Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Fintech μετά την πανδημία: Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης παρά τις δυσκολίες

Είναι γνωστό και γράφεται ξανά και ξανά το ότι η τρέχουσα πανδημία που βιώνουμε θα επηρεάσει (και έχει αρχίσει να επηρεάζει ήδη) την οικονομία και τις επιχειρήσεις με επιμέρους τομείς όπως ο τουρισμός ή οι μεταφορές να πλήττονται δραματικά. Είναι επίσης γνωστό ότι για άλλους τομείς, η κρίση αυτή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για εξέλιξη και ανάπτυξη, ίσως μαζική.

Ένας από αυτούς τους τομείς αναμένεται να είναι και το Fintech. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, deVere Group, η χρήση των Fintech εφαρμογών της στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 72% την περίοδο της πανδημίας. Τεράστια ανάπτυξη καταγράφει επίσης η βρετανική εφαρμογή αγοράς χρυσού Glint με τους χρήστες της να αυξάνονται κατά 718% σε 5 εβδομάδες.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κατ’οίκον περιορισμό στον οποίο έχουν υποχρεωθεί οι πολίτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και στην ανάγκη που δημιουργείται για online εξυπηρέτηση.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την ευρύτερη βιομηχανία; Όπως σημειώνει ο James Green, Divisional Manager της deVere Group στην Ευρώπη, “από την οικονομική κρίση του 2008-2009, το Fintech γεμίζει το κενό ανάμεσα στο τι προσφέρουν οι παραδοσιακές εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στο τι ζητούν οι πελάτες, ειδικά από άποψη εμπειρίας. Σε γενικές γραμμές αυτό σημαίνει άμεση, γρήγορη πρόσβαση, χρήση και διαχείριση των χρημάτων τους, 24/7. Αναμένεται ότι λόγω της πανδημίας αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της, αυτή η μετάβαση που πραγματοποιείται (τόσα χρόνια) θα επιταχυνθεί σημαντικά”.

Το ίδιο υποστηρίζει έκθεση της Finch Capital με τίτλο “FinTech: The Future Post CV-19″ – παρότι βλέπει και επιπτώσεις από την πανδημία. Το ολλανδικό VC τονίζει ότι ο τομέας μπορεί να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, ωστόσο η πανδημία θα αυξήσει την υιοθέτηση της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας, δημιουργώντας μια θετική συγκυρία για τις εταιρείες που ασχολούνται με αυτή.

“Οι Fintechs προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να κινηθεί προς τις ψηφιακές εναλλακτικές και να απομακρυνθεί από τους ακριβούς και αργούς (παραδοσιακούς) φορείς, και αυτό επιταχύνεται”, εξηγεί στην έκθεση ο Radboud Vlaar, managing partner της Finch και συμπληρώνει ότι “θα είναι μια δύσκολη πορεία, αλλά όσοι έχουν χρήματα θα μπορέσουν να αναπτυχθούν γρηγορότερα”.

Μιλώντας για δύσκολη πορεία, το VC προβλέπει ότι μετά την κρίση (μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 όπως λέει), τα VCs θα υποστηρίζουν λιγότερες επενδύσεις και οι Startups κατ’επέκταση θα δυσκολεύονται να κλείσουν κάποιο deal. Το γεγονός αυτό θα πιέσει ειδικά εταιρείες σε μεταγενέστερο στάδιο χρηματοδότησης και πιθανότερα θα τις οδηγήσει σε εναλλακτικές όπως η εξαγορά αντί για IPO.

Σύμφωνα με την Finch, οι τομείς που θα δεχθούν τη μεγαλύτερη πίεση είναι οι ψηφιακές τράπεζες που έχουν υψηλή αποτίμηση και μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με μειωμένη δραστηριότητα και το wealth management. Σε κάθε περίπτωση, η “επαναφορά” στη λεγόμενη κανονικότητα θα διαρκέσει από 12 έως 18 μήνες.

Ο τομείς, από την άλλη, που θα λάβουν περισσότερες ή μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις μετά την κρίση είναι αυτοί του ψηφιακού δανεισμού, σε καταναλωτές ή και ΜμΕ, αλλά και της ψηφιακής ασφάλισης ζωής. 

 

 

 

,

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις