Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

IBM: Η AI αλλάζει την αγορά εργασίας και αυξάνει τη ζήτηση για “soft skills”

Η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται κάθε δουλειά, αυξάνοντας ωστόσο την ανάγκη για «δημιουργικούς στοχαστές».

Αυτά τα ευρήματα περιέχονται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε από το MIT-IBM Watson AI Lab με τίτλο «The Future of Work: How New Technologies Are Transforming Tasks». Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η AI αρχίζει να επαναπροσδιορίζει τη φύση των δραστηριοτήτων σε ορισμένες εργασίες, καθώς η αυτοματοποίηση κερδίζει έδαφος.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει δημιουργήσει ένα διάλογο και μια ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα επηρεάσει τις τρέχουσες αγορές εργασίας. Ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η AI και η αυτοματοποίηση θα είναι καταστροφικές, άλλοι δηλώνουν ότι η αναδυόμενη τεχνολογία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Η έρευνα του IBM-MIT προσφέρει νέα δεδομένα σε αυτή τη συζήτηση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν machine learning για να αναλύσουν 170 εκατομμύρια αγγελίες εργασίας στις ΗΠΑ μεταξύ 2010 και 2017. Μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια, διαπίστωσαν ότι οι εργασίες τις οποίες ζητούσαν οι εργοδότες, μειώθηκαν κατά 3,7%.

Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μικρός όμως σύμφωνα με την έρευνα, οι εργασίες αυτές “απορροφήθηκαν” από την τεχνητή νοημοσύνη. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι οι δουλειές που αντικαθίστανται περισσότερο από αυτοματισμούς είναι όσες περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, όπως προγραμματισμό και επικύρωση στοιχείων.

Μέσα σε όλη αυτή τη μετατόπιση που συντελείται, ωστόσο, οι ερευνητές είδαν ένα νέο “παράθυρο” να ανοίγει. Η συνεχιζόμενη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, θα αυξήσει, σύμφωνα με την έρευνα την ανάγκη για “soft skills”, για δουλειές δηλαδή που προϋποθέτουν πνευματικές δεξιότητες. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα επαγγέλματα που χρειάζονται “φυσική ευελιξία”, κριτική σκέψη ή γλωσσικές δεξιότητες θα γίνουν πιο πολύτιμες και θα πληρώνονται καλύτερα, σημειώνουν οι ερευνητές!

Και όλα αυτά δεν θα αργήσουν να συμβούν – Όπως καταλήγει η έρευνα, μπορεί μέχρι τώρα ο ρυθμός μετατόπισης της αγοράς εργασίας να ήταν αργός και να λειτουργούσε πιο πολύ ως “προειδοποίηση” ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις