Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρηματοδότηση-μαμούθ για τη γερμανική Lilium

224 εκατ. ευρώ για την Startup που αναπτύσσει ιπτάμενα ταξί

Η Lilium, η γερμανική Startup που αναπτύσσει ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί, εξασφάλισε μια χρηματοδότηση – μαμού, ύψους 224 εκατ. ευρώ από την Tencent, την Atomico και την Obvious Ventures.

Η Lilium δουλεύει πάνω στα αεροσκάφη κάθετης προσαπογείωσης (VTOL) εδώ και λίγα χρόνια και την άνοιξη παρουσίασε το πρωτότυπο να κινείται πάνω από το έδαφος. Στο νέο βίντεο, φαίνεται το αεροσκάφος να πετά οριζόντια. Σύμφωνα με την εταιρεία, το αεροσκάφος έχει αυτονομία 300 χλμ. και είναι ικανό να ολοκληρώσει πολύ μεγαλύτερες διαδρομές από ό,τι η πλειοψηφία των ανταγωνιστών της. Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει την εμπορική της υπηρεσία το 2025 και μέχρι τότε ελπίζει να κατασκευάζει εκατοντάδες αεροσκάφη κάθε χρόνο.

Ο ιδρυτής της Lilium, Daniel Wiegand, δήλωσε ότι η Startup θα χρησιμοποιήσει την νέα χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της, για νέες δοκιμές πτήσης, καθώς και για την παραγωγή του jet. Σημειώνεται ότι η Lilium έχει σηκώσει μέχρι σήμερα συνολικά 315 εκατ. ευρώ.

Η “μάχη” των ιπτάμενων ταξί

Η Lilium δεν είναι η μόνη που ετοιμάζεται να λανσάρει ιπτάμενα ταξί – αντιθέτως πολλές εταιρείες, μεγαλύτερες ή μικρότερες έχουν μπει σε μία άτυπη “μάχη” για το ποιος θα προλάβει να ξεκινήσει τις ιπτάμενες μετακινήσεις.

Hyundai x Uber

Πρόσφατα, η Hyundai ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Uber, με στόχο να αναπτύξει και πιθανότατα να παράγει μαζικά “ιπτάμενα ταξί” για ένα μελλοντικό δίκτυο ιπτάμενων αστικών μετακινήσεων.
Η Uber Elevate είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι σχεδιάσει να ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις το 2020 και να τις κάνει διαθέσιμες εμπορικά το 2023.

Volocopter

Η Volocopter από την πλευρά της, έχει ξεκινήσει να δουλεύει πάνω στα ιπτάμενα ταξί της από το 2011 και από τότε έχει εξελιχθεί πολύ, κερδίζοντας σημαντικές συνεργασίες όπως αυτή με την Intel, που της παρέχει τεχνολογία και βοήθεια και με την Daimler, η οποία το 2017 επένδυσε 25 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήταν η πρώτη που πέταξε ένα αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) σε διεθνή αερολιμένα. Αυτή δεν ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση της Volocopter, ωστόσο αποτελεί “ορόσημο” λόγω της συνεργασίας με ένα διεθνές αεροδρόμιο. Η Volocopter σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τα ιπτάμενα ταξί της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Porsche x Boeing

Την ίδια ώρα, Porsche και Boeing έχουν επίσης “μπει” στη μάχη για τη δημιουργία ενός πιο πολυτελούς ιπτάμενου ταξί. Τον Οκτώβριο, οι εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία ενός “premium” αεροσκάφους κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL). Με βάση τη συμφωνία, οι εταιρείες θα καθορίσουν τι μπορεί να προσφέρει μία “υψηλής ποιότητας” λύση ιπτάμενης μετακίνησης, θα συνεργαστούν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη αλλά και τη δοκιμή του πρωτότυπου αεροσκάφους και στην εύρεση της πιθανής αγοράς μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Οι εταιρείες δίνουν έμφαση στη λέξη “premium” με την έννοια ότι θα είναι μια υπηρεσία πολυτελείας που πιθανότατα δεν θα απευθύνεται σε πολλούς, αν και (τουλάχιστον τώρα και στο άμεσο μέλλον) όλες οι αντίστοιχες υπηρεσίες απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό, κυρίως λόγω κόστους.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις