Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Agile Governance και Agile Finance – Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του COVID-19

Του Κωνσταντίνου Καρεκλά, Deputy CEO at Oropay

Τα δεδομένα με την Παγκόσμια Οικονομία μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

3,3 εκ. άνεργοι έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στην Αμερική με τον οίκο Morgan να εκτιμά πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα επηρεαστεί μέχρι και 30%. Η ιστορία (2008) μας λέει πως αυτό θα έχει άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στις οικονομίες όλων των χωρών άρα θα έπρεπε τα κράτη να έχουν ήδη αρχίσει τον σχεδιασμό στρατηγικής αντιμετώπισης της ενδεχόμενης κρίσης που έπεται. Η New York times, ήδη έχει δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της ανεργίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο φόβος και ο πανικός είναι ο χειρότερος εχθρός των οργανισμών για να πάρουν αποφάσεις.

Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Πως οι οργανισμοί μπορούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις μέσα σε ένα τέτοιο χάος;

Οι ηγέτες των οργανισμών θα πρέπει αρχικά να καταλάβουν την σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσουν ανάλογα, μετρημένα και με ανοικτό μυαλό. Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρουν είναι η αλλαγή στον τρόπο κατανομής των οικονομικών τους πόρων που να τους επιτρέπει να αξιολογούν την κατάσταση σε μικρούς και σύντομους κύκλους έτσι ώστε να έχουν την ευελιξία να αναθεωρούν το οικονομικό τους πλάνο με ευκολία και με ταχύτητα. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει το ρίσκο να βρεθούν εκτός της αγοράς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του χρονιαίου οικονομικού προγραμματισμού αφού πλέον διανύουμε μια περίοδο αβεβαιότητας, άρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της εποχής αυτής.

Τι εννοούμε όταν λέμε Agile Governance and Agile Finance
 
Μια από τις μεγαλύτερες ψευδαισθήσεις είναι πως όταν οι οργανισμοί ή το κράτος αποφασίζουν για ένα ολόκληρο έτος τον προϋπολογισμό τους, πιστεύουν πως αυτός πρέπει να είναι απόλυτος. Για παράδειγμα, αν ο προϋπολογισμός ήταν 100 εκατ. ευρώ για ένα έτος, και έχουμε φτάσει στον τελευταίο μήνα και έχουμε ακόμη λίγα λεφτά να ξοδέψουμε, τότε κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις έτσι ώστε να ξοδευτούν αυτά τα ποσά με σκοπό να δικαιολογήσουν τα 100 εκατ. για να μπορέσουν να τα έχουν και για το επόμενο έτος.
Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να αποτελεί κακό παράδειγμα για την σύγχρονη εποχή, αφού όπως έχουν αποδειχθεί τα δεδομένα οι οικονομίες πρέπει να είναι ευέλικτες και όχι απόλυτες στον αρχικό προγραμματισμό. Αρκετά κονδύλια έχουν εγκριθεί βάσει των δεδομένων του Νοεμβρίου 2019, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα, αν συνεχίσει να ισχύει ο ίδιος προγραμματισμός, δεν θα δώσει την αξία και το αποτέλεσμα που εκτιμούσαμε ότι θα μας έδιναν, αφού τα δεδομένα έχουν αλλάξει εντελώς και ζούμε σε μια διαφορετικά παραμετροποιημένη εποχή αυτή τη στιγμή.
Στον κόσμο του Agile χωρίζουμε τους οργανισμούς σε τέσσερις κατηγορίες. Στην Xαοτική, Απλή, Περίπλοκη και Πολύπλοκη. Σε κάθε κατηγορία, ο κάθε οργανισμός ενεργεί ανάλογα. Για παράδειγμα:
Στην Απλή κατηγορία, οι οργανισμοί εφαρμόζουν τις καλύτερες πρακτικές (Best Practices) και τις ακολουθούν πιστά χωρίς καμία αλλαγή αφού το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση θα είναι το αναμενόμενο αφού τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα.
Στην Περίπλοκη κατηγορία, ανήκουν οι οργανισμοί όπου οι εξειδίκευση είναι μαζεμένη σε συγκεκριμένες θέσεις κλειδιά, και όλα εξαρτώνται από αυτούς, άρα για να πάρουν μια απόφαση θα πρέπει να προηγηθεί έρευνα, να επενδυθεί χρόνος, και μετά να καταλήξουν σε απόφαση των λίγων όπου θα εφαρμόσουν οι υπόλοιποι.
Στην Πολύπλοκη κατηγορία ανήκουν οι οργανισμοί όπου εξελίσσονται εμπειρικά, αφού αξιολογούν κάθε ομαδική απόφαση σε μικρούς κύκλους, μαθαίνουν από τα λάθη τους, επενδύουν σε αυτά και βελτιώνονται συνεχόμενα.
Στην Χαοτική κατηγορία, είναι οι οργανισμοί όπου δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης, και θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση στα τυφλά σχεδόν, να δουν την αντίδραση, και βάσει αυτής, θα πάρουν την πάρουν την απόφαση τους για την συνέχεια. Και αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να ξεκαθαρίσει το πεδίο.
Αυτή την στιγμή οι οικονομίες των χωρών αλλά και των οργανισμών, διανύουν μια περίοδο Χαοτικής κατηγορίας, και πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα για να επιβιώσουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι λες και προσπαθούν να ανέβουν το βουνό μέσα στον χείμαρρο που τρέχει μανιωδώς προς τα κάτω. Σε αυτή την περίπτωση η επιβίωση εξαρτάται από το πόσο άγριος είναι ο χείμαρρος, πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτή η δύναμη και πόσο δυνατά είναι τα θεμέλια του οργανισμού αλλά και της οικονομίας να αντέξουν να επιβιώσουν αλλά και πως θα επιβιώσουν.
Τα συστατικά της επιτυχίας των οργανισμών μέσα σε αυτή την χαοτική περίοδο που διανύουμε, είναι τα εξής:
  • Ευελιξία (Agility)
  • Ελάχιστη γραφειοκρατεία (Minimum Viable Bureaucracy)
Οι οργανισμοί όπου έχουν ευελιξία στις εργασιακές ροές τους (agility in their workflows) είναι αυτές που μπορούν να αντιμετωπίσουν την σημερινή κατάσταση. Η ευελιξία στις αποφάσεις σύμφωνα με τα δεδομένα της παρούσης, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των οργανισμών που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στην αγορά και έχουν μακράν βιωσιμότητα.
Ευέλικτοι οργανισμοί (Agile organisations) παίρνουν αποφάσεις βασισμένες σε δεδομένα και μετρήσεις και έχουν την ικανότητα να λένε όχι σε αρκετά αχρείαστα πράγματα που δεν υπάρχει αξία αλλά ούτε και η ανάλογη επικερδής επιστροφή της επένδυσης τους (Value and Return of Investment). Οι ευέλικτοι προγραμματισμοί στο οικονομικό τμήμα, συμπεριφέρονται και προσεγγίζουν τις αποφάσεις τους ως ένας εξωτερικός επενδυτής.
Επιλέγουν επενδύσεις σε μικρές ομάδες και προγράμματα, αξιολογούν την κατάσταση, και ανάλογα προχωρούν στην επόμενη τους εσωτερική επένδυση. Δεν έχουν την ψευδαίσθηση πως ο αντίκτυπος της απόφασης σήμερα, βάσει των σημερινών δεδομένων, θα ισχύουν και μετά από 6 μήνες ή 1 χρόνο. Υπάρχει ο στόχος, υπάρχει ο αριθμός, όμως κατανέμεται σε συχνούς μικρούς κύκλους εργασιών, ανάλογα με τα αποτελέσματα.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις