Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

NIPD Genetics: Νέα εξέταση βοηθά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του καρκίνου

Η NIPD Genetics, μία καινοτόμος εταιρεία βιοτεχνολογίας από την Κύπρο, η οποία αναπτύσσεις γενετικές υπηρεσίες για την πρόγνωση, διαχείριση και θεραπεία γενετικών παθήσεων, ανακοίνωση την έναρξη υπηρεσίας ForeSENTIA.

Η νέα υπηρεσία αποτελεί έναν διευρυμένο συνδυασμό από εξειδικευμένες εξετάσεις όγκου, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν γενετικές μεταλλάξεις (αλλαγές) σε συμπαγείς όγκους. Οι μεταλλάξεις αυτές, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Το ForeSENTIA είναι μια νέας γενιάς κλινικά αξιόπιστη γενετική εξέταση, με πλεονέκτημα τη σύντομη και αξιόπιστη εξαγωγή αποτελεσμάτων. Η ασφαλής εξέταση που εγγυάται, παρέχει στον παραπέμποντα υγείας πληροφορίες, η αξιοποίηση των οποίων διασφαλίζει βελτίωση της φροντίδας και περίθαλψης του ασθενούς. Το ForeSENTIA βασίζεται στην τεχνολογική πλατφόρμα της NIPD Genetics και έχει επικυρωθεί από διάφορες κλινικές μελέτες για την αξιοπιστία και την ακρίβειά του.

Ιατρικοί ρυθμιστικοί φορείς ανά το παγκόσμιο στηρίζουν την άποψη ότι η μοριακή εξέταση προφίλ όγκων (tumor profiling) μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να αποφεύγουν μια μονοδιάστατη προσέγγιση για τη διάγνωση και ιατρική διαχείριση ασθενών με τον ίδιο τύπο καρκίνου. Αντίθετα, τους βοηθά να επιλέγουν εξατομικευμένες θεραπείες που βελτιώνουν τη κλινική φροντίδα και τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο, ενώ ταυτόχρονα, αποφεύγουν θεραπείες με λιγότερες πιθανότητες επιτυχούς έκβασης.

Ο ιδρυτής και Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της NIPD Genetics, Καθ. Φίλιππος Πατσαλής επισημαίνει ότι «μέσω του εντοπισμού των γενετικών μεταλλάξεων, η θεραπεία ασθενών μπορεί να προσαρμοστεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε όγκου και να στοχεύσει στα συγκεκριμένα γονίδια του καρκίνου που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από τον μοριακό έλεγχο του όγκου με το ForeSENTIA θα επιτρέψουν στο γιατρό να καθορίσει τη εξατομικευμένη θεραπεία, φαρμακοθεραπεία, ακόμη και τη πιθανότητα να εγγραφούν ασθενείς σε κατάλληλες κλινικές έρευνες με νέες υποσχόμενες θεραπείες που ενδεχομένως να βοηθήσουν σημαντικά στην υγεία του ασθενούς».

Οι εξειδικευμένες εξετάσεις ForeSENTIA αποτελούνται από δύο κατηγορίες: i) ολοκληρωμένες εξετάσεις για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και ii) εξετάσεις προφίλ όγκου που σχετίζονται με τη θεραπεία του. Οι 7 ολοκληρωμένες εξετάσεις προφίλ όγκου ForeSENTIA καλύπτουν ευρύτερα την ανάλυση πολυάριθμων γονιδίων και πολλαπλών τύπων κλινικά σημαντικών γονιδιακών μεταλλάξεων, όπως παραλλαγές μονονουκλεοτιδίου (Single Nucleotide Variants-SNVs), ενθέσεις (insertions), ελλείψεις (deletions), μεταθέσεις (translocations) και πολλαπλά αντίγραφα μεταλλάξεων (Copy Number Alterations) που εμπλέκονται σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Οι 5 εξετάσεις ForeSENTIA που συνδέονται με την θεραπεία του καρκίνου, επικεντρώνονται σε γονιδιακές μεταλλάξεις σε 1 ή 2 γονίδια που συμπεριλαμβάνονται συχνά σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου όπως το EGFR και BRAF. Και οι δύο κατηγορίες προσφέρουν την ευχέρεια επιλογής αρκετών εγκεκριμένων θεραπειών ή ακόμα αξιοποίηση υπό μελέτη κλινικών δοκιμών που στοχεύουν σ ’αυτούς τους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, και οι δύο προσφέρουν σημαίνουσα προγνωστική αξία και κλινική καθοδήγηση για τη πορεία της θεραπευτικής αγωγής.

Το ForeSENTIA πραγματοποιείται με την ανάλυση δειγμάτων ιστού του όγκου τα οποία συλλέγονται κατά τη διάρκεια της βιοψίας. Ο γιατρός του ασθενή συστήνει την καταλληλότερη εξέταση ForeSENTIA και ζητά από τον ιστοπαθολόγο να αποστείλει στη NIPD Genetics δείγμα όγκου που συλλέγεται κατά τη διάρκεια της βιοψίας. Το δείγμα επεξεργάζεται στα κεντρικά εργαστήρια της NIPD Genetics, χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να υποβληθεί σε περαιτέρω επεμβατικές διαδικασίες. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στο γιατρό μέσω μιας ασφαλούς διαδικτυακής πύλης εντός 2-3 εβδομάδων, μετά την παραλαβή του δείγματος στα εργαστήρια μας.

Η εξέταση ForeSENTIA παρέχει στο γιατρό μια ευρύτερη και εις βάθος κατανόηση των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε όγκου, και επιτρέπει μια πιο στοχευμένη θεραπεία η οποία μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού χειρισμού και την υγεία του ασθενή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις