Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

MITEF Greece Startup Competition 2020: Οι ομάδες που περνούν στον ημιτελικό

Το διεθνές πάνελ κριτών ολοκλήρωσε με επιτυχία την αξιολόγηση των αιτήσεων που κατέθεσαν ομάδες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό στα πλαίσια του προγράμματος του MITEF Greece Startup Competition 2020.

Με βάση τα αποτελέσματα 29 ομάδες προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στην ημιτελική φάση του προγράμματος που ξεκινάει στις 6 Φεβρουαρίου 2020. Το διεθνές προγράμμα «Επιτάχυνσης» του MITEF Greece, που διοργανώνεται με επιτυχία για 6η συνεχή χρονιά, στοχεύει στην ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση και προώθηση της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικότητας.

Η διαδικασία επιλογής των 29 ομάδων έγινε με βάση τρία πολύ σημαντικά κριτήρια:
– την τεχνολογική καινοτομία που προσφέρουν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες τους
– την ικανότητα επέκτασης τους στην παγκόσμια αγορά και
– τη δυναμική τους απήχηση στη διεθνή οικονομία

Οι startups που προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στη δεύτερη, πολύ απαιτητική, φάση του διαγωνισμού είναι οι εξής:

  • PiDust: Startup που εστιάζει στην παροχή λύσεων λογισμικού υψηλού επιπέδου για κβαντικούς υπολογιστές.
  • Narratologies, Weaving threads between worlds: Πλατφόρμα IoT, η οποία προσφέρει σε ταξιδιώτες εμπειρίες με τη μορφή παιχνιδιού
  • ResQ Biotech: Έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που επιτρέπει την παραγωγή τεράστιων συνδυαστικών βιβλιοθηκών μικρών κυκλικών πεπτιδίων που μοιάζουν με φάρμακα και τη διαλογή και  ταυτοποίηση πιθανών φαρμάκων
  • BEENOTESPLUS PC: Μια εφαρμογή για smartphones που καθοδηγείται με τη φωνή και συνδέεται με μία πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων και υποστήριξης αποφάσεων για τους μελισσοκόμους
  • Bialoom: μια έξυπνη διαγνωστική λύση μίας χρήσης που ανιχνεύει και παρακολουθεί τη σήψη 240 φορές ταχύτερα (15 λεπτά) από τις παραδοσιακές καλλιέργειες αίματος σε χαμηλό κόστος (12 ευρώ)
  • LESS Engines: Κατασκευάζει αεροσυμπιεστές, αντλίες και μηχανές εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούν μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μετατροπή της κίνησης
  • Sense-Hub.io, Sensors Empowering Life: έξυπνη λύση συλλογής αποβλήτων, με την οποία οι δήμοι μπορούν να μειώσουν το κόστος (έως και 60%) και τις εκπομπές CO2, διατηρώντας τις πόλεις καθαρές.
  • Overlooked: Δημιουργεί και δίνει πρόσβαση σε αλγόριθμους που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και οικοδομεί ένα ασφαλές σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να μοιράζονται άρθρα και ειδήσεις με τους φίλους τους.
  • Haxtron: Σχεδιάζει και αναπτύσσει μια σφαιρική ημιαυτόνομη ρομποτική πλατφόρμα, ικανή να διεξάγει δραστηριότητες υψηλής ποιότητας για την απόκτηση δεδομένων, κρίσιμη για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε απαιτητικά, επικίνδυνα ή ακραία περιβάλλοντα
  • HOMI: Η HOMI είναι μια ψηφιακή εταιρεία ακινήτων που καθοδηγεί τον ενδιαφερόμενο σε όλη τη διαδικασία πώλησης από την αρχική αποτίμηση έως το τελικό συμβόλαιο με τον συμβολαιογράφο.
  • Aurora Plasma Tools: Έχουν κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα μεγάλο σύστημα ατμοσφαιρικού πλάσματος για χάραξη / τροποποίηση πολυμερικών επιφανειών το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορες μεθόδους
  • Mobito: Οργανώνει τις μεταφορές σε μία πόλη μέσω μιας πλατφόρμας που διευκολύνει την παροχή υπηρεσιών μεταφορών και πληροφόρησης
  • Marine Innovation: Η Marine Innovation αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά και το ξύλο προς όφελος του πλανήτη και δημιουργεί προϊόντα μιας χρήσης από φύκια
  • Alumni Reach: Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που βοηθά τις εταιρείες και τους οργανισμούς να αλληλεπιδράσουν με τους πρώην υπαλλήλους τους σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα έσοδά τους και να μειώσουν μέρος του λειτουργικού κόστους που συνδέεται με τις δραστηριότητες HR, Marketing.
  • Momentor: Πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή δημιουργούς με το κοινό τους. Οι fans μπορούν να ζητήσουν συμβουλές από τους δημιουργούς μέσω της εφαρμογής της και να πληρώσουν για τις υπηρεσίες αυτές.
  • CityHotel55: Διοργανώνει εκδηλώσεις που διαρκούν 55 ώρες (το σαββατοκύριακο) στα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης
  • DeepWave: Mια πλατφόρμα μηχανικής μάθησης που επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα δεδομένα τους. Αυτοματοποιεί χειρωνακτικές εργασίες όπως η βελτιστοποίηση αποθεμάτων, η πρόβλεψη ζήτησης, η ανίχνευση απάτης, η διαχείριση ασφαλιστικών απαιτήσεων κλπ.
  • Aegis: Λύση που συνδυάζει μικροσκοπικές και μακροσκοπικές εξατομικευμένες πληροφορίες με καινοτόμους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης και αξιοποιεί το τεράστιο ποσό των επιστημονικών γνώσεων που υπάρχουν στο διαδίκτυο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με κατάθλιψη
  • Finloup: Βελτιστοποιεί τη διαδικασία δημιουργίας της πίστωσης για τους δανειστές και τους δανειολήπτες
  • PTA REHAB Ecorthotics: σχεδιάζει και δημιουργεί 3D εκτυπωμένους εξατομικευμένους ορθοπεδικούς νάρθηκες, χρησιμοποιώντας βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά (PLA και Carbon Filament) ως πρώτη ύλη.
  • Twotimersen, TripGenie: Πλατφόρμα που επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου ταξιδιού με δομημένο και συνεργατικό τρόπο
  • CYRUS P.C.: Η CYRUS PC έχει αναπτύξει και κατασκευάσει ένα πρωτότυπο συμπιεστή υδρογόνου με μοναδικά πλεονεκτήματα
  • Meteorologica PC: Πλήρως εξατομικευμένες μετεωρολογικές προβλέψεις που συνδυάζουν το καλύτερο μοντέλο CFD με την καλύτερη παραμετροποίηση και την εξομάλυνση των αποτελεσμάτων μέσω Deep Learning.
  • Inteligg P.C.: αναπτύσσει προϊόντα, παρέχει υπηρεσίες και ασχολείται με την έρευνα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του περιβάλλοντος και των αγροτικών εφαρμογών.
  • OptEcharge: Λύση που επιτρέπει την φόρτιση πολλών ηλεκτρικών οχημάτων σε ένα φορτιστή χωρίς ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης
  • AEI labs: αναπτύσσει ένα καινοτόμο, περιστροφικό συμπιεστή που στοχεύει στην προώθηση της ισχύος, της αποδοτικότητας και της αξιοπιστίας του κινητήρα σε νέα ύψη.
  • ENERGYGENICS: H ENERGYGENICS έχει ως κύριο στόχο την αξιοποίηση μιας νέας τεχνολογίας μικροηλεκτρονικής, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις πολυάριθμες μετατοπίσεις των κλιματολογικών συνθηκών, να παράγει απεριόριστη και βιώσιμη πράσινη ενέργεια με μηδενικό αποτύπωμα CO2
  • Syndeseas Intergrated Solutions Ltd: ένα ολοκληρωμένο λογισμικό για την παρακολούθηση, την αναφορά και την επαλήθευση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
  • BunkerMetric: ένα εργαλείο που επιτρέπει στους πλοιοκτήτες και τους αγοραστές δεξαμενών να βελτιστοποιούν τη στρατηγική αγοράς των καυσίμων τους, μειώνοντας τους λογαριασμούς καυσίμων κατά δεκάδες χιλιάδες δολάρια ανά ταξίδι.

Η επόμενη φάση

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, η ομάδα του MITEF θα υποδεχτεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 17:30, τις ομάδες που θα αποδεχθούν την πρόσκληση συμμετοχής στο επόμενο στάδιο, και θα τους παρουσιάσει το πολύ απαιτητικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί, ενώ θα τους δοθεί και η ευκαίρια να κάνουν ένα σύντομο pitch της επιχειρηματικής τους προσπάθειας.

Σε αυτό το δεύτερο στάδιο, οι προκριθείσες ομάδες θα συμμετάσχουν δωρεάν σε μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων (workshops), τα οποία έχουν ως στόχο να τους βοηθήσουν στο να αποκτήσουν εξειδικευμένη επιχειρηματική τεχνογνωσία και να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες (business skills) σε διάφορους τομείς. Το περιεχόμενο των εργαστηρίων προέρχεται τόσο από το ΜΙΤ όσο και από επαγγελματίες της ελληνικής και διεθνούς αγοράς.

Η θεματολογία των εργαστηρίων περιλαμβάνει πρακτικές παρουσίασης επιχειρηματικής δράσης (pitching), Νομικά θέματα, Επικοινωνία, Marketing, Τεχνικές διαπραγμάτευσης, Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού κ.α. Συνάμα, θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα καθοδήγησης (Mentoring) από επαγγελματίες διεθνούς αναγνώρισης και κύρους, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργασίες και συνέργειες, που θα συμβάλλουν θετικά στην αναπτυξιακή πορεία τους στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Το πρόγραμμα επιτάχυνσης και τα workshops θα διαρκέσουν 4 μήνες. Στο τέλος του 4μηνου προγράμματος, οι ομάδες θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητους κριτές και οι δέκα επικρατέστερες θα περάσουν στην τελική φάση, που θα λάβει χώρα στα μέσα Ιουνίου 2020.

Στόχος η ανάδειξη των καλύτερων ομάδων

Τελικός στόχος είναι η ανάδειξη και βράβευση των καλύτερων ομάδων και η προβολή τους διεθνώς, μέσα από το δίκτυο του MIT Enterprise Forum. Οι συμμετέχοντες θα ενταχθούν στη δυναμική κοινότητα του ΜΙΤΕF Greece, η οποία πλέον αποτελείται από περισσότερα από 120 ελληνικά startups που έχουν ολοκληρώσει το διαγωνιστικό τμήμα τα προηγούμενα έτη, καθώς και σε ένα ευρύτερο δίκτυο επαφών σε Ελλάδα και εξωτερικό που έχει ως πυρήνα τη Βοστώνη των Η.Π.Α. Παράλληλα, οι νικητές θα κερδίσουν έπαθλα και υποστηρικτικές υπηρεσίες, που θα συνδράμουν σημαντικά στην περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη της εταιρείας τους. Ο διαγωνισμός καινοτομίας ακολουθεί τα πρότυπα και τις καλές πρακτικές αντίστοιχων διαγωνισμών που διοργανώνει το ΜΙΤ Enterprise Forum στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, την κριτική επιτροπή, τις ομάδες και τους μέντορες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΜΙΤ Enterprise Forum.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις