Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί οι εταιρείες χρειάζονται “InnoEnergy” για να συνεργαστούν με Startups

Για δεύτερη χρονιά παρευρεθήκαμε στον τελικό του διαγωνισμού PowerUp! της EIT InnoΕnergy η οποία είχε και φέτος ελληνική συμμετοχή.

Πέρα από το γεγονός ότι οι συμμετοχές ήταν υψηλού επιπέδου, έγινε για άλλη μια φορά εμφανής η ανάγκη για περισσότερες “InnoEnergy” σε κάθε χώρα, ακόμα και σε κάθε πόλη θα λέγαμε, έτσι ώστε να υπάρξει η βέλτιστη διεπαφή μεταξύ εταιρειών και Startups, αφού και οι δύο χρειάζονται ο ένας τον άλλο, απλά πρέπει να βρεθεί ο σωστός “κώδικας επικοινωνίας” ΄έτσι ώστε να έχουμε μόνο Win-Win καταστάσεις.

Επίσης για πρώτη φορά φέτος ο τελικός του PowerUp! έγινε εντός του διήμερου συνεδρίου Impact!, ενός από τα πιο σημαντικά event για Startups και τεχνολογία στη Πολωνία, για το οποίο θα υπάρξει ξεχωριστό άρθρο.

Τα hubs της InnoEnergy

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε την InnoEnergy, είναι ένα από τα hubs της EIT, ενός σώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο λειτουργεί με λογική “ΣΔΙΤ” και έχει στόχο να προωθήσει την καινοτομία στην Ευρώπη, και ειδικά στην κεντρική και ανατολική, μέσω εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας.

Η InnoEnergy προφανώς δίνει έμφαση σε ότι έχει να κάνει με την ευρύτερη βιομηχανία της ενέργειας, από τις ηλεκτρικές μετακινήσεις και τις ενεργειακές κοινότητες μέχρι την παραγωγή ενέργειας με κάθετες μικρές ανεμογεννήτριες.

Τα άλλα hubs της EIT περιλαμβάνουν το Klimate-KIC, το Digital αλλά και τα Food, Health, Manufacturing, Raw Materials και Urban Mobility. Όλα τα hubs προσφέρουν προγράμματα acceleration και incubation, διαγωνισμούς, άμεσες επενδύσεις και φυσικά διασύνδεση με μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης στους αντίστοιχους τομείς.
Για παράδειγμα, βασικοί συνεργάτες της InnoEnergy είναι η “ΔΕΗ” της Σλοβακίας και της Τουρκίας αλλά και ο μεγάλος κατασκευαστής boilers για παραγωγούς ενέργειας αλλά κατασκευαστής ηλεκτρικών λεωφορείων πλέον, με μια προσπάθεια η οποία ήταν προϊόν μιας διαδικασία εσωτερικής καινοτομίας της εταιρείας Rafako.

Τι επιθυμούν οι επιχειρήσεις από τις Startups 

Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν στην συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι των εταιρειών, o λόγος που συμμετέχουν στα προγράμματα της Innonenergy είναι να βρουν και να εντοπίσουν νέες ιδέες, προϊόντα και τεχνολογίες έτσι ώστε να ενσωματωθούν με κάποιο τρόπο στις καθημερινές εταιρικές λειτουργίες βελτιώνοντας την “εταιρική καθημερινότητα” αλλά και προάγουν την καινοτομία ποικιλοτρόπως, κάτι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον κάθε επιχείρησης, μικρής ή μεγάλης.

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, “πολλές φορές οι εταιρείες δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν με την καινοτομία και τις Startups” και η InnoEnergy αλλά και ο κάθε “κοινωνός της καινοτομίας” έχει και αυτή την σχετικά δύσκολη αποστολή.
Τέλος, ο χρόνος μεταξύ της επιλογής μιας Startup για συνεργασία, (με μια μεγάλη εταιρεία), μέχρι τη στιγμή υπογραφής των συμβολαίων παίρνει αρκετούς μήνες, με υπαιτιότητα και των δυο όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, μια και ο Startups θα πρέπει να καταφέρουν να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες και ενδεχομένως να προσαρμοστούν, αλλά και οι εταιρείες να καταφέρουν να κάνουν ένα σωστό λογιστικό έλεγχο στις Startups.

O διαγωνισμός PowerUp!

Στα 7 χρόνια λειτουργίας της InnoEnenergy έχει δεχτεί 3.000 αιτήσεις από Startups σε όλα τα προγράμματά της, έχει επενδύσει σε περίπου 400 και περίπου 260 από τις επενδύσεις έχουν πάει καλά.
Ο διαγωνισμός PowerUP! δίνει έμφαση στην περιφέρεια της Ευρώπης και τρέχει για 5η χρονιά φέτος σε συνολικά σε 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με πάνω από 900 συμμετέχουσες Startups.
Εφέτος ο διαγωνισμός συγκέντρωσε 300 αιτήσεις και πραγματοποιήθηκαν 14 εθνικοί τελικοί, με τους νικητές να κάνουν pitch μπροστά στην επιτροπή στη Κρακοβία.

Τη πρώτη θέση, τα 50.000 ευρώ και μια θέση στο πρόγραμμα acceleration και επενδύσεων Highway της InnoEnergy κέρδισε η Danubia NanoTech από τη Σλοβακία η οποία ανέπτυξε μια λύση για την πραγματική παρακολούθηση της θερμοκρασίας με τη μορφή ενός αισθητήρα θερμοκρασίας γραφενίου, διαθέσιμο ως εξαιρετικά λεπτό φιλμ, εφαρμοζόμενο σε οποιοδήποτε μη μεταλλικό υπόστρωμα. Η τεχνολογία είναι πολύτιμη για τις μπαταρίες EV αλλά και των οικιακών μπαταριών παροχής ενέργειας επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.
H Danubia NanoTech κέρδισε επίσης και τον πρόσφατο διαγωνισμό Battery Challenge της EIT RawMaterials.

Τη δεύτερη θέση και το βραβείο των 10.000€ κέρδισε η Atlant 3D από τη Λετονία με μια καινούρια τεχνολογία για 3D εκτύπωση τσιπ σε επίπεδο “μάκρο” και “νάνο” με δεκάδες νέες εφαρμογές ενώ την τρίτη θέση και το βραβείο των 5.000€ κέρδισε η ομάδα V-Chiller από την Ουγγαρία, με μια μικρή συσκευή ψύξης που παρέχει ψύξη κατά παραγγελία για ροφήματα και μπύρα με ελάχιστο χρόνο αναμονής, μικρή κατανάλωση ενέργειας και ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Για πρώτη φορά προστέθηκε ένα επιπλέον βραβείο, το «Clean Air Challenge» στη φετινή εκδήλωση, ανοιχτό σε εταιρείες που επιδεικνύουν καινοτομία και πρωτοποριακή σκέψη σε πρωτοβουλίες “καθαρού αέρα”. Αυτή η διάκριση απονεμήθηκε στη Roofit Solar από την Εσθονία.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε τελικά η ομάδα της Smart Meter Anywhere, με τους cofounders Κωνσταντίνο Κοττίκα και Γιώργο Κυριακαράκο (αριστερά), η οποία είχε καταλάβει τη τρίτη θέση στον ελληνικό τελικό. Ασχολείται με την ανάπτυξη έξυπνων και αυτόνομων συστημάτων παραγωγής ενέργειας και έξυπνων μετρητών για τις χώρες της Αφρικής σε πρώτη φάση.

 

Οι υπόλοιπες ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 2019 είναι οι:

Green Spots, Ρουμανία, πρόκειται για μια λύση έξυπνης πόλης και ένας αστικός ηλιακός φορτιστής με τη σχετική πλατφόρμα. Το προϊόν μπορεί να φορτίσει 12 συσκευές ταυτόχρονα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα.

Roofit.solar, Εσθονία, πρόκειται για ένα μεταλλικό ηλιακό πάνελ το οποίο μοιάζει με μια παραδοσιακή οροφή, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια λύση 2 σε 1 η οποία συνδυάζει υλικό στέγης και φωτοβολταϊκό στοιχείο.

ENLİL, Τουρκία, πρόκειται για μια ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα που μετατρέπει τους αυτοκινητόδρομους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμοποιώντας τη δυναμική των διερχόμενων οχημάτων.

Green Charger, Βουλγαρία, μια ενοποιημένη πλατφόρμα για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση διαφόρων παρόχων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που επιτρέπει ταυτοποίησης με κάρτες RFID.

Ride Now, Τσεχία, μια πλατφόρμα που συνδέει επιβάτες με οδηγούς σε πραγματικό χρόνο με ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που βασίζεται τόσο σε μεγάλα όσο και σε ανοιχτά δεδομένα.

SmartCat, Σερβία, το Optimus Power είναι ένα λογισμικό που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατανάλωση ενέργειας και την προβλεπόμενη κατανάλωση με βάση δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο, χάρη σε ένα προηγμένο σύστημα πρόβλεψης.

FLYO Boards, Πολωνία, μια ηλεκτρική ιπτάμενη σανίδα η οποία επιπλέει περίπου ένα μέτρο πάνω από το νερό για γρήγορη και προσωπική μετακίνηση στο νερό.

Unicorn Scooters, Λιθουανία, πρόκειται για ένα ανθεκτικό πατίνι με μεγάλη εμβέλεια το οποίο προορίζεται για τους λειτουργούς υπηρεσιών μεταφοράς όπως είναι η Lime.

AMPnet, Κροατία, παρέχει σε συνεταιρισμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ένα σύνολο εργαλείων για τη διαχείριση πληρωμών, τιμολόγησης, έξυπνης μέτρησης, διαχείρισης της ζήτησης, διακυβέρνησης μέσω blockchain.

DS Meritve, Σλοβενία, προσφέρει καινοτομία στον τομέα της συλλογής, μεταφοράς και ανάλυσης των δεδομένων κατανάλωσης ενέργειας και νερού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις