Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα ελληνικά VCs στη περίοδο της πανδημίας, Μέρος δεύτερο

Όπως είχαμε υποσχεθεί επιστρέφουμε στο θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στο ελληνικό οικοσύστημα από την πλευρά των  VCs αυτή τη φορά, ένα κρίσιμο μέρος της αλυσίδας, και θα ακολουθήσει η πλευρά των incubators και accelerators σε επερχόμενο άρθρο.

Απευθύναμε τις ίδιες ερωτήσεις στα έξι VC του Equifund που ασχολούνται με Startups αρχικού σταδίου.

Εδώ θα βρείτε την απαντήσεις από Metavallon, Unifund και VentureFriends. Ακολουθούν οι απαντήσεις από Marathon VC και Velocity.Partners, το BigPi δεν επέστρεψε με απαντήσεις αλλά θα έχουμε ένα σχετικό θέμα λίαν συντόμως.

Marathon VC – Γιώργος Τζιραλής, Πάνος Παπαδόπουλος, Partners

Startupper: Ποια είναι η άποψη του VC για την σημερινή κατάσταση 

Marathon: Μία κρίση τέτοιου μεγέθους φέρνει αβεβαιότητα, και η αβεβαιότητα περιορίζει τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα, η Covid–19 επιταχύνει την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τον ρόλο της τεχνολογίας και των startups.

Startupper: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στις Startups του χαρτοφυλακίου σας και πως θα τις υποστηρίξετε από εδώ και πέρα.

Marathon: Είμαστε ευτυχείς να εργαζόμαστε με εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα που συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρή ζήτηση, διατηρούν το κόστος λειτουργίας τους σε λογικά επίπεδα και διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.
Αποστολή μας είναι να συνεχίζουμε να τις υποστηρίζουμε με οτιδήποτε χρειαστεί ώστε να βγουν από την περίοδο αβεβαιότητας ακόμα πιο ισχυρές και φιλόδοξες.

Startupper: Θα αλλάξει η στρατηγική σας στις επενδύσεις από εδώ και πέρα, αν ναι πώς; 

Marathon: H Marathon συνεργάζεται με φιλόδοξους επιχειρηματίες που δημιουργούν εταιρίες τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης. Οι startups του χαρτοφυλακίου μας δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα που προσελκύουν το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο. Είναι πεποίθησή μας ότι εταιρείες με αυτά τα χαρακτηριστικά ιδρύονται και ξεχωρίζουν ανεξαρτήτως οικονομικής συγκυρίας. Στο πλαίσιο αυτό, η επενδυτική μας στρατηγική παραμένει αμετάβλητη.

Startupper: Τι προτείνετε ότι πρέπει να γίνει σε επίπεδο οικοσυστήματος/κυβέρνησης;

Marathon: Η ελληνική startup βιομηχανία έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική και πρόκειται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική πολιτεία έχει σταθεί αρωγός μέχρι σήμερα και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον κλάδο, λαμβάνοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των επιπτώσεων του Covid–19.

Startupper: Τι συμβουλές θα δίνατε στους founders αυτή τη περίοδο;

Marathon: Αρκετοί Έλληνες ιδρυτές έχουν την ‘τύχη’ να διαθέτουν αντίστοιχες παραστάσεις. Κοιτώντας προς τα πίσω, συνειδητοποιούν ότι η διαχείριση της προηγούμενης κρίσης τους ωρίμασε ως επιχειρηματίες, με ευεργετικές εν τέλει συνέπειες για τις εταιρείες τους.

 

Velocity.Partners – Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, Partner

Startupper: Ποια είναι η άποψη του VC για την σημερινή κατάσταση 

Δ. Καλαβρός: Η κρίση που βιώνουμε έχει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και σίγουρα κάθε μέρα δίνει περισσότερα data points για το πως τελικά θα επηρεάσει και τους επόμενους μήνες, ακόμα και έτη, τη κοινωνική και οικονομική μας πραγματικότητα. Χωρίς φυσικά να έχουμε πλήρη εικόνα των συνεπειών αυτή τη στιγμή, ο χώρος των startups αλλά της καινοτομίας επηρεάζεται ποικιλοτρόπως. Θεωρούμε ότι μεσοπρόθεσμα (3-6 μήνες) όλα τα VCs στα πρώτα στάδια χρηματοδοτήσεων, preseed ως early stage, θα είναι πολύ πιο επιλεκτικά στις επενδύσεις τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το fundraising θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό.
Φυσικά, όπου υπάρχουν ευκαιρίες, σε κλάδους ειδικά που δεν πλήττονται άμεσα αλλά ίσως και να ευνοούνται από τη κρίση όπως το EdTech – HealthTech – Future of Work, αναμένουμε να δούμε ακόμα και αύξηση στην επενδυτική δραστηριότητα.

Startupper: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στις Startups του χαρτοφυλακίου σας και πως θα τις υποστηρίξετε από εδώ και πέρα.

Δ. Καλαβρός: Από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό σκέλος της πανδημίας, ξεκινήσαμε να μελετάμε πλάνα και τρόπους προσαρμογής και διαχείρισης με το σύνολο του χαρτοφυλακίου μας. Αυτή τη στιγμή, έχουμε κατηγοριοποιήσει τις εταιρίες μας σε 3 χώρους:

α) Θετικές, όπως η Intelligencia, η οποία συνεχίζει να ενισχύει την ομάδα της και λόγω προϊόντος (drug/clinical development με χρήση BigData και AI).

β) Ουδέτερες αλλά και προσαρμόσιμες – είναι οι εταιρίες οι οποίες είτε εξασφάλισαν πρόσφατα νέο γύρο χρηματοδότησης όπως το MyJobNow είτε κινούνται σε τομείς που επηρεάζονται λιγότερο λόγω της κατάστασης, όπως το iCOMAT και το Loceye και το Instacar. Ειδικά για το MyJobNow, η κρίση βρήκε την εταιρία με νέο προϊόν στην αγορά, αυτό της παροχής ατόμων για delivery service, υπηρεσία η οποία έχει σημαντικότατη ζήτηση αυτή τη περίοδο. Στη περίπτωση του Instacar, η εταιρεία εκτός του έχει βγάλει αυτοκίνητα με ημερήσια χρέωση – ιδανική λύση για εργαζόμενους, έχει ξεκινήσει και τη διάθεση στόλου minivan με οδηγό και χωρίς, για να καλύψει εταιρικές ανάγκες μεταφοράς αγαθών.

γ) Αρνητικές, όπως το Toorbee και το Syncbnb, οι οποίες είναι αμφότερες στο χώρο του τουρισμού.
Συνολικά, έχουμε ενισχύσει την ήδη στενή επικοινωνία μας με όλους τους founders μας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακολουθούμε μοντέλο extended team, όπου προσπαθούμε να ενισχύσουμε ακόμα και σε συγκεκριμένα σημεία και διαδικασίες τις ομάδες μας. Είμαστε δίπλα τους.

Startupper: Θα αλλάξει η στρατηγική σας στις επενδύσεις από εδώ και πέρα, αν ναι πώς; 

Δ. Καλαβρός: Ως fund κλείνουμε μόλις το δεύτερο χρόνο της επενδυτικής μας περιόδου του αυτό τον μήνα και θεωρούμε ότι είμαστε σε ευνοϊκή θέση για το επόμενο διάστημα. Έχουμε ένα διαμορφωμένο χαρτοφυλάκιο 16 εταιρειών με διασπορά από το χώρο του deeptech έως τα marketplaces και το future of work.
Δεν έχουμε επενδυτικό άγχος. Έχουμε ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα για να στηρίξουμε τις εταιρίες μας, αλλά και να προχωρήσουμε σε νέες τοποθετήσεις που αντιλαμβανόμαστε ως σημαντικές ευκαιρίες. Τομείς όπως το education, το future of work, το health αλλά και το robots automation θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, καθώς η αγορά θα επιταχύνει την υιοθέτηση τέτοιων λύσεων.
Δεν αποκλείουμε δογματικά κανένα χώρο, καθώς ως επενδυτές καλούμαστε να πιστέψουμε και να στηρίξουμε εταιρίες που κοιτούν το μέλλον, την επόμενη 5ετία.

Startupper: Τι προτείνετε ότι πρέπει να γίνει σε επίπεδο οικοσυστήματος/κυβέρνησης;

Δ. Καλαβρός: Οι startups, από τη φύση τους, είναι διαφορετικού τύπου εταιρίες. Έχουν για παράδειγμα αρνητικά αποτελέσματα για τα πρώτα έτη δραστηριοποίησης τους, κάτι το οποίο τις τοποθετεί εκτός τραπεζικού συστήματος. Θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη προστασία τους. Βήματα πάντως έχουν αρχίσει να γίνονται. Ένα παράδειγμα είναι πως, έπειτα και από παρέμβαση του ΣΕΤΕ, travel-tech εταιρίες οι οποίες πλήττονται και αρχικώς τα ΚΑΔ τους δεν είχαν συμπεριληφθεί στα ΚΑΔ του τουρισμού, τελικώς εντάσσονται στα βασικά μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση.

Startupper: Τι συμβουλές θα δίνατε στους founders αυτή τη περίοδο;

Δ. Καλαβρός: Πρέπει να επιμηκύνουν τη κεφαλαιακή τους επάρκεια για περισσότερους μήνες από ότι υπολόγιζαν, να κόψουν όλα τα κόστη που τους είναι περιττά αυτή τη περίοδο (marketing), και να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο αυτό για ανάπτυξη και βελτιστοποίηση του προϊόντος και της τεχνολογίας τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις