Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

DECENTRALISED 2019: Στην Αθήνα «χτυπά η καρδιά» του Blockchain!

Το Blockchain αποτελεί μία από τις πιο «καυτές» αλλά και πιο «αδιάβλητες» τεχνολογίες σήμερα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αμέτρητους τρόπους και να αλλάξει ριζικά τομείς όπως η ταυτοποίηση, η τραπεζική, οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές αλλά και η εκπαίδευση, αφαιρώντας από την εξίσωση τους μεσάζοντες και την όποια χρονοβόρα γραφειοκρατία, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ειδικά χρόνο.

Στην τεχνολογία αυτή, και στις απεριόριστες δυνατότητές της επικεντρώνεται τα τελευταία τρία χρόνια το DECENTRALIZED, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό συνέδριο, παγκοσμίου βεληνεκούς, που διοργανώνει, με εξαιρετική επιτυχία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο πλαίσιο της ευρύτερης ενασχόλησης του με το Blockchain, και με τη τεχνολογία ευρύτερα, σε θέματα εκπαίδευσης αλλά και έρευνας και ανάπτυξης.

Το φετινό συνέδριο «έρχεται» για άλλη μια φορά στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Divani Caravel, από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2019, και αναμένεται να ξεπεράσει την επιτυχία της περυσινής διοργάνωσης η οποία φιλοξένησε πάνω από 1.200 συμμετέχοντες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το DECENTRALIZED 2019 θα περιλαμβάνει πάνω από 100 ομιλητές, από περισσότερες από 50 χώρες, καθώς και περισσότερες από 50 εταιρείες ως χορηγούς και εκθέτες, οι οποίες θα παρουσιάσουν τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Το συνέδριο θα χωρίζεται σε τρεις ενότητες (tracks), αυτές των Επιχειρήσεων (Business), της Τεχνολογίας (Technology) και της Ακαδημαϊκής Έρευνας (Academia) και ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και μεγάλα ονόματα από τον χώρο του Blockchain, των κρυπτονομισμάτων και όχι μόνο.

Scott Stornetta

Ένα από αυτά τα ονόματα θα είναι ο W. Scott Stornetta, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας του Blockchain» καθώς περιέγραψε πρώτος, το 1991, την ιδέα γύρω από την τεχνολογία. Το έργο του Stornetta έχει αναφερθεί τρεις φορές στις βασικές προδιαγραφές του Bitcoin (Βitcoin design paper) του Satoshi Nakamoto, ο οποίος το 2008 έδωσε μορφή και υπόσταση στο Blockchain ως την τεχνολογία βάσης που υποστηρίζει τις συναλλαγές με το γνωστό κρυπτονόμισμα.

Στο συνέδριο θα μιλήσει επίσης ο Adam Back, ο οποίος είναι εφευρέτης του Hashcash, ενός συστήματος «απόδειξης εργασίας» και αντιμετώπισης του Spam, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα στην εξόρυξη Bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα, και συνιδρυτής / διευθύνων σύμβουλος της Blockstream, εταιρείας που ασχολείται με το Blockchain.

Από το χώρο της πολιτικής στο συνέδριο θα μιλήσει η Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο (STOA), η οποία μεταξύ άλλων διερευνά την εφαρμογή του blockchain σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ, αλλά και ο Silvio Schembri, Υφυπουργός Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Ψηφιακής Οικονομίας και Καινοτομίας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Μάλτας. Η παρουσία του τελευταίου, αποτελεί μέρος της ευρύτερης ενασχόλησης της Μάλτας με τις νέες τεχνολογίες και την «επένδυσή» της στο blockchain.

Εύα Καϊλή

Τέλος, κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι Bill Barhydt και Perianne Boring. Ο πρώτος είναι ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της πρωτοπόρου εφαρμογής επενδύσεων Abra, η οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων και το Bitcoin, ενώ η δεύτερη είναι η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ψηφιακού Εμπορίου, που αποτελεί μια εμπορική Ένωση γύρω από το Blockchain.

Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο παράλληλα ολοήμερα εργαστήρια.

Το ένα εξ’ αυτών θα είναι το Corda Bootcamp, το οποίο απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν για την πλατφόρμα Corda blockchain, καθώς και σε μηχανικούς blockchain που επιδιώκουν να αναπτύξουν τη δική τους εφαρμογή Corda (CorDapp). Το εργαστήριο αυτό συνδιοργανώνεται από την R3, η οποία είναι μια κοινοπραξία εταιρειών που ασχολείται με την ανάπτυξη εφαρμογών blockchain.

Το δεύτερο εργαστήριο, αφορά το Blockchain Hyperledger και θα παρέχει πρακτική εμπειρία πάνω στην ομώνυμη πλατφόρμα του Linux Foundation, η οποία είναι συν- διοργανώτρια του εργαστηρίου και γενικότερα η πιο δημοφιλής πλατφόρμα Blockchain για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν επίσης -σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο- προϊόντα και υπηρεσίες των χορηγών, εκθετών και υποστηρικτών της διοργάνωσης, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η Κυβέρνηση του Καναδά, καθώς επίσης και σημαντικοί οργανισμοί και εταιρείες όπως η Eurobank, η Stelios Americanos & Co. LLC, η Zilliqa, η PumaPay, η Obyte, και η BitShares.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να εγγραφείτε στο DECENTRALIZED 2019, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.decentralized.com. Δηλώστε συμμετοχή έγκαιρα καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις