Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ έως το 2023 ο Μιχάλης Τσαμάζ

Στο “τιμόνι” του ΟΤΕ θα παραμείνει ο Μιχάλης Τσαμάζ, τρέχων διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου ανακοίνωσε την ανανέωση της διάρκειας της σύμβασής του – με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις – μέχρι την 30ή Ιουνίου του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Τσαμάζ είναι επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στην Ελλάδα, από το Νοέμβριο του 2010. Υπό τη διοίκησή του, ο Όμιλος ΟΤΕ εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση.

Η υγιής χρηματοοικονομική του θέση, επιτρέπει στον Όμιλο ΟΤΕ να εφαρμόζει ένα εκτεταμένο, πολυετές σχέδιο επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, κινητής νέας γενιάς, υπηρεσιών πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της χώρας και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Από το 2001, ο κ. Τσαμάζ κατείχε σειρά θέσεων ευθύνης στον ΟΤΕ, επιβλέποντας την πορεία των θυγατρικών του Ομίλου εκτός Ελλάδος και συνεισφέροντας στην εξυγίανση των διεθνών δραστηριοτήτων. Έχει διατελέσει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων θυγατρικών του ΟΤΕ και της COSMOTE στο εξωτερικό και μέλος του ΔΣ της ΕΕ, στην Μεγάλη Βρετανία. Πριν την ένταξή του στον ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ είχε αναλάβει διαδοχικά υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στους τομείς του Marketing και των Πωλήσεων, αλλά και Γενικής Διεύθυνσης σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Vodafone και η Philip Morris.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ είναι ένθερμος υποστηρικτής της τεχνολογίας ως μέσου για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από το 2016, έθεσε ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Από τη θέση του ως Επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ και ως μέλος του Athens Digital Council, επικεντρώνεται στη δημιουργία προτάσεων και τη χάραξη πολιτικών που θα συμβάλλουν στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα και την ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας για τα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής.

Ο κ. Τσαμάζ έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick του Καναδά.

Μετασχηματισμός  και “επίθεση” τη δεκαετία της κρίσης

Ο Όμιλος ΟΤΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχείρησης που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης επέλεξε στρατηγικά να βγει στην επίθεση.Άλλωστε, ο Μιχάλης Τσαμάζ έχει δηλώσει:  «Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης: είτε παίζεις άμυνα και ελπίζεις για το καλύτερο, είτε αντιμετωπίζεις την κρίση ως ευκαιρία, καταλήγεις σε μια συγκεκριμένη στρατηγική και βγαίνεις στην επίθεση». 

Ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, ο Όμιλος ΟΤΕ είχε κληρονομήσει βαριές δομές και διαδικασίες με συνέπεια να λειτουργεί με πολύ υψηλό κόστος και να μην είναι ανταγωνιστικός στο περιβάλλον της απελευθερωμένης αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2010, ο όμιλος ΟΤΕ είχε μείωση εσόδων 8%, ενώ μόνο εκείνη τη χρονιά έχασε 500.000 πελάτες. Ο καθαρός δανεισμός το διάστημα αυτό ανερχόταν σε 4,3 δισ. ευρώ και το ετήσιο κόστος προσωπικού στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. ευρώ.

Για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, ο Όμιλος ΟΤΕ, υπό τη διοίκηση Τσαμάζ, υλοποίησε μια σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών του υποχρεώσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την υγιή οικονομική του θέση και να επενδύσει στην ανάπτυξη. Εν μέσω κρίσης, ο Όμιλος επένδυσε σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς.

Παράλληλα, χρειάστηκε να αλλάξει, και μάλιστα ριζικά. Υλοποίησε με επιτυχία το πρόγραμμα μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας. Εκσυγχρόνισε τα συστήματα και τις διαδικασίες του, απλοποίησε τις εσωτερικές δομές, άλλαξε την κουλτούρα του, έβαλε τον πελάτη στο επίκεντρο. Μείωσε το εργασιακό κόστος με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο (σχήματα εθελουσίας εξόδου συνολικού κόστους €1 δις για την περίοδο 2010-2019) και ανανέωσε το προσωπικό, προσφέροντας εργασία σε ταλαντούχους νέους.

Θέτοντας τις ανάγκες του πελάτη ως προτεραιότητα, σχεδιάστηκαν και λανσαρίστηκαν καινοτόμα προϊόντα και υψηλές ταχύτητες internet (VDSL, 4G/4G+), ενώ ο ΟΤΕ δραστηριοποιήθηκε σε νέες αγορές (τηλεόραση, ICT, κ.λπ.). Παράλληλα, επιτεύχθηκε μείωση των τιμών των προϊόντων με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Τα καταστήματα εκσυγχρονίστηκαν και βελτιώθηκε η εξυπηρέτηση σε όλα τα σημεία επαφής με τους πελάτες. Τέλος, προχώρησε η λειτουργική ενοποίηση της οργάνωσης Σταθερής και Κινητής και καθιερώθηκε το ενιαίο brand COSMOTE για όλες τις υπηρεσίες του Ομίλου.

Επόμενη μεγάλη πρόκληση για τον Όμιλο ΟΤΕ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ήδη από το 2016, ο Μιχάλης Τσαμάζ έθεσε ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ο Όμιλος προχωρά ταχύτατα το δικό του digital transformation μέσα από ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360°, που κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την εσωτερική λειτουργία του. Παράλληλα, με τα υπερσύγχρονα δίκτυά του και τα έργα ICT που υλοποιεί, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι δύναμη ψηφιακού μετασχηματισμού για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και την χώρα.

Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ, case study στο Harvard

Η μελέτη περίπτωσης «OTE: Managing in Times of National Crisis» είναι διαθέσιμη για φοιτητές και καθηγητές ώστε να διδάσκεται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.

O OTE ένας βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας

Ο Όμιλος ΟΤΕ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η συνολική συμβολή της δραστηριότητάς του Ομίλου στο ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 5,7 δισ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ. Η επίδραση του Ομίλου στα δημόσια έσοδα υπερβαίνει τα 1,6 δισ.ευρώ, ή 2,6% των συνολικών εσόδων του Δημοσίου από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ οι επενδύσεις του, ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των συνολικών επενδύσεων του κλάδου. Και όλα αυτά, επιχειρώντας υπεύθυνα, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κοινωνία.

Επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές…

Ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει εντατικά σε Δίκτυα Νέας Γενιάς, αναπτύσσοντας υποδομές που δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, αφού μόνο την περασμένη δεκαετία, οι επενδύσεις έφτασαν τα 4,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υλοποιεί επενδύσεις ύψους 2 δισ.ευρώ για την επόμενη τετραετία, για να προσφέρει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη κάλυψη στο σταθερό και το κινητό.

Χάρη στις επενδύσεις αυτές, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα, το COSMOTE Fiber, που επιτρέπει σε πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες 100Mbps και άνω. Το 2019 έκλεισε με τον Όμιλο ΟΤΕ να έχει εγκαταστήσει πάνω από το 75% των συνολικών γραμμών Fiber To The Home της χώρας, πετυχαίνοντας έναν σημαντικό στόχο: να δώσει πρόσβαση σε περισσότερα από 150.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε εγγυημένες ταχύτητες Internet με 100% οπτική ίνα. Στόχος του Ομίλου ΟΤΕ είναι μέχρι το 2022 η κάλυψη FTTH να φτάσει σταδιακά το 1 εκατομμύριο.

Και στην κινητή τηλεφωνία, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι πρωτοπόρος, εξελίσσοντας συνεχώς τα δίκτυά του. Είναι μακράν Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη 4G στην Ελλάδα, φτάνοντας περίπου το 99%, αλλά και 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced, με πληθυσμιακή κάλυψη 96%. Παράλληλα, ο Όμιλος προετοιμάζεται εντατικά για την επόμενη γενιά της ασύρματης επικοινωνίας, το 5G, έχοντας υλοποιήσει το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα, στο Δήμο Ζωγράφου, πετυχαίνοντας live ταχύτητες πάνω από 12Gbps και λαμβάνοντας μέρος σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.

… και βιώσιμη ανάπτυξη (sustainability)

«Αν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο καλύτερο για όλους, πρέπει να αναλάβουμε όλοι δράση. Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο το μέλλον των επόμενων γενιών. Αυτό είναι το νόημα της βιώσιμης ανάπτυξης.»

Ακολουθώντας τη “γραμμή” αυτή, τα λόγια του κ. Τσαμάζ, ο Όμιλος ΟΤΕ αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής του Ομίλου, και διέπει όλη τη λειτουργία του, από τα προϊόντα που διαθέτει για τους πελάτες του, μέχρι τη διαφάνεια στις συναλλαγές με τους συνεργάτες του. Από τη θωράκιση των οικονομικών επιδόσεων, μέχρι τη συμβολή του στην κοινωνία και τις πρωτοβουλίες του για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το 2019, η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ανήλθε σε περίπου 3,7 εκατ.ευρώ. Επίκεντρο των δράσεών του ήταν η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων ανθρώπων όλων των ηλικιών, αλλά και η κάλυψη καίριων αναγκών της κοινωνίας, στηρίζοντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά, την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τις τοπικές κοινωνίες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Το περιβάλλον έχει κεντρική θέση στη στρατηγική του Ομίλου ΟΤΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Βασικοί άξονες της περιβαλλοντικής στρατηγικής του, είναι η μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, η ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τεχνολογικές λύσεις όπως το Internet of Things (ΙοΤ), αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Το 2019, για πρώτη φορά, ο Όμιλος ΟΤΕ μείωσε δραστικά τη χρήση των πλαστικών μίας χρήσης σε κτίρια και καταστήματα, ενώ έθεσε φιλόδοξους στόχους που αφορούν στην εκπομπή άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις