Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κύπρος: Σε λειτουργία η εφαρμογή “COVTRACER” για τον περιορισμό της πανδημίας

Μια νέα εφαρμογή που έχει στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού τέθηκε σε λειτουργία στην Κύπρο. Ο λόγος για την εφαρμογή “ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ” (COVTRACER), την οποία ανέπτυξε το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία RISE – Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Κύριος στόχος της εφαρμογής είναι η ταχεία αναγνώριση ατόμων που είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών, κάτι που απαιτείται για την αναχαίτιση της πανδημίας. Μέσω του app, ελέγχονται οι διαδρομές εντοπισμού του χρήστη, εντοπίζονται οι τοποθεσίες που έχει επισκεφτεί ο διαγνωσμένος φορέας και καθίσταται δυνατή η έγκαιρη παρέμβαση, όπως η εκκένωση για ορισμένο χρονικό διάστημα και απολύμανση κάποιων χώρων.

Επιπλέον, διευκολύνεται η ιχνηλάτηση πολιτών που βρίσκονταν κοντά στον διαγνωσμένο φορέα. Η πρώτη πιλοτική έκδοση της εφαρμογής για κινητά στοχεύει κυρίως σε άτομα των οποίων η φύση εργασίας δεν επιτρέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό τους, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, δυνάμεις ασφαλείας και άλλους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου καθώς και το RISE, με ανακοίνωσή τους, καλούν τα άτομα των οποίων η φύση εργασίας δεν επιτρέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά και όλους τους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια για αναχαίτιση της εξάπλωσης του COVID-19, εγκαθιστώντας την εφαρμογή στο κινητό τους.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε λειτουργικό Android, ενώ η έκδοση σε iOS, έχει πάρει σειρά προτεραιότητας και θα αναρτηθεί στο AppStore. Περαιτέρω, ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης και αξιολόγησης τρεις νέες υπηρεσίες, σε συνεργασία με γιατρούς και επιδημιολόγους του κράτους, οι οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν σε επόμενη έκδοση της εφαρμογής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις