Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο κορωνοϊός “κλονίζει” το κινέζικο Startup οικοσύστημα

Προηγούμενες επιδημίες όπως αυτή του SARS και του Zika, επηρέασαν επίσης τη δημόσια και ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα

Λίγους μόλις μήνες μετά την εμφάνισή του, ο κορωνοϊός έχει ήδη καταφέρει πέραν του προφανούς που είναι να μολύνει χιλιάδες ανθρώπους κυρίως στην Κίνα, να επηρεάσει ολόκληρη την οικονομία, μεγάλες εταιρείες αλλά και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα.

Τον προηγούμενο ενάμιση μήνα, η δραστηριότητα των επενδυτικών ταμείων στην Κίνα – τόσο από άποψη αριθμού συμφωνιών όσο και χρημάτων – έπεσε πάνω από 60% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με δεδομένα του PitchBook.

“Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα”, δήλωσε ο Drew Bernstein, συνεργάτης της Marcum BP, λογιστικής εταιρείας που συμβουλεύει κινεζικές εταιρείες. “Θα ήταν δύσκολο για μένα να φανταστώ μια επιχείρηση στην Κίνα που δεν επηρεάζεται από αυτό (τον κορωνοϊό).”

Από την αρχή του έτους μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, η δραστηριότητα των VCs στην Κίνα μειώθηκε από 381 σε 137 συμφωνίες και τα κεφάλαια που εξασφαλίστηκαν μειώθηκαν από 4,05 δισ. δολάρια σε 1,37 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Βέβαια, ακόμα και πριν το ξέσπασμα του ιού, το επενδυτικό τοπίο στην Κίνα υπέφερε λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην εγχώριο Startup οικοσύστημα. Μετά από χρόνια ενεργητικής χρηματοδότησης, οι επενδυτές κλονίστηκαν από τις κακές επιδόσεις αρκετών τεχνολογικών εταιρειών, μετά την IPO τους. Μεταξύ αυτών η NIO και η Xiaomi.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες επιδημίες όπως αυτή του SARS το 2003 και του ιού Zika το 2016, επηρέασαν επίσης τη δημόσια και ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα. Στην περίπτωση του Zika, το ποσό που αντλήθηκε από Startups μέσω επενδύσεων από VCs στη Νότια και Κεντρική Αμερική μειώθηκε κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις