Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Rakuten και Vodafone επενδύουν σε “καινοτόμο” δορυφορικό δίκτυο internet

Θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα συνδέεται απευθείας με τυπικά smartphones

Η Rakuten (η εταιρεία πίσω από το Viber) και η Vodafone επενδύουν στο πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που θα εκπέμπει απευθείας από το διάστημα.

Οι δύο εταιρείες ηγήθηκαν μιας επένδυσης 110 εκατ. δολαρίων στο SpaceMobile, το δορυφορικό δίκτυο της Startup AST & Science (Avellan Space Technology & Science) το οποίο θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα συνδέεται απευθείας με τα τυπικά smartphones.

Σε κοινή δήλωση, ο CEO της Vodafone, Nick Read , δήλωσε ότι το δορυφορικό δίκτυο θα ενισχύσει την διαδικτυακή κάλυψη σε βασικές αγορές στην Ευρώπη, την Αφρική και σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ θα διευκολύνει την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.

Ο Mickey Mikitani, πρόεδρος και CEO της Rakuten, πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου της εταιρείας να καταστεί κορυφαίος πάροχος δικτύου κινητής στην Ιαπωνία αλλά και πάροχος παγκοσμίων λύσεων. Η Rakuten Mobile είναι προγραμματισμένο να λανσάρει τις εμπορικές της υπηρεσίες τον επόμενο μήνα.

Όσον αφορά το δορυφορικό δίκτυο, σύμφωνα με τον Johan Wibergh, CTO της Vodafone, αυτό πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία σε λίγα χρόνια. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αγοράσουν δορυφορικά τηλέφωνα. Θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κανονικά τα smartphones τους είτε είναι 4G είτε 5G. Αρχικά, οι δορυφόροι θα παρέχουν σήμα 4G ενώ αργότερα θα υπάρχει “αναβάθμιση” σε 5G.

Πέραν της Rakuten και της Vodafone, στο project επένδυσαν οι American Tower, Cisneros, Samsung NEXT και ο ιδρυτής της AST & Science,  Abel Avellan. Με τη νέα επένδυση, τα κεφάλαια που έχει σηκώσει η Startup από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις αγγίζουν τα 128 εκατ. δολάρια.

Η Vodafone συμφώνησε επίσης να συνεργαστεί στρατηγικά με την AST & Science και θα συμβάλει τεχνικά, λειτουργικά αλλά και ρυθμιστικά στην ανάπτυξη του SpaceMobile.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Amazon όσο και η Space X (του Elon Musk)  έχουν ανακοινώσει τα πλάνα τους για τη δημιουργία δορυφορικών δικτύων και την παροχή δυνατότητας παγκόσμιας πρόσβασης στο διαδίκτυο.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις