Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου του εδάφους δημιουργούν Ελληνικά πανεπιστήμια

Συσκευή συλλογής δειγμάτων εδάφους δημιουργούν, στο πλαίσιο του έργου SoilSys, που χρηματοδοτείται από πρόγραμμα της Έξυπνης Εξειδίκευση RIS3 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το τμήμα Ανάπτυξης της εταιρείας Metricon.

Τις τεχνικές λεπτομέρειες για την πρώτη έκδοση της συσκευής συζήτησαν εκπρόσωποι των τριών φορέων σε συνάντηση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στη συνάντηση, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Παντελής Μπαρούχας παρουσίασε τη μεθοδολογία συλλογής δειγμάτων εδάφους ώστε να είναι σε θέση το Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να ξεκινήσει τις συστάσεις λίπανσης που προσφέρεται στους ιδιώτες γεωργούς και στις οργανώσεις τους στα πλαίσια της ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων στον αγροτικό τομέα.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτης Παπαδάτος παρουσίασε τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει στα πλαίσια της προγραμματικής συμφωνίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις πιθανές επεκτάσεις και δυνατότητες που υπάρχουν για το σύστημα που βρίσκεται σε πιλοτική ανάπτυξη.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σπύρος Συρμακέσης και ο ερευνητής, Μάριος Κατσής ανέλυσαν τις υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί για το σύστημα καταγραφής και ανάλυσης της εδαφολογικής σύστασης των δειγμάτων χώματος καθώς και τις προδιαγραφές για την επικοινωνία του συστήματος δειγματοληψίας με το κεντρικό σύστημα του SoilSys.

Η Κέλλυ Νάση από την εταιρεία Metricon παρουσίασε την πλακέτα μικροηλεκτρονικής που έχει αναπτύξει για τις ανάγκες του έργου από την εταιρία Metricon. Η εταιρεία έχει αναλάβει να σχεδιάσει, υλοποιήσει και παραδώσει σε εμπορική χρήση ένα συμπαγές σύστημα συλλογής, καταγραφής και μεταφοράς δειγμάτων χώματος από το χωράφι μέχρι το εδαφολογικό εργαστήριο. Παρουσιάστηκαν επίσης οι τεχνολογίες των αισθητήρων και η διαδικασία ποιότητας της δειγματοληψίας και τα επόμενα βήματα για την παρουσίαση του τελικού προϊόντος.

Το εταιρικό σχήμα αποφάσισε ότι η πρώτη παρουσίαση του τελικού προϊόντος θα γίνει στο 29ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ) με θέμα «Εφαρμογές Έρευνας και Τεχνολογίες Αιχμής στη Φυτική Παραγωγή» που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Πάτρα 15-18 Οκτωβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (https://29eeeo.gr/)

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις