτό να υλοποιήσουμε το πρώτο στάδιο του επιχειρηματικού μας πλάνου. Στη συνέχεια η διάκριση μας από το MITEF αρχές του 2019, αλλά και νωρίτερα από το Envolve Award 2018 τέλος του 2018, όσο και νωρίτερα στο Venture Fair 2018 τον Ιούλιο, είναι ένα σημαντικό επιστέγασμα των προσπαθειών μας.

Στο εγχείρημά μας θα χρειαστούμε κάθε διαθέσιμο οικονομικό και επιχειρηματικό πόρο. Πέρα λοιπόν από μια οικονομική συμπαράσταση, το MITEF είναι μέλος ενός διεθνούς οικοσυστήματος, και θα συνεισφέρει στην περαιτέρω εξωστρέφεια, προβολή και δικτύωση που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η εταιρεία μας, και ειδικότερα στην ανεύρεση επενδυτών για την εταιρεία μας. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία ήδη, και βλέπουμε άμεσα τα οφέλη της συμμετοχής μας, όντας η κοινότητα του MITEF ενεργός αρωγός της προσπάθειας μας.

Twiddle

Αριστερά προς δεξιά: Ζαφείρης Μπάμπος, Γιώργος Τσουμαλής.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Το Twiddle είναι ένα οικοσύστημα υπηρεσιών με κύριους χρήστες τους επαγγελματίες παραγωγούς περιεχομένου για πλατφόρμες όπως το YouTube και όχι μόνο. Χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, προσφέρει πλήρως αυτοματοποιημένες υπηρεσίες μουσικής επένδυσης βίντεο με επώνυμους ήχους από μεταπωλητές μουσικής. Επιπλέον, σύντομα θα διαθέτει δυνατότητα εξ ’ολοκλήρου σύνθεσης μουσικής και ηχητικών εφέ ειδικά προσαρμοσμένα στο αναλυόμενο βίντεο.
Η κύρια υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μέσω του Twiddle Studio σε web περιβάλλον και είναι ήδη διαθέσιμη σε απλοποιημένη μορφή μέσω της εφαρμογής Twiddle για Apple και Android smartphones.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Η ιδέα ξεκίνησε όταν μερικά μέλη της ομάδας που είχαν επαφή με το χώρο, επεσήμαναν τη δυσκολία, το χρόνο και το κόστος της ηχητικής επένδυσης τόσο ενός απλού βίντεο για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και μιας παραγωγής τύπου vlog. Ήταν όμως ξεκάθαρο πως οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη είχαν τη δυναμική να απλοποιήσουν σημαντικά τη διαδικασία. Παράλληλα, συνειδητοποιήσαμε ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γινόταν απλοϊκή χρήση του ήχου καθώς ο μέσος χρήστης δε γνώριζε από που μπορεί να αγοράσει ήχους, δεν ήταν διατεθειμένος να πληρώσει για τα δικαιώματα χρήσης τους και σίγουρα δεν ήταν σε θέση να τοποθετήσει τη μουσική ή τα ηχητικά εφέ σε ένα βίντεο.
Συνεπώς, αναπτύξαμε και βελτιώνουμε τη τεχνολογία την οποία διαθέτουμε στο Twiddle Studio ως συνδρομητική υπηρεσία και μέσω της εφαρμογής Twiddle η οποία προσφέρει δωρεάν μία απλοποιημένη υπηρεσία σε ένα λιτό γραφικό περιβάλλον του οποίου η χρήση δεν απαιτεί απολύτως καμία εξειδίκευση.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Η web πλατφόρμα βρίσκεται υπό ανάπτυξη, ενώ η εφαρμογή Twiddle μετρά ήδη χιλιάδες χρήστες και είναι διαθέσιμη ως δοκιμαστική έκδοση Beta στο Apple App Store και Google Play Store, όπου και είχε συμπεριληφθεί στα Top 10 Trending Entertainment Apps. Μάλιστα, η εφαρμογή σύντομα θα ενημερωθεί με ένα καινούριο γραφικό περιβάλλον ενώ παράλληλα θα ενσωματωθούν και οι λειτουργίες αυτόματου εντοπισμού κατάλληλων ήχων.
Στόχος είναι στις αρχές Αυγούστου να γίνει η τελική αποκάλυψη της εφαρμογής σε πάνω από σαράντα χώρες σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Αντίστοιχα, στοχεύουμε στην δημοσιοποίηση της beta έκδοσης της πλατφόρμας Twiddle Studio μέσα στους τελευταίους μήνες του έτους.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε
Το MIT Enterprise Forum Greece ήταν και είναι ένα από τα πιο γνωστά και καταξιωμένα accelerator προγράμματα στη χώρα μας για το οποίο γνωρίζαμε, μέσω συστάσεων, ότι το επίπεδο των συντελεστών και των μεντόρων είναι κορυφαίο. Συνεπώς, δηλώσαμε συμμετοχή και οι διοργανωτές του MITEF μας τίμησαν με την πρόκριση στους ημιτελικούς.
Έχοντας πλέον βιώσει και οι ίδιοι την εμπειρία των εργαστηρίων και σεμιναρίων του MITEF, μπορούμε με σιγουριά όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε τα παραπάνω αλλά και να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία εμπειρία ζωής που ήδη έχει αντίκτυπο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Το δε πρόγραμμα των μεντόρων αποτελεί μία ιδιοφυή καινοτομία η οποία επιτρέπει τη διεύρυνση του επαγγελματικού μας δικτύου και τη βελτίωση των στρατηγικών μας.

Map of Care

O founder Μάνος Γεωργαράκος

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Το Map of Care είναι μια πλατφόρμα που επικεντρώνεται στους παρόχους φροντίδας ηλικιωμένων δηλαδή στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στις στέγες ανεξάρτητης και υποστηριζόμενης διαβίωσης και στα κέντρα άνοιας/Alzheimer. Στην πλατφόρμα θα δημοσιεύονται αναλυτικές πληροφορίες για κάθε υποδομή, καθώς επίσης κριτικές και βαθμολογίες ατόμων που έχουν επισκεφτεί κάποια υποδομή και επιθυμούν να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Με αυτόν τον τρόπο η πλατφόρμα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα είδος ‘tripadvisor’ στη φροντίδα ηλικιωμένων υποστηρίζοντας τους τελικούς χρήστες (ηλικιωμένους, συγγενείς) στην αναζήτηση της βέλτιστης υποδομής για τις ανάγκες τους. Βασικός πυρήνας του Map of Care είναι τα 10 έξυπνα εργαλεία αξιολόγησης υποδομών που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους χρήστες να επιλέξουν τη βέλτιστη υποδομή βάσει των αναγκών και των προτιμήσεων τους.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες είναι η έλλειψη αξιόπιστης πληροφόρησης αναφορικά με τις υποδομές. Η λύση που προτείνει το Map of Care είναι τα έξυπνα εργαλεία αξιολόγησης με τη βοήθεια των οποίων ο χρήστης μπορεί να αξιολογήσει εναλλακτικές υποδομές και να επιλέξει τη βέλτιστη για τις ανάγκες του. Ένα επιπλέον τμήμα της λύσης είναι η παραμετροποιημένη πληροφόρηση για κάθε υποδομή με κριτικές και βαθμολογίες από την κοινότητα. Το Map of Care λύνει επίσης ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι και αυτό είναι η έλλειψη δυνατότητας προώθησης των υπηρεσιών τους σε ένα στοχευμένο περιβάλλον.
Το Map of Care έχει στηριχθεί από τα πρώτα βήματα του σε μια ομάδα αποτελούμενη από μέλη με πολυετή επαγγελματική ενασχόληση στον κλάδο φροντίδας ηλικιωμένων. Τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις υπάρχουσες μονάδες (υποστελέχωση, ακατάλληλες διαδικασίες για τους ηλικιωμένους) αποτέλεσαν την έμπνευση για την υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Σήμερα βρισκόμαστε 3 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της πλατφόρμας. Παράλληλα γίνονται ήδη προετοιμασίες για το pre-launch marketing το οποίο θα περιλαμβάνει την δημοσίευση άρθρων και τακτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρχικός στόχος είναι, πέραν της συγκέντρωσης μιας κρίσιμης μάζας εγγεγραμμένων χρηστών και παρόχων, η συλλογή στοιχείων που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας πλατφόρμας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο των χρηστών όσο και των παρόχων.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε
Ο διαγωνισμός MITEF Greece θεωρείται ο κορυφαίος διαγωνισμός για startups στην Ελλάδα. Μέσω της συμμετοχής μας σε αυτόν λαμβάνουμε ήδη πολύτιμη συμβουλευτική και feedback από καταξιωμένους επαγγελματίες, υψηλού επιπέδου workshops και παρουσιάσεις σε τομείς που ενδιαφέρουν τις startup εταιρείες, ευκαιρίες για εστιασμένη δημοσιότητα και έκθεση σε επενδυτές. Θεωρούμε επίσης πολύ σημαντική τη δυνατότητα δικτύωσης που μας προσφέρει το πρόγραμμα, με μέλη και θεσμικούς φορείς της startup κοινότητας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα στελέχη του MITEF Greece για την υποστήριξη που μας παρέχει το πρόγραμμα στο να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε την επιχειρηματική μας ιδέα.

iCry2Talk

Από αριστερά προς δεξιά: Ιάσονας Χατζηκώστας, Ανδρέας Λουτζίδης, Αναστασία Ντράχα, Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης και Δημήτρης Ιακωβάκης.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
To iCry2Talk είναι μια έξυπνη εφαρμογή που μεταφράζει το κλάμα του μωρού και το αντιστοιχεί με τις ανάγκες του (πχ. πείνα, πόνος). Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας σήματος και αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης η ομάδα έφτιαξε μια εφαρμογή που βοηθάει όλους τους γονείς να καταλάβουν τις ανάγκες του μωρού τους με το πάτημα ενός κουμπιού για να του προσφέρουν άμεσα την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Τα μωρά, τον πρώτο χρόνο ζωής τους χρησιμοποιούν το κλάμα ως το πρώτο μέσο επικοινωνίας με τους γονείς τους για να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Η κατανόηση αυτής της οικουμενικής γλώσσας είναι απαραίτητη για την υγιή φυσιολογική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των βρεφών και για τη δημιουργία μιας δυνατής σχέσης εμπιστοσύνης με τους γονείς τους. Παρόλα αυτά οι νέοι και άπειροι γονείς θεωρούν την κατανόηση των αναγκών και την αντιμετώπιση του βρεφικού κλάματος μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν με αποτέλεσμα να αισθάνονται συνεχώς αγχωμένοι και κουρασμένοι. Το πρόβλημα εντείνεται περισσότερο για τους κωφούς γονείς και τις μητέρες που πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη. Με το iCry2Talk οι γονείς θα μπορούν να έχουν πέρα από το ένστικτο και την εμπειρία τους μια αντικειμενική απάντηση αναφορικά με τις ανάγκες του μωρού τους!

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Η ομάδα μας κέρδισε τη 2η θέση έναντι 3.000 ομάδων στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας της Microsoft Imagine Cup 2018 και συνέχισε ενεργά με την επιχειρηματική της ωρίμανση με τη βοήθεια μιας θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων και ποικίλων μεντόρων του τεχνολογικού και και επιχειρηματικού τομέα.
Το iCry2Talk υποστηρίζεται από γονείς και νοσοκομεία αλλά και από περισσότερους από 400 γονείς που είναι μέλη της κοινότητάς μας και δωρίζουν καθημερινά κλάματα για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εφαρμογής μας! Σύντομα η πρώτη έκδοση beta της εφαρμογής μετάφρασης κλάματος θα είναι διαθέσιμη στο Google Play store για όλους τους γονείς!

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε
Το MIT Enterprise Forum είναι μια σημαντική ευκαιρία για εμάς να επιταχύνουμε την επιχειρηματική μας ωρίμανση και να συνδεθούμε με μια παγκόσμια κοινότητα νέων επιχειρηματιών και ειδικών του χώρου που θα μας εμπνεύσουν να ανακαλύψουμε νέους τρόπους ανάπτυξης και βελτίωσης της επιχείρησής μας. Τα πολλαπλά ερεθίσματα μέσω των workshops και οι συμβουλές και η καθοδήγηση των μεντόρων θα μας βοηθήσουν να διευρύνουμε τις επιχειρηματικές μας γνώσεις και θα μας προετοιμάσουν για τις προκλήσεις που ακολουθούν στο startup οικοσύστημα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις