Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σχεδόν οι μισές ΜμΕ σχεδιάζουν να αλλάξουν τραπεζικό πάροχο μέσα στον επόμενο χρόνο

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν προσκολλημένες στους παρόχους παραδοσιακών τραπεζικών υπηρεσιών παρά τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τη δημιουργία νέων αναγκών. Αυτό δείχνει η νέα έρευνα της Revolut Business, με τίτλο “2020 Vision: Taking a closer look at antiquated banking practices”, η οποία είχε ως δείγμα 602 ΜμΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Πολωνία.

Ξεκινώντας είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι πάνω από τις μισές ΜμΕ ασκούν πλέον κάποια μορφή διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και ένα 13% αναμένεται να αρχίσει να το κάνει σύντομα. Το 2008, το 60% όλων των συναλλαγών γίνονταν σε μετρητά. Σήμερα, δώδεκα χρόνια αργότερα, οι πληρωμές γίνονται με μια ποικιλία διαφορετικών μεθόδων. Το 34% των πελατών πλέον πληρώνουν με τραπεζικό έμβασμα, το 23% με μετρητά, άλλο ένα 23% με πιστωτική / χρεωστική κάρτα και το υπόλοιπο με άλλα μέσα.

Παρά τις αλλαγές αυτές, σχεδόν το ένα τέταρτο των ΜμΕ δεν έχουν αλλάξει τον πάροχο των επιχειρηματικών τους λογαριασμών από το 2008. Συνολικά, το 63% έχει τον ίδιο πάροχο για περισσότερα από πέντε χρόνια. Γιατί; Το 38% των ΜμΕ στην Πολωνία και τη Γαλλία και το 27% στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι ο βασικός παράγοντας που καθόρισε αυτήν την επιλογή είναι η κοντινή απόσταση των υποκαταστημάτων!

Πάνω από ένα τέταρτο των ΜμΕ δήλωσαν επίσης ότι εξακολουθούν να επισκέπτονται καθημερινά ένα φυσικό υποκατάστημα του παρόχου τους. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις, από την άλλη, δήλωσαν ότι καλούν τον πάροχό τους σπάνια ή ποτέ, ενώ λίγο λιγότερες από τις μισέςς ανέφεραν ότι δεν επισκέπτονται ποτέ ένα υποκατάστημα. Το 43% των ΜμΕ χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ή κάποια εφαρμογή για τη διαχείριση των επιχειρηματικών λογαριασμών καθημερινά ενώ ένα 30% κάθε εβδομάδα.

Παρόλο που τα στοιχεία αυτά δεν φαίνονται ενθαρρυντικά, ειδικά για τις ψηφιακές τράπεζες και τις Fintech εταιρείες, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια τάση για αλλαγή, καθώς σχεδόν οι μισές ΜμΕ (42%) αποκάλυψαν ότι σκέφτονται να αλλάξουν τραπεζικό πάροχο μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις