Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Media Motor Europe: Νέο ευρωπαϊκό έργο αναζητά λύσεις που θα αλλάξουν τη βιομηχανία των ΜΜΕ

Ξεκινά το Media Motor Europe   (MME), ένα νέο έργο που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύει στην υποστήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων με καινοτόμα, υψηλής τεχνολογίας, προϊόντα-υπηρεσίες-εφαρμογές, τα οποία είναι σε θέση να δώσουν λύσεις στις πιο σημαντικές προκλήσεις της σημερινής Ευρωπαϊκής βιομηχανίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Με βάση ένα ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής καθοδήγησης, το έργο MME φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα με τη συμμετοχή φορέων διεθνούς απήχησης στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της δημιουργικής βιομηχανίας, όπως μέντορες, επιχειρηματικούς ομίλους, επενδυτές, μεγάλες επιχειρήσεις, δημοσιογράφους και επιχειρηματικούς επιταχυντές.

Το οικοσύστημα του ΜΜΕ θα υποστηρίξει επιλεγμένες επιχειρήσεις, ώστε αυτές να επιταχύνουν τις δραστηριότητές τους με στόχο να φέρουν στην αγορά μοναδικές λύσεις για μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ευρωπαϊκός κλάδος των μέσων ενημέρωσης σήμερα, όπως:

  • η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψεύτικων ειδήσεων (fake news)
  • η βελτιωμένη προσβασιμότητα με υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία
  • η βελτιωμένη αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής (Human-Machine interaction)
  • η καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων
  • η μετάβαση σε μια “πληροφοριοστραφή” (data-driven) 4η βιομηχανία μέσων μαζικής ενημέρωσης (Media Industry0)

Το έργο MME υποστηρίζεται από ισχυρούς φορείς μέσων μαζικής ενημέρωσης και στήριξης καινοτομίας, καθώς και ισχυρούς φορείς του χώρου της στήριξης της νέας τεχνολογίας και των επενδύσεων: VRT – Το Εθνικό Βελγικό κανάλι του Φλαμανδικού πληθυσμού, Media City Bergen – Ο σημαντικότερος κόμβος καινοτομίας του χώρου των media στη Νορβηγία, THERMI A.E. – Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων – Η μεγαλύτερη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων νέας τεχνολογίας της Βορείου Ελλάδος, Athens Technology Center – Εταιρεία πληροφορικής με μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο των media, Cluster Sofia Knowledge City – Η σημαντικότερη συστάδα νεοσύστατων επιχειρήσεων της Βουλγαρίας, FastTrack – Επενδυτικός φορέας VC με διεθνή στόχευση επενδύσεων σε νεοσύστατες καινοτόμες επιχειρήσεις και F6S – Εκ των σημαντικότερων δικτύων πρωτοβουλιών και μέσων στήριξης νεοσύστατων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Κάθε επιλεγμένη επιχείρηση θα συμμετάσχει σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα υποστήριξης διάρκειας έξι μηνών που θα περιλαμβάνει υπηρεσίες καθοδήγησης επικεντρωμένες στην ανάπτυξή της, τη δοκιμή και την επικύρωση της τεχνολογίας της, την ενίσχυση της ετοιμότητάς της ως προς την ανταπόκριση της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο προϊόν της και τη διερεύνηση ευκαιριών συνεργασίας ή/και χρηματοδότησης. Οι εν λόγω υπηρεσίες θα παρασχεθούν συλλογικά από τους εταίρους στήριξης καινοτομίας του έργου (VRT Sandbox, Media City Bergen, THERMI A.E., Cluster Sofia Knowledge City) και τη χρήση της συνεργατικής πλατφόρμας του έργου. Οι επιχειρήσεις με την καλύτερη επίδοση θα κληθούν να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους σε διεθνείς εκδηλώσεις υψηλού κύρους. Όλες οι υπηρεσίες θα παρασχεθούν δωρεάν χάριν της οικονομικής υποστήριξης της πρωτοβουλίας “Startup Europe”.

Το έργο Media Motor Europe θα προβεί στην προκήρυξη τριών ανοιχτών προσκλήσεων συμμετοχής κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, για την υλοποίηση τριών κύκλων υποστήριξης. Από τις ανοικτές προσκλήσεις, θα επιλεχθούν και θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 60 νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Νεοσύστατες επιχειρήσεις που πιστεύουν ότι διαθέτουν προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν λύσεις στις προκλήσεις της σημερινής Ευρωπαϊκής βιομηχανίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης καλούνται να μείνουν συντονισμένες για την πρώτη ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου του 2020.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις