Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Παπαστράτος: Ένα εκατ. λιγότεροι καπνιστές μέχρι το τέλος του 2021

Η Παπαστράτος συγκέντρωσε ενδιαφερόμενους από πολλές πλευρές και  απηύθυνε ένα μεγάλο κάλεσμα προς την κοινωνία

Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία η Παπαστράτος σταμάτησε οριστικά την παραγωγή τσιγάρων, η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι αφήνει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα προς όλους.

Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Παπαστράτος ανακοίνωσε τον επόμενό της στόχο: Μέχρι το τέλος του 2021 να έχουν αφήσει πίσω τους το τσιγάρο ένα εκατομμύριο Έλληνες καπνιστές. Ο στόχος αυτός αφορά σημερινούς καπνιστές, υπολογίζονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια, που είτε θα διακόψουν το κάπνισμα είτε θα στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές – προϊόντα θέρμανσης καπνού ή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η  Παπαστράτος συγκέντρωσε ενδιαφερόμενους από πολλές πλευρές και απηύθυνε ένα μεγάλο κάλεσμα προς την κοινωνία, την πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι πρωτοβουλίες της Παπαστράτος

Από πλευράς της, η Παπαστράτος δεσμεύτηκε για σειρά δράσεων που θα υλοποιηθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, όπως – ανάμεσα σε άλλα – πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης σε 20.000 σημεία λιανικής πώλησης για τη σημαντικότητα αλλά και την ανάγκη συμμόρφωσης με το νόμο για  άρνηση πώλησης προϊόντων νικοτίνης σε ανήλικους, υποστήριξη πρωτοβουλιών προς «Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο», όπως την 3η Smoke-Free ΔΕΘ, το  2ο Smoke-Free Delphi Economic Forum, τη Smoke-Free Αστυπάλαια αλλά και νέες προϊοντικές προτάσεις, εντός του 2020, για όσους κάνουν την αλλαγή σε καλύτερες εναλλακτικές, με βάση πάντα την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων:« Η αλλαγή ξεκινάει σήμερα, μέσα σε αυτή την αίθουσα. Από εμάς, τα 250 άτομα που βρισκόμαστε εδώ. Αλλά και απ’ όσους μας παρακολουθούν ζωντανά, αυτή τη στιγμή – ανθρώπους της Παπαστράτος, συνεργάτες και καταναλωτές. Αυτή είναι η στιγμή η χώρα να στοχεύσει ψηλότερα, να αφήσει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία και η κοινωνία να αλλάξει #prostokalytero. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ιδανικός. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να τον μεταμορφώσουμε σε ιδανικό. Θέτουμε ένα μεγάλο στόχο, ένα στόχο που θα μπορούσε να είναι και εθνικός, και αναγνωρίζουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους. Οι συνέργειες και η συνεργασία δεν είναι μόνο καλοδεχούμενες, είναι απαραίτητες. Χρειαζόμαστε έναν ανοικτό, ουσιαστικό διάλογο για το τέλος του τσιγάρου. Σε αυτόν τον διάλογο δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων».

Η επένδυση – σταθμός

Το 2018, η Παπαστράτος αποφάσισε να “αλλάξει σελίδα” και να μπει σε μια νέα εποχή: μετά από 87 χρόνια παραγωγής συμβατικών τσιγάρων, το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο μετατράπηκε σε μονάδα παγκόσμιας παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS.

Η επένδυση για την Παπαστράτος ξεκίνησε ένα χρόνο πριν και κόστισε συνολικά 300 εκατ. ευρώ, Εκείνη την εποχή, η εταιρεία, σε συνεργασία με την μητρική εταιρεία Philip Morris, δεσμεύτηκε για ένα μέλλον χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Η επένδυση στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, αποτέλεσε συνέχεια του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, το οποίο από το 2003 έχει ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ.

Το στοίχημα που έβαλε το 2018 η Παπαστράτος ήταν μεγάλο – όμως απέδωσε. Ένα χρόνο μετά, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι 150 χιλ. Έλληνες είχαν ήδη διακόψει το συμβατικό κάπνισμα και είχαν στραφεί στο IQOS, το οποίο ένα χρόνο σχεδόν μετά την κυκλοφορία του είχε σχεδόν 7% μερίδιο αγοράς.

Η παγκόσμια τάση επίσης είχε στραφεί προς το IQOS το οποίο τότε μετρούσε περίπου 6 εκατ. χρήστες παγκοσμίως. Το 2019, σχεδόν το 80% της παραγωγής heats, η οποία ανερχόταν σε μέσο όρο 34 εκατομμύρια την ημέρα, προοριζόταν για εξαγωγές, με την Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία να αποτελούν τον κύριο αποδέκτη των προϊόντων του εργοστασίου.

Η πορεία αυτή συνεχίζεται ανοδικά μέχρι σήμερα – το IQOS έχει αποκτήσει περίπου 8% στο σύνολο των καπνικών προϊόντων της ελληνικής αγοράς. Οι χρήστες σήμερα υπολογίζονται περίπου σε 210 χιλ., ενώ περίπου 90 χιλ. είναι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων πάσης φύσεως. Αυτό σημαίνει,  πως 300 χιλ. άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από το παραδοσιακό κάπνισμα και έχουν στραφεί στα εναλλακτικά προϊόντα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις