Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Όλα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας – Πώς θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις

Τη δεύτερη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν από κοινού, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, δεν υφίσταται φέτος η στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Οι δαπάνες [για τον κορωνοϊό] εξαιρούνται από την όποια δημοσιονομική επίδοση της χώρας μας, ενώ τόνισε πως η χώρα μας ισότιμα διαθέτει πλέον την ευελιξία για να λάβει μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών έχουν ως εξής:
  • Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Τα μέτρα είναι οριζόντια. Τα μέτρα δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας, οι ΚΑΔ θα ανακοινωθούν από το ΥΠΟΙΚ. Βασική προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ
  • Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους
  • Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες τον Μάρτιο, για 4 μήνες
  • Μειώνεται στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ
  • Παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο, Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους
  • Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά
  • Πληρώνονται άμεσα οι οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες
  • Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
  • Τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση απέναντι σε όλους για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος ώστε το βάρος να μοιραστεί δίκαια. “Είμαστε στην αρχή της μάχης, δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση και την έκτασή της. Θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα ώστε να βγούμε από τη μάχη με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες”.

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα μέτρα θα οδηγήσουν την οικονομία σε ένα λαμπρό μέλλον

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης “Η απόφαση του Eurogroup μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε εργαλεία. Ανακοινώνουμε μέτρα στήριξης ΜμΕ, με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας”

Όπως τόνισε επανειλημμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, τα όποια μέτρα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις εταιρείες οι οποίες δεν α προχωρήσουν σε απολύσεις εν μέσω της πανδημίας, ενώ ανακοίνωσε με τη σειρά του ενίσχυση 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται.

“Με όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε η ελληνική οικονομία θα εξέλθει νικητής σε ένα λαμπρό μέλλον” ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Γιάννης Βρούτσης: “Δυστυχώς η εικόνα της αγορά εργασίας για τον Μάρτιο είναι από απογοητευτική έως τραγική”

Την παραίνεση-εντολή σε εργοδότες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος έκανε αναφορά στην κακή εικόνα που έχει η αγορά εργασίας αυτή την περίοδο.

Οι εργοδότες δεν πρέπει να προχωρούν σε απολύσεις, τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: “τη μάχη πρέπει να την δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, να εξέλθουμε από την κρίση με την κοινωνία ορθή”. Στη συνέχεια ανακοίνωσε τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της επιδημίας και των επιπτώσεων της

  • Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχείρηση που έχει ανασταλεί η λειτουργία της με κυβερνητική εντολή. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη.
  • Παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου
  • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & εισφορών για επιχειρήσεις
  • Καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για τους πολίτες όπως η πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες οργανισμών
  • Μέτρο επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα δοθεί εντός του επόμενου διμήνου μέσω Taxisnet. Μεγάλο μέρος της θα επιστραφεί στην πολιτεία μέσα στα επόμενα χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Θα δοθεί με βάση την επιβάρυνσή από την κρίση.

“Η οικονομία αντιδρά ορθολογικά και δυναμικά. έχουμε εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις αλλά θα πρέπει να λειτουργήσουν ψύχραιμα. Η κρίση αυτή έχει μεγάλο μέγεθος, άγνωστη διάρκεια & επιπτώσεις” τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις