Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Άννα Μαρία Παππά στους “Innovators Under 35” του MIT

Η Άννα Μαρία Παππά, μια νεαρή Ελληνίδα επιστήμονας, κατάφερε να μπει στη φετινή λίστα “Innovators Under 35 Europe” του MIT με μια καινοτόμο λύση που ανέπτυξε για την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Η ερευνήτρια δημιούργησε ένα σύστημα που ανασυνθέτει τις κυτταρικές μεμβράνες των παθογόνων μικροοργανισμών σε μικρο-ηλεκτρονικά τσιπ “όπως και σε οποιοδήποτε iPhone”. Αυτά τα τσιπ επιτρέπουν τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων των κυττάρων σε εξωτερικά περιβάλλοντα ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς σκοπούς ή δοκιμές φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά.

Η τεχνολογία στοχεύει να μιμηθεί με ακρίβεια το κυτταρικό περιβάλλον. Όπως εξηγεί η ίδια, η κυτταρική μεμβράνη έχει μια μοναδική ποικιλία πρωτεϊνών και υποδοχέων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία αναγνώρισης για ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Η σημασία της διάγνωσης των παθογόνων είναι τόσο σημαντική που από το 2018 αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της DARPA της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Άννα Μαρία Παππά, είχε πάντα έντονο ενδιαφέρον για την ιατρική χωρίς όμως να θέλει να γίνει γιατρός. Ήθελε να συνεισφέρει στην επιστήμη που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να βελτιώσουν την υγεία των ασθενών τους. Μεταξύ των μελλοντικών στόχων της, είναι να αναπτύξει ένα νέο προϊόν που θα βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων φαρμάκων, ειδικά αντιβιοτικών που είναι όλο και λιγότερο ανθεκτικά στους παθογόνους παράγοντες. Επιπλέον, εκπαιδεύεται στην επιχειρηματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Ηνωμένο Βασίλειο), όπου εργάζεται ως ερευνήτρια.

Η Παππά σπούδασε χημικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις νανοεπιστήμες και την νανοτεχνολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη βιοηλεκτρονική από το Πανεπιστήμιο της Λυών της Γαλλίας.

Σχετικά με τη διάκρισή της, ο Σύμβουλος Καινοτομίας Cécile Tharaud, μέλος της κριτικής επιτροπής Innovators Under 35 Europe 2019, σημείωσε ότι η ερευνήτρια “έχει καλές, δημιουργικές και καινοτόμες δυνατότητες” και η εργασία της για τις βιομιμητικές μεμβράνες είναι πολλά υποσχόμενη. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι το σχέδιο έχει “πολύ ισχυρό αντίκτυπο” στον ιατρικό τομέα και στην ευέλικτη βιομηχανία ηλεκτρονικών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις